Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av Riksbyggens webb. Om cookies på riksbyggen.se.

Ok

Vi fyller 80 år 2020!

För åttio år sedan startade det kooperativa företaget Riksbyggen som ett svar på bostadskris och arbetslöshet. Sedan dess har vi mött utmaningar i tidsandan, drivit samhällsbyggandet framåt och jobbat för att skapa bra boende för alla. Det är svårt att hitta en piggare och mer hållbar 80-åring än Riksbyggen. Välkommen verkligheten!

Tävling - Hur ser ditt drömboende ut?

I år har vi byggt och utvecklat bostäder i 80 år! Det vill vi fira med en tävling - Hur ser ditt drömboende ut?

Läs mer om tävlingen

80 år av framåtblickande

Vår historia handlar om samhällsutveckling. Från första dagen, när våra ägare startade Riksbyggen för att sätta fart på bostadsbyggandet, till idag när vi utvecklar framtidens hållbara bostäder. Följ med på en resa i bostadssverige genom tiden.

"Det började med en idé om jobb och bra boende för alla. En kooperativ idé som innebär samägande, långsiktighet och att vi tillsammans är med och påverkar."

Fördjupa dig i bostadshistoria

 

Riksbyggen ser dagens ljus

Riksbyggen grundas 1940 av byggfacken inom LO. Grundare är Anders Nilsson, byggmästare, Viktor Björkman, Murareförbundet, Nils Linde, Byggnadsträarbetareförbundet, 
Ed Kärrfeldt, förbundskassör 
och Ture Blomqvist, byggmästare.

1940

Trångboddhet

Hela familjer delar ofta på ett enda rum, i en hopplös kamp mot loppor, lort, kyla och råttor. Ur en kooperativ idé föddes tanke om nya, billiga lägenheter till alla.

Det här hände på 40-talet
1950

Byggboom

Riksbyggen uppför sin 20 000:e lägenhet. Fastighetsförvaltningen utvecklas och Riksbyggen startar ett bosparande med förmånlig ränta. ”Alla ska ha råd med ett eget boende”, lyder parollen.

Det här hände på 50-talet
1960

Bostadsbrist

Skriande bostadsbrist. Sveriges regering sätter målet högt: En miljon nya bostäder på tio år. Riksbyggen visar att det går att skapa billiga och bra hus.

Det här hände på 60-talet
1970

Miljonprogrammet

Riksbyggens energiprogram kapar en tredjedel av energikostnaderna enbart genom isolering av vindar och bättre tätning av dörrar och fönster.

Det här hände på 70-talet
1980

Konjunktursvängningar

Konjunkturen svänger och klyftorna i samhället ökar. Riksbyggen startar ”Den goda staden” med paradord som ”jämlikhet, gemenskap, fritid och god miljö”, för att minska klyftan mellan rika och fattiga stadsdelar.

Det här hände på 80-talet
1990

Fastighetskris

Vårda och underhålla blir de nya slagorden. På Riksbyggen arbetar 80 procent av 3000 anställda med att förvalta existerande fastigheter.

Det här hände på 90-talet
2000

Digitalisering

Millennieskiftets förutspådda it-kollaps uteblir. Istället fortsätter digitaliseringen av samhället med förnyad kraft. Standarden på bostäderna höjs och Riksbyggen lyfter servicen till de boende med ett kommunikations- och driftcentrum som hanterar 3500 frågor per dag.

Det här hände på 00-talet
2010

Klimatengagemang

Riksbyggen jobbar med hållbarhet, återvinner värmen från ventilationsluften, lägger solcellspaneler på tak, anlägger odlingslotter och ger busskort i startpaketet till de boende.

Det här hände på 10-talet

80 år av ledarskap

1943 anställs Uno Åhrén som Riksbyggens första företagsledare och chefsarkitekt. I januari 2020 tillträder Johanna Frelin som ny vd för Riksbyggen och första kvinna på posten.

 
Under Riksbyggens 80 första år har följande personer varit vd:
 • Uno Åhrén 1943 - 1945
 • Anders Nilsson, 1945 - 1946 (t.f.)
 • Allan Rosén, 1946 - 1951
 • Knut Johansson, 1951 – 1958 (t.f.)
 • Erik Severin, 1958 - 1967
 • Gösta Blomqvist, 1967 - 1974
 • Folke Bengtsson, 1974 - 1977
 • Ralf Hultberg 1977 – 1997
 • Jan Nygren 1997 – 2000
 • Ulf Karlsson, 2000 - 2003
 • Ronnie Andersson 2003 - 2005
 • Allan Sörensen 2005 - 2006
 • Sten-Åke Karlsson 2006 - 2012
 • Leif Linde 2012 - 2020
 • Johanna Frelin 2020 -

Fem röster om Riksbyggen

Läs mer om vad de säger om Riksbyggen

"Om man tycker om sitt hus, tar man också väl hand om det. Hos Riksbyggen finns stark kärlek som tar sig uttryck i både långsiktighet och professionalism."

Gert Wingårdh, arkitekt för Riksbyggens lägenheter i Munkebäck, Göteborg

"Att tänka långsiktigt kan kanske tyckas lite småtråkigt i denna snabba och föränderliga värld. Men det är just det som är Riksbyggens styrka ..."

Gerd Möller, f.d. regionchef på Riksbyggen i Jönköping

"Med forskarnas hjälp är det lättare att se bakom nästa hörn: Vad händer i framtiden? Hur kan vi vara med och skapa ett ännu bättre samhälle? Svaret syns redan i Riksbyggens nya projekt ... "

Göran Cars, professor i stadsplanering och ledamot av Riksbyggens jubileumsfond ”Den goda staden”

"Jag har alltid gillat den kooperativa tanken. Att en förening fungerar, att många engagerar sig, är ju i slutänden även bra för mig som individ. Om föreningen mår bra ekonomiskt, är ju också min lägenhet mer attraktiv den dagen jag vill flytta vidare."

Filippa Drakander, ledamot av Riksbyggens styrelse och den egna bostadsrättsföreningen i Sundbyberg

"Det är lätt att argumentera för varför det är bra att bo i ett Riksbyggenhus. Redan från att spaden sätts i marken, finns sett inbyggt tänk som handlar om hållbarhet ..."

Johan Lindholm, styrelseordförande i Riksbyggen, ordförande i Byggnads och ledamot av Socialdemokraternas styrelse

Upp