Skapa ordning i garderoben

Hållbar ordning i garderoben — visst låter det fantastiskt. Följ dessa åtta steg så får du hållbar ordning i din garderob!

1. Ta ut allt

Jajamän. Garderoben måste tömmas helt. Så att du verkligen går igenom varenda sak. Inget fusk här.

2. Rensa

Första steget till att skapa ordning är alltid att rensa. Sortera bort allt du inte använt på två säsonger. Ett tips är att när du använt ett plagg så vänder du på galgen eller viker in plagget i en annan låda, då ser du enkelt vilka plagg du inte längre använder.

3. Ta bort det som inte är i säsong

Det finns väl ingen anledning till att du ska bläddra igenom dina tjocka tröjor i jakt på en blus mitt i sommaren eller tvärt om. Kläder som du inte använder vissa tider på året ska packas ner och tas upp igen när säsongen är tillbaka. Och då har du dessutom en naturlig chans att gå igenom dem och rensa. Och så vinner du en massa plats i garderoben på detta!

4. Organisera det som är kvar

När du väl har tagit bort saker du inte längre gillar och använder och det som inte är i säsong så är det dags att organisera det som återstår. Gruppera ihop saker som du tycker hör ihop.

5. Optimera din förvaring

För att du ska få ordning i dina lådor bör du dela upp dem i mindre lådor. På så sätt får du bland annat ordning bland dina underkläder eller träningskläder. Har du tillräckligt med stänger? Du kanske har tillräckligt högt i din klädkammare eller garderob så att du kan ha två stänger på höjden? Har du tillräckligt med skoförvaring? Om du saknar hyllor så finns det hängande tyghyllor som du kan hänga upp på en stång eller på dörren.

6. Skapa en ut-korg

För att du ska börja rensa kontinuerligt bör du avsätta en plats i garderoben där du samlar upp allt som ska rensas ut. Förslagsvis en låda som du ställer högt upp i garderoben. Du kan även se det som en ”mellanlandningslåda”. Har du lagt något däri och inte saknat plagget så är det ju ett bevis på att du inte ska behålla det. När lådan är full så skänker du eller säljer sakerna.

7. Var sak på sin plats

Bestäm nu var allting ska ligga och hänga och i vilken ordning. För att hitta lättare bland kläder som hänger på stänger kan du sortera dem, exempelvis i färgordning. Eller efter typ av plagg. Eller både och.

8. Märk upp

Chansen att du hittar lättare och lägger tillbaka saker på sin plats ökar om du märker upp. Både lådor, hyllor och faktiskt stänger kan markas med hjälp av uppmärkta galgar där du avgränsar olika kategorier mellan varandra. Sist men inte minst så hjälper en tydlig märkning dig att behålla ordningen. Testa så får du se skillnaden!

Nu har du skapat hållbar ordning i garderoben! Det enda du behöver göra framöver är att lägga tillbaka sakerna på sin plats och rensa kontinuerligt genom att lägga det du inte längre använder i ut-korgen. Smart va?