Stödet gör skillnad

Hjälp att klara grundskolan, kunskap om mångfald och tolerans och hjälp att bygga sin egen bostad. Riksbyggens stöd till olika organisationer gör nytta i Sverige och resten av världen.

Biståndsarbete

Hjälp till självhjälp via We Effect

En miljard människor i världen saknar en värdig bostad. Riksbyggen har i över 40 år varit medlem i biståndsorganisationen We Effect och därigenom bidragit till många positiva insatser i olika utvecklingsländer. Riksbyggen och We Effect biståndsarbete grundar sig på hjälp till självhjälp. Det innebär att fattiga människor genom utbildning och kooperativt samarbete bygger sina egna bostäder. 

Via We Effect får de hjälp med organisation, utbildning, förhandla om lån och mark och stöd vid byggnationen.

Samlar in 2 miljoner per år

Boende i bostadsrättsföreningar, andelsägare och Riksbyggens personal har sett till att engagemanget för Riksbyggens biståndsarbete har ökat under de senaste åren och samlar nu tillsammans in cirka 2 miljoner kronor per år. 

Engagemang i El Salvador

23 olika projekt i El Salvador får eller har fått ett aktivt stöd, och bostadskooperativet ACOVIVAMSE är ett av dem. Medlemmarna i kooperativet ACOVIVAMSE bodde tidigare i plåtskjul den gamla delen av El Salvadors huvudstad San Salvador, en stadsdel där slummen har brett ut sig. Efter många års kämpande blev drömmen om en ny bostad sann. Flytten från plåtskjulen till riktiga bostäder innebar stor förbättring. Nu har de el, vatten och avlopp.

Byggt husen själva

Kooperativet består av 34 medlemmar varav 30 av dem är kvinnor. De har, med professionell arbetsledning, själva byggt husen med de 34 lägenheterna i gamla stan i San Salvador. Ett arbete som de utförde under kvällar och helger under ett års tid. Husen är två våningar höga och lägenheterna är omkring 50 kvadratmeter. På första våningen finns kök, toalett och vardagsrum och på andra våningen sovrum. Alla en liten trädgård på åtta kvadratmeter och mellan husen finns ett gemensamt torg med bollplan och lekplats.

Blogg om besök i Nicaragua och El Salvador

En liten grupp representanter från Riksbyggen och We Effect åkte i januari 2014 till Nicaragua och El Salvador för att besöka bostadskooperativ som Riksbyggen har varit med och stöttat. Kooperativen ger människor som bor i slummen en möjlighet att tillsammans med andra bygga sina egna bostäder.

Läs om vår och We Effects resa i Nicaragua och El Salvador

Ge en gåva till We Effect

Att hjälpa människor att själva ta steget ur fattigdomen är en gåva som räcker länge. We Effects verksamhet finansieras genom insamling samt bidrag från Sida. Utan egen insamling får We Effect inga bidrag från Sida. Därför betyder gåvorna från privatpersoner och medlemsorganisationer så oerhört mycket.

Ge en gåva till We Effect genom att swisha till nummer 23 483 86 03 eller gå in på We Effects hemsida och läsa mer.

Sponsorskap

Läxhjälpen

Stiftelsen Läxhjälpen är en privat icke-vinstdrivande stiftelse som med stöd från näringslivet bedriver gratis läxhjälp i socioekonomiskt utsatta områden. Sedan år 2012 har Riksbyggen ett avtal med stiftelsen Läxhjälpen. Vi har allt eftersom utökat vårt samarbete med stiftelsen och är sedan 2013 en huvudpartner till Stiftelsen Läxhjälpen.

Teskedsorden - för demokrati och mänskliga rättigheter

Teskedsorden är en ideell organisation som arbetar för ett öppet Sverige där allas rättigheter respekteras oavsett etnicitet, kön, sexualitet eller funktionalitet. Målet? Att nå ut till unga och få dem att reflektera kring viktiga frågor som tolerans och respekt människor emellan. Organisationen grundades 2006 av Tidningen Vi.

Fler samarbeten