Riksbyggens och Eways samarbete gav smidig installation av laddboxar

Riksbyggens samarbete med Eways hjälpte Brf Sjöjungfrun att installera över 32 laddboxar i bostadsrättsföreningen. Det blev en enkel och smidig process där laddboxarna banar väg för medlemmarnas val av elbil i framtiden.

Bostadsrättsföreningen Sjöjungfrun i Umeå, som har Riksbyggen som ekonomisk förvaltare, har carports med tillhörande motorvärmare för varje lägenhet, något som behövs under de kalla vintrarna. När föreningen behövde göra akuta reparationsarbeten på motorvärmarna så passade styrelsen på att samtidigt installera laddboxar vid varje parkeringsplats. 

- Att installera laddboxar var något vi diskuterat under en längre tid i styrelsen, eftersom många i huset är miljömedvetna och elektrifieringen av drivmedel är tydlig, berättar Sebastian Diehl, styrelseledamot Brf Sjöjungfrun.

Lättare att välja elbil med egen laddbox

Bostadsrättsföreningen bildades 2006 med en grundtanke om att bygga ett hus med miljövänliga material. Fastigheten kallades miljöhuset under en period. Steget till att installera laddboxar var naturligt. Föreningen består av 32 lägenheter där varje lägenhet har en carport.

- Vi vill bidra till att valet att köpa elbil ska vara ett lättare beslut att fatta genom att installera laddboxar vid varje carport, säger Sebastian, om du inte kan ladda hemma så blir steget att köpa elbil större.  

Tryggt val av leverantör av laddboxar

Föreningens styrelse läste om samarbetet mellan Riksbyggen och laddoperatören Eways i det nyhetsbrev, som alla Riksbyggens förvaltningskunder får. 

- Efter informationen i Riksbyggens nyhetsbrev ringde jag Eways och vi bokade ett möte. På mötet framgick att Eways kunde erbjuda oss exakt det vi letade efter. Vi kände oss trygga i att välja Eways som leverantör av laddboxar eftersom Riksbyggen hade slutit avtal med dem, säger Sebastian Diehl. 

Eways tog fram en lösning för bostadsrättsföreningen som både löste det akuta problemet med trasiga motorvärmare och installation av laddstolpar som en långsiktig lösning i att förenkla för fler elbilar bland de boende. Eftersom brf Sjöjungfrun har carports monterades laddboxarna direkt på väggen, saknas vägg kan laddboxen monteras som laddstolpe.

- Vi fick ett väldigt bra bemötande från Eways som var lätta att nå och kommunicera med, säger Sebastian.

Totalt installerades 32 laddboxar i carporten samt en dubbel laddbox för gäster. Föreningen köper helhetstjänsten via Eways och den löpande kostnaden finansieras genom ett tillägg på månadsavgiften om 65 kronor / månad. Användarna får även ett kort som gör det möjligt att ladda bilen på andra platser där Eways har laddstolpar installerade i laddstationer.


Läs mer om att installera laddstolpar via Eways