Second hand, i första hand

Vi bygger för morgondagen, och här i Brf Cykelverkstaden med hjälp av gårdagen. För att fler ska få upp ögonen för hållbar och cirkulär inredning har vi tillsammans med inredningsstylisten Linnéa Salmén inrett en visningslägenhet i Täby Park med second hand i första hand.

"Hållbart byggande driver oss och är något vi länge lagt resurser på att utveckla. Vanligtvis sker det i vår nyproduktion, men de mindre valen vi alla kan göra, som inredning, är minst lika viktiga. Nytt möter begagnat på ett härligt sätt och vi hoppas kunna inspirera fler att inreda mer med second hand. Hållbarhet i det stora, och i det lilla!"
Mathias Sandberg
, konceptchef för affärsområde Bostad.

Hållbarhet är stort. Och litet.

Vi tänker att hållbarhet är stort. Och litet. I Brf Cykelverkstaden ryms båda delar. Här låter vi bostadsprojektet stå för det stora med klimatförbättrad betong, laddstolpar och bilpool medan det lilla sker inomhus genom återbruk och återvinning.

För om vi kan inspirera dig som ska flytta in att göra insidan mer hållbar — då har vi lyckats. Ett hållbart inre kan dessutom bygga mycket personlighet och få dig att sticka ut ur mängden.

Så inreder du cirkulärt

Ett sätt att inreda cirkulärt är med hjälp av second hand. Det är inte bara snällare mot miljön — du får också chansen att inreda ett hem fyllt med karaktär och unika möbler. Inredningsstylisten Linnéa Salmén är expert på området och har efter flera besök på loppisar, auktioner och auktionssidor inrett en våra visningslägenheter enligt devisen second hand i första hand. 

Förutom att Linnéa har inrett själva lägenheten har hon även delat med sig av sina tankar om hur man kan gå tillväga för att inreda hållbart och personligt. 

Linnéas bästa second hand-tips

  • Blanda nygammalt med gammelgammalt. Det går att hitta nyproducerade moderna saker second hand också. Sök inte bara efter 50-tal, om du nu inte enbart vill ha 50-tal såklart.
  • Försök att hitta detaljer som någon har skapat med händerna. En munblåst vas, något i lera eller en träskulptur. Det skapar både ett djup och värme.
  • Öva på att se potential i saker! Du kanske gillar lampfoten, men inte skärmen. En soffa, men inte tyget. En form, men inte färgen. Om du kan öva upp den förmågan kommer du att öppna många roliga dörrar.
  • Om du vill ha ett mer levande hem men inte så mycket färg, leta efter olika material. Något i trä, något i formgjuten plast, något mjukt och stoppat, något i metall.
  • Det är lätt att fastna på detaljnivå och stå och plocka bland pryttlar och porslin. Där är vi trygga, men så slutar det med 48 vaser och ett ofärdigt sovrum. Skriv upp alla mått i telefonen och var förberedd när du springer på ett vitrinskåp eller matsalsbord. Det är först till kvarn. You snooze you lose.

Sätt din personliga prägel på lägenheten

Börja med att skapa en mjuk bas. Fluffiga gardiner och en stor matta tycker jag funkar lite som en varmbeige canvasduk som man spänner upp på en ram. Mer inbjudande och stabilt att börja måla på den än ett vitt fladdrigt papper. En nyproduktion är ofta vit och lite kantig, försök att få in det motsatta i inredningen – varma, mjuka och runda inslag. Allt är genomtänkt i en nyproduktion. Bryt perfektionen med något som skaver. Något överdimensionerat, något väldigt gammalt med själ i. Något som skapar en nerv. Kan vara enstaka färg, form eller helhetsintryck.

Så arbetar vi med hållbarhet

Vårt hållbarhetsarbete innefattar fyra områden: det vi gör i det dagliga arbetet, det vi bygger, det vi förvaltar och det vi återutvecklar.