Säsongsförvara och spar yta

Drömmer du också om att ha mer plats i din garderob och i hallen? Säsongsförvaring är det säkraste sättet att i princip dubbla din yta. Eller spara på yta, beroende på hur du ser det.

Lägger du undan kläder som inte är i säsong så får du mer plats för de som är i säsong. Garderoben och hallen ser på det sättet inte lika överbelamrade, vilket ger ett luftigare intryck.

Förutom bättre överblick i hall och garderob får du möjlighet att kontinuerligt rensa bland kläder. Varje gång du plockar fram dina kläder inför en ny årstid eller säsong har du ett ypperligt tillfälle att gå igenom plagg för plagg innan du hänger in dem i garderoben igen. Du kommer även märka tydligt vilka kläder du faktiskt aldrig använder.

Hur går du då tillväga när du säsongsförvarar?

1. Plocka bort

När är en ny säsong närmar sig – plocka bort sådant som inte är i säsong. Inför hösten så plockar du bort sommarkläder och andra sommaraccessoarer ur garderoben. Ta undan sommarjackor, sandaler och andra sommarskor från hallen. Från badrummet kan du plocka bort solkrämer så att de inte tar upp onödigt med plats där. Badleksaker och badkläder kan du också stoppa undan om du inte badar året om.

2. Tvätta och lägg undan

Tvätta alla kläder och lägg dem i vakuumpåsar. Sug ur luften ur påsarna så tar de betydligt mindre plats. Om du vill förvara påsarna i lådor, lägg dem först där innan du börjar suga luften ur dem. Stoppa helst skorna i tygpåsar så håller de bättre.

3. Märk upp

Märk tydligt upp lådorna på både kort och långsidan, så att du lätt kan hitta dina kläder igen. Lägg dem på ett lättillgängligt ställe på vinden, källaren eller där du har plats. Väskor som inte är i säsong kan du exempelvis förvara under sängen.

4. Passa på att rensa

Kolla nu igenom kläderna som är i säsong. Kanske finns det vissa plagg som du inte vill använda, som har passerat sitt bäst före datum eller inte passar längre? Nu är det den bästa tiden att göra sig av med dem. Skänk eller sälj beroende på andrahandsvärdet. Det som är i för dåligt skick för att skänkas ska du se till att slänga i klädåtervinningen.

5. Mer yta

Nu har du en garderob som är väl förberedd för säsongen. Nu är det lättare hitta vad du letar efter och nu ser du också vad du eventuellt behöver komplettera med. Samtidigt som du njuter av att ha fått mer yta i hallen och i garderoben.

Text: Paulina Draganja.
Bild: Från boken ”Organisera och förvara hemma – ett projekt i veckan”, fotograf: Ulf Huett