Öppet fönster - aktuella frågor inom bostadspolitiken

I Riksbyggens Öppet fönster diskuterar vi aktuella frågor inom bostadspolitiken. Öppet fönster finns både som podd och i filmad version på Youtube.

#Podcast #Youtube

Avsnitt 6: Kommer coronakrisen påverka hur vi planerar & bygger samhällen & bostäder?

18 maj 2020 - 29 min Vi pratar om 40-talets stora citysanering i Gamla Klara och 50-talets byggnation av ABC-förorterna till 60 och 70-talets miljonprogram. Ser vi nu ett coronasamhälle präglat av digitalisering och cirkulär ekonomi? Karin Andersson, senior advisor, Karios Future, Jonas Anund Vogel, föreståndare KTH Living Lab och Johanna Frelin, vd, Riksbyggen deltar i samtalet.

#Podcast #Youtube

Avsnitt 5: Hur motverkas en bostadskris i spåren av Corona?

4 maj, 2020 - 24 minuter Lyssna på John Hassler, professor i nationalekonomi Stockholms Universitet samt Riksbyggens vice vd, Mårten Lilja och Håkan Andersson, presschef på Riksbyggen. Det tog bara några dagar innan den svenska ekonomin tvärstannade på grund av coronaviruset. I spåren av pandemin följer varsel och permitteringar som i sin tur ger upphov till betalningsproblem och antagligen långsiktig påverkan på två av samhällets grundpelare - bo och jobba. Hur har andra tidigare världsomfattande händelser påverkat bostadssektorn och vad behöver vi göra för att möta risken för en bostadskris i spåren av Corona.

#Podcast #Youtube

Avsnitt 4: Att leda i en bransch i förändring

19 mars, 2020 - 28 minuter Temat för avsnitt 4 är ”Att leda i en bransch i förändring”. Ett högaktuellt ämne med tanke på coronaviruset som gör att förutsättningarna ändras timme för timme. Medverkande är Catherina Fored, vd för HSB i norra Stor-Stockholm och Johanna Frelin, vd för Riksbyggen. Moderator: Håkan Andersson, presschef Riksbyggen. I Öppet Fönster diskuterar Riksbyggen aktuella frågor inom bostadspolitiken.

#Podcast #Youtube

Avsnitt 3: Bör unga vuxna äga sin bostad?

21 jan, 2020 - 31 minuter ”I första hand gäller det att få tak över huvudet” säger Emma Ringqvist, förbundsordförande för jagvillhabostad.nu. ”Kravet på kontantinsats är det största hindret för unga vuxna som vill köpa sin bostad” menar Arturo Arques, privatekonom Swedbank och Sparbankerna. Lyssna eller titta på Riksbyggens Öppet fönster där vi diskuterar aktuella frågor inom bostadspolitiken. I panelen har vi också Riksbyggens Mårten Lilja, vice vd på Riksbyggen och chef för affärsområde Bostad och som tidigare varit med och lanserat Riksbyggens förslag om ett statligt Ungbolån.

#Podcast #Youtube

Avsnitt 2: Hur ska unga komma in på bostadsmarknaden?

18 dec, 2019 - 35 minuter ”Stockholm är beroende av inflyttning” säger Sandro Scocco, Arena Idé, och Robert Boije, SBAB, slår fast att ”Sverige är ett av få länder som inte har särlösningar för ungas möjlighet att komma in på bostadsmarknaden” Lyssna eller titta på det andra avsnittet av Riksbyggens Öppet fönster där vi diskuterar aktuella frågor inom bostadspolitiken. I det andra avsnittet av Öppet Fönster tar vi det nationalekonomiska perspektivet på det faktum att unga vuxna har det väldigt svårt att komma in på bostadsmarknaden. I paneler deltar nationalekonomerna Robert Boije, chefsekonom SBAB och Sandro Scocco, chefsekonom på tankesmedjan Arena Idé.

#Podcast #Youtube

Avsnitt 1: Aktuella frågor inom bostadspolitiken

10 dec, 2019 - 33 minuter I det första avsnittet av Öppet fönster diskuterar vi om hur unga människor ska få en chans att komma in på bostadsmarknaden och hur man i praktiken tar konkreta förslag genom politiken för att det ska bli verklighet. I avsnittet deltar två tidigare riksdagsledamöter, Caroline Szyber (kd) och Veronica Palm (s). ”Politiken behöver konkreta lösningar” Caroline Szyber. ”Bostadspolitiken tas inte på så stort allvar som det borde” Veronica Palm.