Så skapar du ordning som håller länge - 7 steg

”Så fort jag har organiserat klart blir det stökigt”. Känner du igen dig? Många upplever det just så. Går det inte att skapa ordning som varar längre? Jo, visst går det! Om du följer dessa sju steg.

Bilderna är tagna av Ulf Huett och kommer från boken "Förvara smart - organisera ditt hem" skriven av Paulina Draganja.

1. Var sak på sin plats

Gå igenom varje rum och fundera över vilka saker som alltid ligger framme. Fundera över varför. Saknar de sin plats? Skapa en plats åt saken som är logisk för dig och resten av medlemmarna i hushållet.

2. Bra förvaring

Att ha bra förvaringslösningar i ditt hem spelar roll. Saknar du hyllor eller klädstänger i garderoben så kommer du att lägga dina kläder lite var som helst. Saknar du förvaring i hallen så kommer jackorna kanske att ligga på golvet. Eller hänga i en hög på de få krokar som finns.

Satsa därför på bra förvaringslösningar som underlättar din vardag. Dela upp större lådor i mindre lådor. Det gör det lättare att både skapa och behålla ordningen. Satsa på utdragbara hurtsar om du har möjlighet i stället för fasta hyllor. Det gör att du får överblick över innehållet i lådan. Saknar du plats kan du ha förvaring under sängen exempelvis. Då är det viktigt att sänglådorna är funktionella och har både hjul och viklock.

3. Organisera dina saker

Bra förvaringslösningar är en nödvändig grund. Men det gör inte hela jobbet. Nu måste du skapa en bra struktur för dina saker när du ska förvara dem. Gruppera ihop det som logiskt hör ihop.

Presentpapper, snören och kort kan exempelvis förvaras tillsammans så att du har allt på ett ställe när du ska slå in presenter. Eller saker för resan, såsom adaptrar, badringar, utländska valutor, badhanddukar, baddräkter mm. De kan med fördel förvaras tillsammans så att det blir enkelt att packa för resan eller stranden på sommaren.

Förvara saker nära platser där du använder dem. Att förvara tandkräm och tandborste i badrummet är ju en självklarhet. Andra saker är inte lika självklara. Gör dina barn alltid läxor i vardagsrummet så är det kanske där läxböckerna ska förvaras.

4. Märk upp

Det är alltid lättare att lägga saker på sin rätta plats när denna plats också är uppmärkt. Det kan du göra med hjälp av Dymo eller etiketter av olika slag. I hallen kan du märka upp korgar, i badrummet avdela platsen i badrumsskåpet så att var och en i hushållet vet var deras saker ska läggas. I garderoben kan du märka upp var olika klädesplagg och accessoarer hör hemma. Det kan inte bli för tydligt.

5. Ställ tillbaka

När du väl skapat bra förvaringslösningar och struktur för att organisera dina saker behöver du skaffa dig en rutin för att lägga tillbaka saken på sin plats efter att du använt den. Annars ligger allt runt omkring i hemmet och ser stökigt ut. Det är inte så svårt när man tänker efter. Det tar bara några sekunder.

Gör det till en vana att alltid ta med dig något från ett rum till ett annat när du ska göra något i hemmet så slipper du uppleva att detta kräver någon extra energi. Att ställa en tallrik i diskmaskinen i stället för vasken tar i värsta fall någon extra sekund och att du böjer dig lite längre ner. Det är allt som krävs. Inte så jobbigt egentligen.

6. Rensa

När allt har sin plats så gäller det att rensa med jämna mellanrum. För det spelar ingen roll hur snyggt du har organiserat din garderob om det bara tillkommer saker i den. Då kommer den att bli knökfull förr eller senare.

Här kan du exempelvis tillämpa en in – en ut principen, det vill säga att för varje ny sak som du tar in till hemmet får du göra dig av med en sak.

Saker som du kontinuerligt rensar kan du lägga i en låda avsedd just för detta ändamål. När lådan är full gör du dig sedan av med sakerna.

7. Hjälps åt!

Det kan inte bara vara en person som ser till att ordningen består. Alla i hushållet måste hjälpas åt för att ställa tillbaka sakerna och rensa kontinuerligt. Då blir det inte alls så mycket jobb för var och en.

Följer du dessa sju steg får du en ordning som håller länge!