Bostadsexperten om hur du gör ett smart och tryggt bostadsköp

Tobias Dysenius är Riksbyggens bostadsexpert, Tobias kan allt om nyproduktion och har stor kunskap kring bostadsekonomiska frågor. Här tipsar han om hur du kan resonera kring bostadsaffärer och bostadsliv just nu. Vågar man köpa lägenhet nu och hur kan man tänka kring bostadsköpet?

Hej Tobias, vad skulle du ge för råd till den som funderar på att köpa en ny bostad, men känner sig osäker på timingen?

- Att köpa bostad är den största investeringen man gör, vi vet att många tvekar och är osäkra på om det är rätt läge nu. Vi ser att förutsättningarna har börjat se bättre ut, det finns tydliga indikationer på att det ekonomiska läget har stabiliserats. Hur ser vi det då? Jo, eftersom räntorna ligger kvar på samma nivå, vi har inte sett några höjningar under 2024, i vissa fall har de bundna bolåneräntorna redan sänkts. Bankerna pratar om en första räntesänkning redan i maj och sedan ett antal till under året. Men vi kommer inte komma tillbaka till samma låga nivåer som tidigare. Man kan också se en tilltagande tillväxt och en tydlig indikation är att reallönerna förväntas börja öka under 2025. Allt detta är ett gott tecken.


Betyder det att det är grönt ljus för att köpa bostad nu?

- Nu är det läge att ta en lugn och sansad diskussion med sin bank om vilka förutsättningar man har. Vi ser att bostadspriserna har stabiliserats vilket ger möjlighet till en tydligare prognos i både försäljning och köp. Det som talar för att ett bostadsköp nu kan vara smart är att vi inom kort kommer att ha en stor bostadsbrist då bostadsbyggandet har stannat av vilket kan leda till ökade priser. Det skulle behöva produceras 40 - 50% fler lägenheter, för att möta bostadsbehovet. Samtidigt som att räntorna kommer att gå ned behöver folk ha någonstans att bo, vi ser ett försiktigt ökat intresse på marknaden. Detta ger en situation av ökad efterfrågan och begränsad tillgång vilket förmodligen kommer att leda till ökade bostadspriser. Så vill man köpa nyproduktion kan det vara ett bra läge nu innan priserna går upp och när möjligheten finns att välja den bostad du vill och behöver ha.

Hur kan man tänka när man väljer bostad under ekonomiskt pressade tider?

- Mitt främsta tips är att tänka på vilka behov man har framför vilka drömmar man har just nu, mer need to have än want to have. Du ska vara överens med dig själv om att köpa det du behöver snarare än att försöka fylla alla önskemål och drömmar då det lätt kan dra i väg prismässigt. Jag vill verkligen mana till ett realistiskt tänkande i bostadsköpet. Utmana dig själv i tänkandet – kan fler funktioner rymmas i ett rum med smarta lösningar? Köper du nyproduktion får du fördelarna som kommer med det, det är bekymmersfritt, underhållsfritt och du kan vara med och påverka föreningen i uppstartsskedet, vilket är viktigare än många tror. Eftersom nyproduktion har bra energilösningar ger det också en ekonomisk hållbarhet. Skulle du få problem med exempelvis att sälja nuvarande bostad eller om arbetslöshet träder Riksbyggens trygghetslöfte in och avlastar.

Hur gör jag ett realistiskt bostadsköp?

- Det finns några steg att ta för att ge sig själv rätt ramar:

  1. Ta reda på vad du har för ekonomiskt utrymme
  2. Har rimliga förväntningar på yta, leta snarare efter antal rum. Kanske kan du bo på färre kvm så länge antal rum för dina behov finns, med flerfunktionella rum kanske till och med antalet rum kan minskas.
  3. Skippa fördyrande tillval, Riksbyggen har en hög kvalitet och tidlös design i grundutbudet för kök och badrum.
  4. Tänk ut om det finns något som du kan avstå, vi hjälper gärna dig att matcha dina behov med möjligheter.