Hunger till följd av corona kan döda fler än viruset

En halv miljard människor kommer att knuffas ut i fattigdom i coronapandemins fotspår. 130 miljoner människor riskerar akut hungersnöd. Coronakrisen drabbar alla – men de som saknar marginaler drabbas hårdast. Enligt FN kommer fler människor att dö av hunger än av viruset. Flera årtionden av utveckling går förlorade.

I coronapandemins kölvatten riskerar miljontals människor att drabbas av akut hungersnöd. Tiden att hjälpa är nu och varje krona räknas. Restriktioner mot smittspridningen runtom i världen får konsekvenser som chockartade prisökningar på basföda och att daglönearbetare plötsligt står utan inkomst.

We Effect samarbetar med 160 lokala organisationer i 23 länder. Coronakrisen slår skoningslöst mot deras medlemmar. Svårast är situationen för kvinnor och rapporterna visar hur både hunger, våld i hemmet och utsatthet ökar.

Att ha en egen bostad är förutsättningen för att kunna hävda andra rättigheter. En bostad innebär att ha en dörr att låsa om sig, en plats där en kan sköta sin hygien med rinnande vatten, tvätta kläder, laga mat och göra läxor vid ett bord i lugn och ro. Men också ett skydd mot utsatthet och våld. I coronakrisens spår ser vi tydligt att det är faktorer som påverkar kvinnor och flickor mer än män och pojkar eftersom ojämlikhet gör dem ansvariga för hushållet. I arbetet för att fler ska få egna bostäder har Riksbyggen en given roll och vi stödjer We Effects strävan för att fler ska få säkra och värdiga bostäder.

Tiden att stötta våra medmänniskor är nu. Sverige är ett litet land, men vi har med vårt kooperativa arv gång på gång visat vår medmänskliga vilja att stötta och bidra.Skänk valfritt belopp här — 20 kr räcker långt. Swisha valfritt belopp till 123 449 48 03 — We Effect.

Tillsammans kan vi förhindra den största hungerkatastrofen som världen har sett på över 50 år. Riksbyggen ger nu 75 000 kr som en extra gåva för att stödja We Effects insatser mot hungerpandemin. Du kan också göra stor skillnad.

Swishnummer
123 449 48 03