Installera laddstationer för elbilar med ny tjänst

Intresset för att installera laddstationer för elbilar ökar kraftigt. Riksbyggen och Eways har utvecklat en tjänst som gör det enkelt och att installera och sköta driften av laddstationer.

Laddstationer – ett viktig steg för att ställa om

Sammanlagt förvaltar Riksbyggen cirka 4 400 bostadsrättsföreningar och tjänsten är ett viktigt steg för att ställa om både Riksbyggens egen fordonspark och hela fordonsflottan i Sverige.

– Efterfrågan på laddstationer ökar snabbt just nu. Riksbyggen har tillsammans med Eways tagit fram en kostnadseffektiv lösning som inte innebär en massa administration för styrelsen. Det känns jättebra att vi nu kan lansera tjänsten för laddstationer, många kunder har väntat på detta, säger Göran Danling, affärsutvecklare på Riksbyggen.

Riksbyggen förvaltar sammanlagt 174 000 parkeringsplatser. Genom att hjälpa fler att installera laddstationer kan Riksbyggen på ett konkret sätt bidra till omställningen av hela fordonsflottan i Sverige. Enligt elbilsstatistik fanns det i februari 2022 totalt 14 412 laddplatser i Sverige och 315 404 laddbara bilar.

– Det går ju inte att övergå till elbil om man inte kan ladda den på ett enkelt sätt. Om vi kan bidra till att tio procent av de parkeringsplatser vi förvaltar utrustas med laddstationer så blir det en betydande insats för ett mer hållbart samhälle, säger Göran Danling.

Debitera direkt via månadsavin

Med den nya tjänsten kan bostadsrättsföreningar implementera laddstationer där medlemmar som använder laddstationerna debiteras direkt via månadsavi eller kreditkort utifrån sin egen förbrukning.

¬ Det betyder att styrelsen inte behöver arbeta med administration och handpåläggning, säger Göran Danling.

Ett samarbete mellan Eways och Riksbyggen

– Eways vill göra det lätt att ladda sin bil med el och vi är väldigt glada för samarbetet med Riksbyggen. Faktum är att vi redan fått mängder av förfrågningar från föreningarna. Vi ser fram emot att tillsammans med Riksbyggen bana vägen för en fossilfri framtid, säger Robert Hägg, säljchef på Eways.

Samarbetet berör även Riksbyggens egen fordonspark. Målet är att samtliga servicebilar ska vara elektrifierade inom de närmaste åren. När det gäller egna fordon och energianvändning på kontoren har vi som mål att de absoluta utsläppen av växthusgaser ska minska med 50 procent till år 2030.

– Det är ett stort projekt och berör upp till 450 kontor runt om i Sverige. Redan idag är det många elbilar som är beställda till olika regioner som förväntas levereras detta år, säger Göran Danling.

Även i Riksbyggens omfattande nyproduktion av bostäder kommer den nya lösningen att användas.