Riksbyggen bygger 115 hyresrätter med attraktiv hyra i Kronandalen 2021-03-05, kl 09:00

Riksbyggen bygger 115 hyresrätter med attraktiv hyra i Kronandalen

I sommar startar Riksbyggen byggandet av 115 nya hyresrätter i Kronandalen i Luleå. De nya bostäderna beräknas stå klara under 2023 och projektet har beviljats statligt investeringsstöd vilket gör att hyrorna kommer att ligga under den normala nyproduktionsnivån. Projektet är en viktig del i Riksbyggens ambition att öka bostadsproduktionen i norra Sverige där målsättningen är cirka 500 bostäder i pågående produktion under 2021.

– Det känns fantastiskt roligt att Riksbyggen kan tillföra Luleå 115 nya bostäder som vi på förhand vet har en hyra som ligger på en väldigt attraktiv nivå, säger Lars Lundgren, marknadsområdeschef på Riksbyggen Bostad Norr.

I Luleå växer en ny naturnära stadsdel fram i Kronandalen. Här, på kvarteret Vallan, ska kommer de 115 hyresrätter att byggas med fokus på hållbara lösningar.

– Luleåregionen är en viktig kugge för Riksbyggen och för norra Sverige. Att kunna påbörja produktionen av de här 115 lägenheterna är helt i linje med Riksbyggens ambition om ökad produktionstakt av bostäder med stort fokus på hållbarhet, vilket konkret innebär att Riksbyggen i norra Sverige siktar mot att ha ca 500 bostäder i pågående produktion under 2021, säger Lars Lundgren.

Projektet drar igång under sommaren 2021 och förväntas stå färdigt 2023. Flera hus ska byggas i fyra och fem våningar med lägenheter i varierande storlekar. Vanligast blir två- och trerummare med fönster mot två väderstreck. Alla lägenheterna blir ljusa, moderna och välplanerade. För att hålla hyresnivåerna på en rimlig nivå kommer projektet att delvis finansieras av investeringsstöd.

Fullt utbyggt år kommer Kronandalen att rymma närmare 2000 nya bostäder med plats för totalt 7000 Luleåbor. Hyresrätter blandas med bostadsrätter för att erbjuda något för alla. Hela området präglas av en hållbarhetsprofil utifrån flera aspekter. Alldeles runt hörnet ligger motionsspår, utegym, skidbackar och ett naturskyddsområde. Riksbyggen uppför byggnaderna enligt kraven för Miljöbyggnad Silver.

– Bland annat kommer cykelparkeringen att få en framträdande placering mot Lottagatan. Det ska vara enkelt att göra hållbara val och ta cykeln istället för bilen, säger Lars Lundgren.

Entreprenör för projektet är Nåiden. Riksbyggen har sålt projektet till K2A Knaust & Andersson Fastigheter AB. Riksbyggen finansierar, bygger och färdigställer projektet i dess helhet och K2A tillträder fastigheten efter färdigställt projekt, vilket bedöms ske under det tredje kvartalet 2023.

För mer information:
Lars Lundgren, marknadsområdeschef på Riksbyggen, AO Bostad Norr, 076-83 73 507
lars.lundgren@riksbyggen.se

Bilder