Vilken julklapp kan vara bättre än den som bekämpar hungern i världen?

Det lackar mot jul och samtidigt som vi funderar på vilka julklappar vi ska köpa till våra nära och kära fortsätter hungern i världen att öka. Vart fjärde barn i världen är undernärt och i modern tid har läget aldrig varit mer allvarligt. Hunger är ett tillstånd som gör att människor inte fungerar. Att vara hungrig är att ha ont i kroppen och inte orka. Det går inte att klara av ett jobb eller skola och det blir omöjligt att ta sig ur fattigdom.

Den här julen känns vårt stöd till We Effect viktigare än någonsin. För vilken julklapp kan vara bättre än den som bekämpar hungern i världen?

We Effect stöttar människor genom långsiktiga och lokalt förankrade samarbeten så att de själva kan ta sig ur fattigdom och hunger för gott. Detta med en övertygelse om att människor själva bär på förmågan och kraften att förändra när de ges rätt förutsättningar. 

Ett konkret exempel på We Effects arbete är att de stödjer människor som lever i fattigdom att utveckla grönsaksland. Grönsaksland bidrar till att människor får tillgång till näringsrik mat och kan bli självförsörjande. Barnen i familjen kan äta sig mätta och få i sig nyttiga vitaminer och mineraler. 

I de bostadskooperativ som Riksbyggen stödjer tillsammans med We Effect i Manilla på Filippinerna är dessa grönsaksland oerhört viktiga för att säkra tillgången på mat. Medlemmarna får utbildning i urbant jordbruk för att kunna anlägga trädgårdar med grönsaker och blommor. Dessa fungerar både som mat på det egna bordet och som möjlighet till försörjning.

Riksbyggens och We Effect tillsammans för rätten till bostad på Filippinerna

Från slum till säkerhet är ett bostadsprojekt som arbetar för trygga och värdiga bostäder i utsatta områden i Manila. Projektet stöttar 20 bostadsorganisationer med sammanlagt över 16 00 medlemmar som arbetar tillsammans i kooperativ. Under pandemin och den rådande globala hungerkrisen, där människor i utsatta förhållanden har haft det ännu svårare att äta sig mätta, har det blivit tydligt att den kooperativa metoden är effektiv för att lyfta människor ur hunger och fattigdom.

Ge bort ett grönsaksland ett grönsaksland eller varför inte en höna i jul.

150 kr räcker till ett grönsaksland som säkrar tillgången till mat för en familj och för 40 kr kan man köpa en höna – där kan försäljningen av ägg bidra till att ett barn kan få gå i skolan.

Läs mer om hur ditt bidrag kan stötta.

Swishnummer: 123 449 48 03