Spara, skänk, sälj och släng

Passa på att göra en utrensning om du har lite extra tid. Känslan efteråt är ofta en mental lättnad. Det är bara att följa metoden med fyra S.

De fyra S:en står för Spara - Skänk - Sälj - Släng. Med hjälp av dessa blir allt mycket effektivare och snabbare.

Välj plats och sortera

Är det dina garderober i sovrummet du vill rensa ur? Då kan sängen kan vara stationen för det du vill spara. För de andra stationerna, skänk, sälj och släng, kan du använda sopsäckar. Är det ett garage eller ett förråd med större saker får det kanske bli kartonger för allt du inte vill behålla. Nu tar du ut en sak i taget. Låt det bara ta några sekunder för beslutet och lägg sedan i rätt hög eller påse. Så där ja. Nu är det bara att fortsätta med resten du har på hyllorna, galgarna eller i skåpen. Bra. Det svåraste är nu gjort. Resten av de tre påsarna/högarna med allt som ska skänkas, säljas eller slängas ska nu vidare. För det finns det en mängd alternativ.

Vart ska resten

Skänka kan du göra till någon välgörenhetsorganisation och vid vissa återvinningsplatser finns även container för kläder och skor. Andra alternativ är Bortskänkes.se samt appen Bjussa. Sälja gör du smidigt på nätet exempelvis på Blocket.se och appar som Sellpy, Shpock eller Letgo med flera. Det finns även secondhand-butiker som tar emot fräscha kläder till försäljning. Släng inte dina saker slentrianmässigt bland hushållssoporna och se till att återvinna så mycket som möjligt. Kläder kan du till exempel lämna in till de stora klädkedjornas återvinning. Där kan du dessutom få en rabattkupong om du handlar för en viss summa. Det kanske låter krångligt i början. Men jag lovar dig – när du väl har bestämt dig var du ska göra dig av med dina saker och rensar kontinuerligt så kommer det att bli en ren rutin. Du kommer att känna dig både lättare och gladare.

Så sätt igång och rensa med 4S-metoden!

Bilder från böckerna ”Organisera och förvara hemma” och ”Förvara smart - organisera ditt hem” av Paulina Draganja. Fotograf: Ulf Huett