Öppet fönster - aktuella frågor inom bostadspolitiken

I Riksbyggens Öppet fönster diskuterar vi aktuella frågor inom bostadspolitiken. Öppet fönster finns både som podd och i filmad version på Youtube.

#PODCAST #YOUTUBE

Avsnitt 12: Bostadsåret 2020

Årets sista Öppet fönster sändes live på Facebook och är en summering av det minst sagt omtumlande bostadsåret som gått och en blick framåt mot stundande 2021. År 2020 har utan tvekan varit ett av de mest märkliga år i modern tid. Vem hade vid förra årsskiftet kunnat ana att ett virus skulle lamslå i princip hela världen. I panelen: Elin Olsson, statssekreterare hos bostadsminister Per Bolund Mårten Lilja, vice vd Riksbyggen och chef för affärsområde Bostad Moderator: Håkan Andersson, presschef Riksbyggen

#PODCAST #YOUTUBE

Avsnitt 11: Ungdomsbostadsbristen

Öppet fönster handlar denna gång om att ungdomsbostadsbristen är inte bara är ett Stockholmsfenomen. Riksbyggen har nyligen släppt en rapport som visar att i 67 av landets kommuner råder det allvarlig ungdomsbostadsbrist. I panelen: Emma Ringqvist, förbundsordförande jagvillhabostad.nu Johan Löfstrand, riksdagsledamot och bostadspolitisk talesperson för Socialdemokraterna Johanna Ode, bostadspolitisk expert och verksamhetsutvecklare Riksbyggen Moderator: Håkan Andersson, presschef Riksbyggen

#PODCAST #YOUTUBE

Avsnitt 10: Budgetspecial

21 sept, 2020 - 25 minuter Regeringen har precis lämnat över budgetpropositionen för 2021. Två tydliga satsningar inom bostadsområdet är: anslaget till upprustning och energieffektivisering av äldre hyresrätter samt utökningen av investeringsstödet för byggande av hyresrätter. Räcker det? Öppet Fönsters ”Budgetspecial” handlar om boende och bostäders roll i statsbudgeten. I panelen deltar: Emma Hult, riksdagsledamot för mp, Johanna Cerwall, vd för Skandiabanken Mårten Lilja, vice vd Riksbyggen Moderator: Håkan Andersson, presschef Riksbyggen

#Podcast #Youtube

Avsnitt 9: Kommer vi att e-handla bostäder på Amazon?

9 sept, 2020 - 28 minuter E-handelstjänsterna är på frammarsch liksom de digitala mötena. Det 9:e avsnittet av Öppet fönster handlar bland annat om hur försäljningsprocesserna liksom mäklartjänster kommer att utvecklas. Blir digitala visningar det vanligaste sättet att hitta sin nya bostad? Kan Amazon vara en ny aktör på bostadsmarknaden? Medverkande: Tobias Dysenius, försäljningschef Riksbyggen Bostad, Marcus Svanberg, vd Länsförsäkringar Fastighetsförmedling och Joakim Båge, ekonomijournalist. Moderator: Håkan Andersson, presschef Riksbyggen

#Podcast #Youtube

Avsnitt 8: Bostadsmarknaden förvånar

25 aug, 2020 - 25 minuter Oron för ett tvärstopp på bostadsmarknaden på grund av coronapandemin visade sig inte stämma. Istället har rapporterna om stigande bostadspriser och ökad aktivitet på bostadsmarknaden duggat tätt den senaste tiden. I avsnitt 8 att Öppet fönster deltar Liza Nyberg, vd Svensk Fastighetsförmedling, Tor Borg, nationalekonom på Boverket och Mårten Lilja, vice vd Riksbyggen och chef för affärsområde Bostad.

#Podcast #Youtube

Avsnitt 7: Hur håller vi uppe bostadsbyggandet trots coronapandemin?

17 juli, 2020 - 27 minuter Byggföretagen spår i sin senaste konjunkturrapport ett kraftigt fall i bostadsbyggandet för 2020 till 35 700 bostäder. Hur håller vi uppe bostadsbyggandet trots coronapandemin? Medverkande är Catharina Elmsäter-Svärd, vd Byggföretagen, Cathrine Danin, senior ekonom på Swedbank och Mårten Lilja, vice vd Riksbyggen samt chef för affärsområde Bostad. Moderator, Håkan Andersson, presschef Riksbyggen.

#Podcast #Youtube

Avsnitt 6: Kommer coronakrisen påverka hur vi planerar & bygger samhällen & bostäder?

18 maj, 2020 - 29 minuter Vi pratar om 40-talets stora citysanering i Gamla Klara och 50-talets byggnation av ABC-förorterna till 60 och 70-talets miljonprogram. Ser vi nu ett coronasamhälle präglat av digitalisering och cirkulär ekonomi? Karin Andersson, senior advisor, Karios Future, Jonas Anund Vogel, föreståndare KTH Living Lab och Johanna Frelin, vd, Riksbyggen deltar i samtalet.

#Podcast #Youtube

Avsnitt 5: Hur motverkas en bostadskris i spåren av Corona?

4 maj, 2020 - 24 minuter Lyssna på John Hassler, professor i nationalekonomi Stockholms Universitet samt Riksbyggens vice vd, Mårten Lilja och Håkan Andersson, presschef på Riksbyggen. Det tog bara några dagar innan den svenska ekonomin tvärstannade på grund av coronaviruset. I spåren av pandemin följer varsel och permitteringar som i sin tur ger upphov till betalningsproblem och antagligen långsiktig påverkan på två av samhällets grundpelare - bo och jobba. Hur har andra tidigare världsomfattande händelser påverkat bostadssektorn och vad behöver vi göra för att möta risken för en bostadskris i spåren av Corona?

#Podcast #Youtube

Avsnitt 4: Att leda i en bransch i förändring

19 mars, 2020 - 28 minuter Temat för avsnitt 4 är ”Att leda i en bransch i förändring”. Ett högaktuellt ämne med tanke på coronaviruset som gör att förutsättningarna ändras timme för timme. Medverkande är Catherina Fored, vd för HSB i norra Stor-Stockholm och Johanna Frelin, vd för Riksbyggen. Moderator: Håkan Andersson, presschef Riksbyggen. I Öppet Fönster diskuterar Riksbyggen aktuella frågor inom bostadspolitiken.

#Podcast #Youtube

Avsnitt 3: Bör unga vuxna äga sin bostad?

21 jan, 2020 - 31 minuter ”I första hand gäller det att få tak över huvudet” säger Emma Ringqvist, förbundsordförande för jagvillhabostad.nu. ”Kravet på kontantinsats är det största hindret för unga vuxna som vill köpa sin bostad” menar Arturo Arques, privatekonom Swedbank och Sparbankerna. I panelen deltar även Riksbyggens Mårten Lilja, vice vd på Riksbyggen och chef för affärsområde Bostad och som tidigare varit med och lanserat Riksbyggens förslag om ett statligt Ungbolån.

#Podcast #Youtube

Avsnitt 2: Hur ska unga komma in på bostadsmarknaden?

18 dec, 2019 - 35 minuter ”Stockholm är beroende av inflyttning” säger Sandro Scocco, Arena Idé, och Robert Boije, SBAB, slår fast att ”Sverige är ett av få länder som inte har särlösningar för ungas möjlighet att komma in på bostadsmarknaden”. I det andra avsnittet av Öppet Fönster tar vi det nationalekonomiska perspektivet på det faktum att unga vuxna har det väldigt svårt att komma in på bostadsmarknaden. I panelen deltar nationalekonomerna Robert Boije, chefsekonom SBAB och Sandro Scocco, chefsekonom på tankesmedjan Arena Idé.

#Podcast #Youtube

Avsnitt 1: Aktuella frågor inom bostadspolitiken

10 dec, 2019 - 33 minuter I det första avsnittet av Öppet fönster diskuterar vi om hur unga människor ska få en chans att komma in på bostadsmarknaden och hur man i praktiken tar konkreta förslag genom politiken för att det ska bli verklighet. I avsnittet deltar två tidigare riksdagsledamöter, Caroline Szyber (kd) och Veronica Palm (s). ”Politiken behöver konkreta lösningar” Caroline Szyber. ”Bostadspolitiken tas inte på så stort allvar som det borde” Veronica Palm.