Så ökar man värdet på fastigheten genom förvaltning

Genom att anlita Riksbyggen har SEB:s fastighetsfonder Domestica bland annat sänkt sin hyresgästomsättning, vilket i sin tur har lett till ökade fastighetsvärden, lugnare miljö – och ett minskat slitage.

Riksbyggen arbetar för hållbarhet, trygghet och samverkan, men de uppmuntrar även initiativ och nya idéer när det gäller alla affärer. Ett av deras starkaste områden är totalförvaltning med en rikstäckande närvaro.

– Det var de viktigaste anledningarna till att vi valde Riksbyggen när vi letade efter en fastighetsförvaltare till SEB:s fastighetsfonder Domestica som investerar i svenska tillväxtorter, säger Richard Gavel, portföljförvaltare på SEB.

Domestica har bostadsfastigheter med hyreslägenheter från Östersund till Malmö. Riksbyggens uppdrag innebär att de bland annat tar ett helhetsgrepp om allt från inre och yttre skötsel, lokalvård och drift, till uthyrning, ekonomisk förvaltning och även projektledning vid nyproduktion.

– Vi ser Riksbyggen som en naturlig förvaltningspartner vi är väldigt nöjda med deras arbete. Riksbyggen tar hand om våra hyresgäster på ett bra sätt, vilket är otroligt viktigt för oss, säger Richard Gavel.

Tommy Kjellén är kundansvarig fastighetschef på Riksbyggen och har arbetat med Domestica sedan totalförvaltningsuppdraget inleddes 2012. Avtalet har utökats i omgångar i takt med att nya fonder etablerats, och omfattar idag även Domestica 2, 3 och 4.

– Vi hjälper våra kunder att förvalta deras kapital på rätt sätt genom en aktiv förvaltning. Det är ett otroligt roligt, varierande och givande arbete, säger han och förklarar att de tillsammans med SEB vill skapa en förståelse hos de lokala förvaltarna för värdedrivande faktorer för respektive fastighet.

Riksbyggen har aktivt arbetat med att sänka hyresomsättningen i Domesticas fastigheter och har lyckats pressa ner vakanserna till nära noll. Det innebär lugnare områden, minskat slitage, en bra social miljö – och ett ökat värde på fastigheterna.

– Vi är en närvarande aktör, och vi vill att hyresgästerna ska stanna länge och trivas. Vår målsättning är att ge Domesticas fastighetsbestånd bästa tänkbara service och förvaltning, säger Tommy Kjellén.