Bomarknaden börjar kvickna till – men här har köparna fördel

Det har blivit trängre på visningarna, försäljningarna ökar och en majoritet tror nu på stigande priser. –Vill man göra sitt bostadsköp i godan ro och veta exakt vad man får för pengarna gör man därför klokt i att titta på nyproduktion eftersom utbudet är stort och just nu kan man få mycket för pengarna, menar Jennifer Ellingsson på Riksbyggen.

Det har varit några utmanande år för den svenska ekonomin och bostadsmarknaden. I takt med att räntan höjdes och inflationen steg svalnade också bostadsmarknaden.

Men i år har temperaturen återigen börjat stiga: priserna har ökat på bred front och fler affärer genomförs, enligt Svensk Mäklarstatistik. Dessutom tror närmare två av tre svarande på högre priser på ett års sikt – medan endast 3 procent tror att priserna kommer att sjunka, visar en enkät från det statliga bolåneinstitutet SBAB.

Fördelar med nyproduktion

För den som i nuläget letar efter en ny bostad och vill göra ett tryggt köp finns flera skäl att vända blicken mot nyproducerade lägenheter, konstaterar Jennifer Ellingsson som är regional sälj- och marknadschef på Riksbyggen.

– I alla fall just nu finns det många nyproducerade bostäder att välja mellan, och man kan lägga lite extra tid på vad som är ett av livets viktigaste köp.

Oavsett marknadsläget har nyproduktion också flera fördelar gentemot snittlägenheterna på andrahandsmarknaden. Både vad gäller köpprocessen och lägenhetens skick.

Jennifer Ellingsson

– Som köpare får man en komplett bild av sina faktiska kostnader innan köpet, eftersom man slipper budgivningsprocessen och köper något helt nytt, säger Jennifer Ellingsson.

Väljer man en nyproduktion får man ett modernt boende, framhåller hon. Bostaden är garanterat välbyggd utifrån rådande lagkrav och normer, med låga energi- och driftskostnader och hög standard.

– Den som köper en bostad av Riksbyggen behöver heller inte fundera på om de sedan behöver lägga ut en halv miljon extra på att renovera eller att föreningens ekonomi är misskött. Både våra fastigheter och föreningarnas ekonomiska planer är framtagna för att hålla länge.

Får mycket för pengarna

De senaste årens tröga marknad har pressat priserna även på nyproduktionsmarknaden. Flera aktörer har gjort betydande prisjusteringar på pågående projekt – det kan handla om sänkningar på hundratusentals kronor.

– Även vi på Riksbyggen har anpassat priserna för vissa projekt för att möta prisbilden som finns just nu. Ser man framåt ett år eller två tror jag dock att den bilden kommer att vara en annan – särskilt eftersom vi fokuserar på områden där vi ser hög potential.

– Men jag tycker inte att man ska göra spekulationsköp – man ska bara köpa det boende man har råd med och behöver.

Samtidigt konstaterar Jennifer Ellingsson att även om utbudet är relativt stort idag råder det faktiskt bostadsbrist i Sverige.

– Det byggs alldeles för lite och lågkonjunkturen har spätt på den utvecklingen. Det kan leda till ett ökat tryck framöver och göra ett potentiellt köp idag mer attraktivt sett till att man just nu kan få mycket för pengarna.

Skydd om något oförutsett händer

Som ett ytterligare skydd erbjuder Riksbyggen också Trygghetslöftet. Det kan bli aktuellt exempelvis om en köpare inför tillträdet inte lyckas sälja sin befintliga bostad, blir allvarligt sjuk eller förlorar jobbet.

– Då kan vi gå in och skjuta upp tillträdet, ge skydd mot dubbla boendekostnader eller i allvarligare fall till och med låta köparen avstå från tillträdet. Det är en trygghet som har uppskattats väldigt mycket av våra köpare när det har varit segare på marknaden, säger Jennifer Ellingsson.

Tio fördelar med nyproduktion genom Riksbyggen

  1. Du är först med att bo i lägenheten – och allt är nytt.
  2. Modernt boende med fina material, hög standard och bra planlösningar.
  3. Bekymmersfritt boende – bostaden är i toppskick utan att renoveringar behövs.
  4. Fast pris – utan budgivning. Du kan köpa i lugn och ro, och göra en trygg ekonomisk plan tillsammans med din bank.
  5. Ofta har du möjlighet att påverka inredningen och att sätta din egen prägel på bostaden.
  6. Trygghetslöftet ger ett ekonomiskt skydd för dig om något oförutsett händer.
  7. Bostaden och fastigheten är garanterat välbyggda utifrån rådande lagkrav och normer.
  8. Grundliga besiktningar ingår, samt garantier i bostaden.
  9. Riksbyggen – som har byggt och kan husen – stannar kvar och tar hand om dem efter färdigställandet i minst fem år. Ofta längre.
  10. Nyproduktion genom Riksbyggen innebär ett hållbart boende med genomtänkta material, god inomhusmiljö, låga energi- och driftskostnader samt solpaneler på taken.

Här bygger vi

Här bygger Riksbyggen – se lediga bostäder nära dig.

Husdrommar.jpg

Sök bostad

Köpa nyproduktion

Så går det till att köpa nyproduktion.

Avtalsskrivning.jpg

Så här går köpet till

Trygghet när du köper bostadsrätt

Riksbyggens Trygghetslöfte ger ett ekonomiskt skydd för dig om något oförutsett händer.

Trygghetslofte NY.jpg

Vårt Trygghetslöfte