Öppet fönster - Bostadspolitiskt samtal med externa gäster

I Riksbyggens Öppet fönster diskuterar vi aktuella frågor inom bostadspolitiken. Vi bjuder in externa gäster och fördjupar oss i aktuella ämnen inom bostadspolitiken. Öppet fönster kan ses live på Riksbyggens Facebooksida och som video på Youtube. Det går att ställa frågor via kommentarsfältet. Välkommen att delta!

Avsnitt 19: Budgetspecial

Vilka satsningar inom bostadsområdet finns med i budgetpropositionen för 2022? Vilken är mest betydelsefullt för bostadsbyggandet? Med i panelen är Arturo Arques, privatekonom Swedbank, Jonas Högset, fastighets- och hållbarhetschef på Sveriges Allmännytta och Mårten Lija, vice vd Riksbyggen och chef för Affärsområde Bostad.

Avsnitt 18: Almedalsspecial

Om svallvågorna efter regeringskrisen som utlöstes av en bostadspolitisk fråga under midsommarveckan. Med Stefan Ränk, vd Einar Mattsson, Anders Nordstrand, vd Sveriges Allmännytta, Mårten Lilja, vice vd Riksbyggen och Karolina Brick, hållbarhetschef Riksbyggen.

Avsnitt 17: Glödhet bostadsmarknad

Hur påverkas en glödhet bostadsmarknad när vi återgår till en ny vardag? Med Claudia Wörmann, boendeekonom SBAB, Johan Engström, vd Fastighetsbyrån och Mårten Lilja, vice vd Riksbyggen och chef Affärsområde Bostad.

Avsnitt 16: Vad betyder gröna åtgärder för miljön?

Samtal om effekterna av gröna åtgärder med Maria Brogren, chef Hållbarhet och innovation på WSP och Karolina Brick, idag miljöchef på Riksbyggen, men från juni hållbarhetschef.

Avsnitt 15: Samtal om Grönt stöd

Elin Olsson, statssekreterare hos bostadsminister Märta Stenevi, Karin Lexén, generalsekreterare Naturskyddsföreningen och Mårten Lilja, vice vd Riksbyggen samtalar om Riksbyggens förslag om Grönt stöd till bostadsrättsföreningar.

Avsnitt 14: Bostadsfrågor byter departement

Märta Stenevi ny bostadsminister och bostadsfrågorna flyttar från Finansdepartementet till Arbetsmarknadsdepartementet. Vad betyder det för bostadsfrågorna? Blir det en kursändring? Gäster: Stig-Björn Ljunggren, statsvetare och Stefan Attefall, fd bostadsminister.

Avsnitt 13: Behovet av nya bostäder

Det kommande behovet av bostäder och byggtakten är temat för årets första avsnitt. Med Anders Sjelvgren, GD, Boverket, Cathis Elmsäter-Svärd, vd, Byggföretagen och Mårten Lilja, vice vd Riksbyggen och chef för affärsområde Bostad.

Avsnitt 12: Bostadsåret 2020

År 2020 har utan tvekan varit ett av de mest märkliga år i modern tid. Vem hade vid förra årsskiftet kunnat ana att ett virus skulle lamslå i princip hela världen. Med Elin Olsson, statssekreterare hos bostadsminister Per Bolund, Mårten Lilja, vice vd Riksbyggen och chef för affärsområde Bostad.

Avsnitt 11: Ungdomsbostadsbristen

Ungdomsbostadsbristen är inte bara ett Stockholmsfenomen. Riksbyggen har nyligen släppt en rapport som visar att i 67 av landets kommuner råder det allvarlig ungdomsbostadsbrist. Med Emma Ringqvist, förbundsordförande jagvillhabostad.nu Johan Löfstrand, riksdagsledamot och bostadspolitisk talesperson för Socialdemokraterna Johanna Bjurskog (f.d. Ode), bostadspolitisk expert och verksamhetsutvecklare Riksbyggen.

#PODCAST #YOUTUBE

Avsnitt 10: Budgetspecial

21 sept, 2020 - 25 minuter Regeringen har precis lämnat över budgetpropositionen för 2021. Två tydliga satsningar inom bostadsområdet är: anslaget till upprustning och energieffektivisering av äldre hyresrätter samt utökningen av investeringsstödet för byggande av hyresrätter. Räcker det? Öppet Fönsters ”Budgetspecial” handlar om boende och bostäders roll i statsbudgeten. I panelen deltar: Emma Hult, riksdagsledamot för mp, Johanna Cerwall, vd för Skandiabanken Mårten Lilja, vice vd Riksbyggen Moderator: Håkan Andersson, presschef Riksbyggen

#Podcast #Youtube

Avsnitt 9: Kommer vi att e-handla bostäder på Amazon?

9 sept, 2020 - 28 minuter E-handelstjänsterna är på frammarsch liksom de digitala mötena. Det 9:e avsnittet av Öppet fönster handlar bland annat om hur försäljningsprocesserna liksom mäklartjänster kommer att utvecklas. Blir digitala visningar det vanligaste sättet att hitta sin nya bostad? Kan Amazon vara en ny aktör på bostadsmarknaden? Medverkande: Tobias Dysenius, försäljningschef Riksbyggen Bostad, Marcus Svanberg, vd Länsförsäkringar Fastighetsförmedling och Joakim Båge, ekonomijournalist. Moderator: Håkan Andersson, presschef Riksbyggen

#Podcast #Youtube

Avsnitt 8: Bostadsmarknaden förvånar

25 aug, 2020 - 25 minuter Oron för ett tvärstopp på bostadsmarknaden på grund av coronapandemin visade sig inte stämma. Istället har rapporterna om stigande bostadspriser och ökad aktivitet på bostadsmarknaden duggat tätt den senaste tiden. I avsnitt 8 att Öppet fönster deltar Liza Nyberg, vd Svensk Fastighetsförmedling, Tor Borg, nationalekonom på Boverket och Mårten Lilja, vice vd Riksbyggen och chef för affärsområde Bostad.

#Podcast #Youtube

Avsnitt 7: Hur håller vi uppe bostadsbyggandet trots coronapandemin?

17 juli, 2020 - 27 minuter Byggföretagen spår i sin senaste konjunkturrapport ett kraftigt fall i bostadsbyggandet för 2020 till 35 700 bostäder. Hur håller vi uppe bostadsbyggandet trots coronapandemin? Medverkande är Catharina Elmsäter-Svärd, vd Byggföretagen, Cathrine Danin, senior ekonom på Swedbank och Mårten Lilja, vice vd Riksbyggen samt chef för affärsområde Bostad. Moderator, Håkan Andersson, presschef Riksbyggen.

#Podcast #Youtube

Avsnitt 6: Kommer coronakrisen påverka hur vi planerar & bygger samhällen & bostäder?

18 maj, 2020 - 29 minuter Vi pratar om 40-talets stora citysanering i Gamla Klara och 50-talets byggnation av ABC-förorterna till 60 och 70-talets miljonprogram. Ser vi nu ett coronasamhälle präglat av digitalisering och cirkulär ekonomi? Karin Andersson, senior advisor, Karios Future, Jonas Anund Vogel, föreståndare KTH Living Lab och Johanna Frelin, vd, Riksbyggen deltar i samtalet.

#Podcast #Youtube

Avsnitt 5: Hur motverkas en bostadskris i spåren av Corona?

4 maj, 2020 - 24 minuter Lyssna på John Hassler, professor i nationalekonomi Stockholms Universitet samt Riksbyggens vice vd, Mårten Lilja och Håkan Andersson, presschef på Riksbyggen. Det tog bara några dagar innan den svenska ekonomin tvärstannade på grund av coronaviruset. I spåren av pandemin följer varsel och permitteringar som i sin tur ger upphov till betalningsproblem och antagligen långsiktig påverkan på två av samhällets grundpelare - bo och jobba. Hur har andra tidigare världsomfattande händelser påverkat bostadssektorn och vad behöver vi göra för att möta risken för en bostadskris i spåren av Corona?

#Podcast #Youtube

Avsnitt 4: Att leda i en bransch i förändring

19 mars, 2020 - 28 minuter Temat för avsnitt 4 är ”Att leda i en bransch i förändring”. Ett högaktuellt ämne med tanke på coronaviruset som gör att förutsättningarna ändras timme för timme. Medverkande är Catherina Fored, vd för HSB i norra Stor-Stockholm och Johanna Frelin, vd för Riksbyggen. Moderator: Håkan Andersson, presschef Riksbyggen. I Öppet Fönster diskuterar Riksbyggen aktuella frågor inom bostadspolitiken.

#Podcast #Youtube

Avsnitt 3: Bör unga vuxna äga sin bostad?

21 jan, 2020 - 31 minuter ”I första hand gäller det att få tak över huvudet” säger Emma Ringqvist, förbundsordförande för jagvillhabostad.nu. ”Kravet på kontantinsats är det största hindret för unga vuxna som vill köpa sin bostad” menar Arturo Arques, privatekonom Swedbank och Sparbankerna. I panelen deltar även Riksbyggens Mårten Lilja, vice vd på Riksbyggen och chef för affärsområde Bostad och som tidigare varit med och lanserat Riksbyggens förslag om ett statligt Ungbolån.

#Podcast #Youtube

Avsnitt 2: Hur ska unga komma in på bostadsmarknaden?

18 dec, 2019 - 35 minuter ”Stockholm är beroende av inflyttning” säger Sandro Scocco, Arena Idé, och Robert Boije, SBAB, slår fast att ”Sverige är ett av få länder som inte har särlösningar för ungas möjlighet att komma in på bostadsmarknaden”. I det andra avsnittet av Öppet Fönster tar vi det nationalekonomiska perspektivet på det faktum att unga vuxna har det väldigt svårt att komma in på bostadsmarknaden. I panelen deltar nationalekonomerna Robert Boije, chefsekonom SBAB och Sandro Scocco, chefsekonom på tankesmedjan Arena Idé.

#Podcast #Youtube

Avsnitt 1: Aktuella frågor inom bostadspolitiken

10 dec, 2019 - 33 minuter I det första avsnittet av Öppet fönster diskuterar vi om hur unga människor ska få en chans att komma in på bostadsmarknaden och hur man i praktiken tar konkreta förslag genom politiken för att det ska bli verklighet. I avsnittet deltar två tidigare riksdagsledamöter, Caroline Szyber (kd) och Veronica Palm (s). ”Politiken behöver konkreta lösningar” Caroline Szyber. ”Bostadspolitiken tas inte på så stort allvar som det borde” Veronica Palm.