Runa och Seppo fick tid för annat

Hon är ursprungligen från Göteborg, han är från Finland. Kärlek uppstod i unga år, det blev giftermål, barn och villa. I 35 år bodde de på samma ställe innan de tog steget och flyttade till en bostadsrätt i Kiruna. Fast egentligen skulle flyttlasset ha gått till Göteborg.

Villan blev väldigt tom

Runa är lärare i grundskolan och Seppo, som idag är pensionär, var tidigare lärare på högstadiet. Men det var inte där de träffades, utan i en kristen församling. Här berättar de om hur deras tankar om boendet gick.

– Vi bodde i en 200 kvadratmeter stor villa på Matojärvigatan. Allt eftersom våra fem barn flyttade ut blev huset tommare och tommare. Och en hel del behövde fixas. Men jag ville inte flytta, jag var inte färdig med huset, berättar Seppo.

Magnifik utsikt

Om de skulle sälja huset hade de pratat om att flytta till Göteborg. Men barnbarnen fick dem på andra tankar. Och den där bostadsrätten som dök upp med bästa läget i Kiruna.

– Jag fick syn på Riksbyggens projekt Fjällvyn och blev nyfiken. Då minns jag att jag funderade på vad vi skulle ha balkong till. Det har jag förstått senare. Utsikten är magnifik. Från balkongen syns hela LKAB-området med sina coola industribyggnader och rakt fram ligger sjön Luossajärvi med hela Kebnekaise-massivet bakom. På baksidan syns slalombacken och den fina stadssiluetten. Till och med Seppo blev till slut övertygad, berättar Runa och skrattar.

"Vi stortrivs"

De sålde huset till äldsta dottern och slog till på lägenheten, en härlig fyra på åttonde våningen. Men Seppos tidigare tveksamheter skulle visa sig få konsekvenser. När han väl var redo att flytta var det för sent att göra tillval.

– Men allt blev väldigt bra ändå, vi stortrivs. Kanske någon hurts till i köket hade varit önskvärt, men det är detaljer. Annars är ekonomin en stor skillnad. Förr var det alltid något som måste fixas eller köpas. Det är billigare att bo här.

Hylla med porslin

Fin dialog med Riksbyggen

Paret har fått en hel del tid över nu när de inte har någon trädgård att sköta eller snö att skotta.

– Tiden läggs nu istället på gym för min del och för Seppo blir det en hel del måleri och snideri. Fast viktigast kanske är den tid vi nu kan lägga på att vara mer sociala och umgås med vänner, barn och barnbarn lite oftare.

På frågan om hur de upplevde själva köpprocessen är det mesta positivt.

– Vi har haft en jättefin dialog med Riksbyggen genom hela processen. Det är så viktigt med en bra kontaktperson som vi hade, någon som kollar upp och ordnar allt.

Några goda råd

Avslutningsvis vill Runa och Seppo dela med sig av några goda råd till andra som går i tankar om att köpa bostadsrätt.

– Tänk verkligen igenom om ni är mogna att flytta. För oss var det bra att det fanns en visningslägenhet. Att få gå omkring själva och mäta och så vidare utan stress. Om det finns andra som redan flyttat in, prata med dem om hur det är, vilka fördelar som finns och så vidare. Försök få koll på området, det måste kännas bra in i hjärtat. Som det gjorde för oss.

Att köpa en nyproducerad bostadsrätt

Intresserad av att köpa ny bostadsrätt? Här går vi steg för steg igenom hur ett bostadsköp går till.

Hus med solceller.jpg

Så här går köpet till

Trygghet när du köper bostadsrätt

Riksbyggens Trygghetslöfte ger ett ekonomiskt skydd för dig om något oförutsett händer.

Trygghetslofte NY.jpg

Vårt Trygghetslöfte

Bra att veta om bostadsrätt från A till Ö

Allt du behöver veta om att bo och köpa en nyproducerad bostadsrätt, från amortering till årsavgift.

Lampa_bocker.jpg

Bra att veta vid bostadsköp