5 minuter bostadspolitik med Johanna Bjurskog

Få koll på det senaste inom bostadspolitiken med Johanna Bjurskog, Riksbyggens tidigare bostadspolitiska expert. Johanna uppdaterar dig om de senaste händelserna inom bostadspolitiken och Riksbyggens arbete på området. Få en snabb inblick i aktuella frågor. Välkommen att lyssna!

5 Minuter med Johanna Bjurskog

26 juni - 23 Riksbyggen i Almedalen

Johanna Bjurskog berättar om de viktigaste frågorna som Riksbyggen hoppas att bostadsbranschen kommer att lyfta under årets Almedalsvecka. Vi avslöjar också vilka som kommer att agera drakar och pitchare i Riksbyggens arrangemang i Almedalen.

5 Minuter med Johanna Bjurskog

31 maj - 23 Klimatdeklarationer och regeringens samtal om bostadsmarknaden

Johanna Bjurskog kommenterar Boverkets förslag om klimatdeklarationer och bostadsminister Andreas Carlsons inbjudan till rundabordssamtal om byggandet och bostadsmarknaden.

5 Minuter med Johanna Bjurskog

12 maj - 23 Elstöd och platssamverkan

EU och regeringen har i veckan fattat beslut om elstöd till företag och organisationer, inklusive bostadsrättsföreningar.

5 Minuter med Johanna Bjurskog

24 april- 23 Vårbudgeten och regeringens nya tilläggsuppdrag

I veckan har regeringen både presenterat vårbudget och ett uppdrag om amorteringskrav och bolånetak. Johanna Bjurskog berättar och ger Riksbyggens syn på saken.

5 Minuter med Johanna Bjurskog

4 april- 23 Ny regler för postutdelning

De nya reglerna innebär att tillhandahållaren, Postnord, kan besluta att posten inte längre ska delas ut där mottagaren bor, utan i en postanordning - postbox, postfack eller liknande - som kan ligga upp till 200 meter från bostaden. Riksbyggen är kritiska.

5 Minuter med Johanna Bjurskog

17 mars- 23 Regeringens beslut om uppsägning av hyresgäster som begått brott

Regeringen gav nyligen ett omdiskuterat uppdrag om uppsägning av hyresgäster där barn begått brott. Riksbyggen är kritiska, inte minst utifrån ett barnperspektiv.

5 Minuter med Johanna Bjurskog

22 februari - 23 När införs elstöd för bostadsrätter?

Måndagen den 20:e februari började regeringen betala ut elstöd till hushåll runt om i landet men fortfarande lyser elstödet till bostadsrättsföreningar med sin frånvaro. Riksbyggens bostadspolitiska expert Johanna Bjurskog sammanfattar det senaste kring elstöden och berättar om vad hon vill se från regeringen.

5 Minuter med Johanna Bjurskog

27 januari - 23 Åtgärder för ökat bostadsbyggande

Länsstyrelserna har fått i uppdrag av regeringen att redovisa vilka åtgärder de genomfört tillsammans med kommunerna för att främja ett ökat bostadsbyggande. Johanna Bjurskog berättar om uppdraget och om några av de åtgärder som Riksbyggen vill se för ett ökat bostadsbyggande, till exempel initiativet Bygg i Tid.

5 Minuter med Johanna Bjurskog

17 januari - 23 Elstöd även för bostadsrätter?

Riksbyggen har tillsammans med branschkollegor skrivit två öppna brev till statsrådet Ebba Busch om att el- och gasstöden även ska om bostadsrättsföreningar. Samtidigt som energikrisen pågår har Sverige det kommande halvåret ordförandeskapet i EU. På vilket sätt påverkar det bostadspolitiken i Sverige? Om detta handlar årets första program med Johanna Bjurskog.

5 Minuter med Johanna Bjurskog

22 december - 22 Det bostadspolitiska året

Under 2022 svängde det om rejält på bostadsmarknaden, Sverige fick en ny bostadsminister och regeringens utredare lämnade förslag om startlån för förstagångsköpare. Johanna Bjurskog sammanfattar det bostadspolitiska året som gått och blickar framåt på 2023.

5 Minuter med Johanna Bjurskog

14 december - 22 Riksbyggen träffar bostadsminister Andreas Carlson

Bostadsminister Andreas Carlson har bjudit in Riksbyggen till ett möte. Johanna Bjurskog berättar om vilka budskap Riksbyggen tar med sig till mötet med bostadsministern. Dessutom, frågan om att lätta på amorteringskraven uppmärksammas just nu och Johanna Bjurskog kommenterar detta i slutet av avsnittet

5 Minuter med Johanna Bjurskog

8 december - 22 Ny rapport skapar engagemang kring ungdomsbostadsbristen

Riksbyggen har nyligen släppt en ny rapport om ungdomsbostadsbristen och arrangerade i samband med lanseringen ett frukostsamtal med en politikerpanel. Johanna Bjurskog berättar om engagemanget som rapporten skapat i frågan, både från media, politiken och debattörer.

5 Minuter med Johanna Bjurskog

30 november - 22 Ny rapport om ungdomsbostadsbristen

I 61 av Sveriges kommuner råder allvarlig ungdomsbostadsbrist. Det visar en ny rapport från Riksbyggen. Värst drabbade är Lund, Göteborg, Stockholm och Umeå där drygt 90 procent av 20-30 åringar inte kan köpa en etta.

5 Minuter med Johanna Bjurskog

8 november - 22 Bostadsfrågorna i regeringens budget

Regeringen har precis presenterad budgeten för 2023. Bland annat vill regeringen möjliggöra för fler att äga sitt boende. Det kan öppna för ett startlån, som Riksbyggen sedan länge efterlyst, vilket skulle kunna få stor betydelse för unga vuxna som ska ut på bostadsmarknaden. Johanna Bjurskog berättar om budgeten och om Initiativet Bygg i Tid som lanserat sitt reformförslag. Riksbyggen är en av aktörerna bakom Bygg i Tid och Riksbyggens regionchef Carl-Henrik Appel fanns med på scen under lanseringen.

5 Minuter med Johanna Bjurskog

19 oktober-22 Andreas Carlson ny bostadsminister

Sverige har fått en ny bostadsminister, Andreas Carlson. Hur kommer bostadspolitiken att påverkas? Johanna Bjurskog berättar om den nya bostadsministern, regeringsförklaringen och Tidöavtalet.

5 Minuter med Johanna Bjurskog

12 oktober-22 Riksdagsplatserna är klara

Än så länge finns ingen regering eller bostadsminister på plats. Däremot är ansvarsområdena för riksdagsledamöterna klara, till exempel civilutskottet där många bostadspolitiska frågor hamnar. Johanna Bjurskog berättar om några nyckelpersoner i riksdagen samt om nya bostadspolitiska talespersonerna i partierna.

5 Minuter med Johanna Bjurskog

30 september-22 Genomför inte PTS postutdelningsförslag !

Post- och telestyrelsen (PTS) har lämnat ett förslag som kan innebära att posten inte längre ska delas ut där postmottagaren bor, utan i en postanordning (postbox, postfack eller liknande) som kan ligga upp till 200 meter från bostaden. Fastighetsbranschen är kritiska till förslaget. Johanna Bjurskog berättar om förslaget och invändningarna mot detta.

5 Minuter med Johanna Bjurskog

13 september-22 Vad händer efter valrysaren?

Valresultatet är ännu inte klart och hur ser det ut ur en bostadspolitisk horisont? Finns några svar? Nyligen har NBO, en samarbetsorganisation för bostadsutvecklare i Norden, haft sitt årsmöte i Oslo. Vilka frågor stod högst upp på agendan? Om allt detta handlar nya avsnittet av 5 minuter bostadspolitik med Johanna Bjurskog.

5 Minuter med Johanna Bjurskog

1 september-22 Åtgärder för ägt boende i hetluften

Nu har remisstiden för förslaget om startlån för förstagångsköpare gått ut. Riksbyggens tillstyrker med vissa justeringar, men hur har övriga svarat? Johanna Bjurskog har läst ett antal remissvar för att kolla läget. Avsnittet handlar också om att regeringen gett Finansinspektionen i uppdrag att utvärdera konsekvenserna av bolånetak och amorteringskrav med anledning av den nuvarande ekonomiska utvecklingen.

5 Minuter med Johanna Bjurskog

26 augusti -22 Hur ska unga vuxna få en bostad?

Idag är det dags för Riksbyggens bostadssamtal under Frihamnsdagarna i Göteborg. I bostadssamtalet möts lokalpolitiker och unga vuxna och samtalet tar sin utgångspunkt i en undersökning som Riksbyggen gjort om hur unga vuxna i Göteborg ser på sitt framtida boende. I avsnittet berättar Johanna Bjurskog också om SCBs statistik om antalet byggstartade bostäder som släpptes tidigare i veckan.

5 minuter med Johanna Bjurskog (f.d. Ode)

23 juni- 22 Snart dags för Almedalen

Efter pandemin genomförs Almedalsveckan på ”vanligt sätt”, även om arrangören har skruvat lite i upplägget. Riksbyggen kommer att finnas på plats, både med egna seminarier men också genom att delta i andras paneler. Johanna Bjurskog berättar om årets arrangemang.

5 minuter med Johanna Bjurskog (f.d. Ode)

3 juni- 22 Initiativet Bygg i Tid vill snabba på byggprocesserna

I veckan lanserades Bygg i Tid med målet att effektivisera och förbättra plan- och tillståndsprocesserna för att öka bostadsbyggandet. Riksbyggen är en av aktörerna bakom initiativet. Johanna Bjurskog berättar om tankarna bakom Bygg i Tid och det möte som statssekreterare Mattias Landgren i veckan bjöd in till på temat ledtider i plan- och byggprocessen.

5 minuter med Johanna Bjurskog (f.d. Ode)

18 maj - 22 Bostadsrättsavgifter uppmärksammas i media

I veckan har det varit skriverier som varnar för avgiftshöjningar i bostadsrättsföreningar, kopplats till ökade räntor och ökade energikostnader. Hur ser det ut egentligen? Johanna Bjurskog berättar om Riksbyggens syn på saken och varför Riksbyggens förslag om ett grönt stöd för bostadsrättsföreningar är mer aktuellt än någonsin.

5 minuter med Johanna Bjurskog (f.d. Ode)

13 maj - 22 Bostadsminister Johan Danielsson besökte Riksbyggens Fullmäktige

När Riksbyggen höll sitt Fullmäktigemöte, årsstämma, var både bostadsminister Johan Danielsson och regeringens startlåneutredare Eva Nordström inbjudna som gäster. De bostadspolitiska frågorna var centrala på Fullmäktige och Johanna Bjurskog berättar mer.

5 minuter med Johanna Bjurskog (f.d. Ode)

28 april-22 Räntebesked och vårbudget

Nyligen presenterades vårbudgeten men några satsningar eller ändringar av betydelse för bostadspolitiken finns inte med. Johanna Bjurskog berättar mer om vårbudgeten och om några saker som finns på hennes bostadspolitiska önskelista, till exempel ett grönt stöd för att snabba på omställningen av det befintliga bostadsbeståndet. Avsnittet handlar också om beskedet från Riksbanken om höjd reproränta.

5 minuter med Johanna Bjurskog (f.d. Ode)

11 april-22 Reaktioner på förslaget om startlån

Förslaget om startlån har fått stor uppmärksamhet sedan detta presenterades av utredaren Eva Nordström. Johanna Bjurskog går igenom en del av de reaktioner som kommit på förslaget.

5 minuter med Johanna Bjurskog (f.d. Ode)

5 april-22 Förslag om startlån för förstagångsköpare

Nu har utredaren Eva Nordström lämnat över sitt betänkande om Förslag för att underlätta för förstagångsköpare på bostadsmarknaden till bostadsminister Johan Danielsson. Johanna Bjurskog berättar om förslaget och Riksbyggens syn på detta.

5 minuter med Johanna Bjurskog (f.d. Ode)

30 mars-22 Kriget i Ukraina påverkar fastighetsbranschen

Ingen är oberörd av kriget i Ukraina och fastighetsbranschen påverkas på många olika sätt, från det att många bostadsrättsföreningar vill hjälpa flyktingar som kommer till Sverige till upprustning av skyddsrum. Johanna Bjurskog berättar om initiativ som Riksbyggen tagit efter att kriget bröt ut samt om förslag från regeringen för att underlätta användandet av lokaler som bostäder för flyktingar.

5 minuter med Johanna Bjurskog (f.d. Ode)

17 mars-22 EU:s bostadsministrar träffades i Nice

Nyligen träffades bostadsministrarna inom EU. Johanna Bjurskog berättar om mötet och deklarationen som man fattade beslut om.

5 minuter med Johanna Bjurskog (f.d. Ode)

10 mars-22 Regeringsuppdrag till Boverket om klimatdeklarationer

Regeringen har gett Boverket ett uppdrag att lämna förslag på hur införandet av gränsvärden för byggnaders klimatpåverkan kan påskyndas och hur tillämpningen av klimatdeklarationer kan utvidgas. Johanna Bjurskog berättar om uppdraget och hur Riksbyggen ställer sig till detta.

5 minuter med Johanna Bjurskog (f.d. Ode)

25 februari-22 Omställningen till en cirkulär ekonomi i byggsektorn

Regeringen har gett Boverket uppdraget att utveckla arbetet med omställningen till en cirkulär ekonomi i bygg- och fastighetssektorn för att bidra till att nå Sveriges miljö- och klimatmål. Johanna Bjurskog berättar om det kommande utvecklingsarbetet

5 minuter med Johanna Bjurskog (f.d. Ode)

17 februari-22 Beslut om lagrådsremiss för att stärka bostadsrätten

Regeringen har beslutat en lagrådsremiss med ett antal förslag som innebär att skyddet för den som köper eller äger en bostadsrätt stärks. Johanna Bjurskog berättar om några av förslagen och hur Riksbyggen ställer sig till dessa.

5 minuter med Johanna Bjurskog (f.d. Ode)

7 februari-22 Bostadspolitisk önskelista inför valet 2022

Valåret 2022 har startat och det hög tid för alla partier att fundera på vilka konkreta reformer de vill göra på bostadsmarknaden. Än så länge lyser de bostadspolitiska utspelen med sin frånvaro och Johanna Bjurskog berättar om vilka satsningar hon vill se. Det handlar bland annat om sänkta trösklar till bostadsmarknaden, underlättande för en fortsatt hög byggtakt samt social och miljömässig hållbarhet.

5 minuter med Johanna Bjurskog (f.d. Ode)

1 februari-22 Rapport för sundare byggbransch

Byggmarknadskommissionen har nyligen presenterat sin slutrapport med förslag i för att göra byggbranschen sundare. Johanna Bjurskog berättar om rapporten.

5 minuter med Johanna Bjurskog (f.d. Ode)

21 januari-22 Krav på klimatdeklarationer är en av årets nya lagar

Ett nytt år innebär att nya lagar och regler införs. Kravet på klimatdeklarationer vid nyproduktion är kanske det nya lagkrav som påverkar bostadssektorn mest. Johanna Bjurskog berättar om kravet på klimatdeklarationerna

5 minuter med Johanna Bjurskog (f.d. Ode)

14 januari-22 Riksbyggen i möte med nya bostadsministern

I veckan har Riksbyggen haft möte med nya bostadsministern Johan Danielsson. Johanna Bjurskog berättar om vilka frågor som diskuterades.

5 minuter med Johanna Bjurskog (f.d. Ode)

21 december-21 Bostadspolitiken under 2021

I årets sista avsnitt sammanfattar Johanna Bjurskog (f.d.Ode) det bostadspolitiska året 2021. Det blev ett händelserikt år där en bostadspolitisk fråga utlöste en regeringskris och inte mindre än tre personer haft posten som bostadsminister.

OPINION - 5 MINUTER MED JOHANNA Bjurskog (f.d.Ode)

14 december -21 Motvind för grönt stöd till Brf

Många bostadsrättsföreningar vill bli mer hållbara. Till exempel har det varit rekordintresse för Riksbyggens tävling Årets Hållbarhetsförening. Men samtidigt stoppas stöd för energieffektivisering i flerbostadshus. Hur hänger det ihop?

OPINION - 5 MINUTER MED Johanna Bjurskog (f.d.Ode)

30 november - 21 Johan Danielsson ny bostadsminister

Idag har Sverige fått en ny bostadsminister och sedan i förra veckan har vi en ny budget. Hur kommer detta att påverka bostadspolitiken?

opinion - 5 minuter med Johanna Bjurskog (f.d.Ode)

12 november - 21 Utredning för att motverka överskuldsättning

Regeringen har gett en särskild utredare i uppdrag att granska marknaden för konsumentkrediter, vilket kan komma att påverka regelverket kring lån till bostäder. Johanna Bjurskog (f.d.Ode) berättar om utredarens uppdrag och hur regleringen av bolånemarknaden påverkar bostadsmarknaden.

opinion - 5 minuter med Johanna Bjurskog (f.d.Ode)

28 oktober - 21 Fortsatt debatt om investeringsstödet

Debatten om investeringsstödet pågår för fullt. Debatten handlar både om stödets vara eller icke vara, samt om stödets utformning. Johanna Bjurskog (f.d.Ode) berättar om den senaste händelseutvecklingen.

opinion - 5 minuter med Johanna Bjurskog (f.d.Ode)

14 oktober - 21 Debatt kring investeringsstödet 

Investeringsstödet för byggande av hyresrätter har väckt debatt under den senaste tiden. Johanna Bjurskog (f.d.Ode) berättar om hur stödet fungerar och om Riksbyggens syn på detta.

opinion - 5 minuter med Johanna Bjurskog (f.d.Ode)

5 oktober - 21 Avgifter på tomträtter

Både i Stockholm och Göteborg är det just nu debatt kring avgifterna för tomträtter. Johanna Bjurskog (f.d.Ode) berättar mer om tomträtten som konstruktion och den senaste tidens debatt.

OPINION - 5 MINUTER MED Johanna Bjurskog (f.d.Ode)

22 september -21 Snabbare bygglov med Certifierade byggprojekteringsföretag

Regeringen har överlämnat lagrådsremissen Certifierade byggprojekteringsföretag – en mer förutsägbar byggprocess till Lagrådet. Johanna Bjurskog (f.d.Ode) berättar om förslaget som kan leda till snabbare väg genom bygglovsprocessen.

opinion - 5 minuter med Johanna Bjurskog (f.d.Ode)

14 september -21 Bostadssatsningar i statsministerns regeringsförklaring?

Idag är det riksmötets öppnande och i samband med den statsministerns regeringsförklaring. Vilka frågor med bäring på det bostadspolitiska området tog statsministern upp i sin regeringsförklaring? Johanna Bjurskog (f.d.Ode) analyserar regeringsförklaringen.

opinion - 5 minuter med Johanna Bjurskog (f.d.Ode)

7 september -21 Bostadsministern bjuder in till möte om materialförsörjning i byggbranschen

Bostadsminister Märta Stenevi har bjudit in byggherrar och andra representanter från branschen till ett möte om åtgärder för att minska sårbarheten inom materialförsörjningen, med anledning av situationen kring Cementa på Gotland. Mötet hålls på onsdag och Riksbyggen är inbjudna att delta. Johanna Bjurskog (f.d.Ode) berättar mer om det kommande mötet.

opinion - 5 minuter med Johanna Bjurskog (f.d.Ode)

2 september -21 Riksbyggen på Frihamnsdagarna

För första gången arrangeras Frihamnsdagarna i Göteborg. På sikt ska Frihamnsdagarna bli ungefär som i Almedalen eller Järvaveckan. Riksbyggen är med både som partner och deltar bland annat med eget seminarium om unga vuxnas situation på bostadsmarknaden. Johanna Bjurskog (f.d.Ode) berättar om Riksbyggens deltagande under Frihamnsdagarna.

opinion - 5 minuter med Johanna Bjurskog (f.d.Ode)

25 augusti-21 Hänt i bostadspolitiken under sommaren

Utredningen om fri hyressättning i nyproduktionen utlöste en regeringskris som slutade med regeringen fick sitta kvar efter omröstning i Riksdagen. Vad har hänt sedan dess inom bostadspolitiken? Johanna Bjurskog (f.d.Ode) berättar!

opinion - 5 minuter med Johanna Bjurskog (f.d.Ode)

7 juli-21 Efter statsministeromröstningen

Riksdagens omröstning om Stefan Löfven som statsminister är klar. Vad innebär den nya situationen och hur påverkar det bostadspolitiken? Johanna Bjurskog (f.d.Ode) analyserar läget.

opinion - 5 minuter med Johanna Bjurskog (f.d.Ode)

2 juli-21 Annorlunda Almedalsvecka

Pandemi och politisk kris. Årets Almedalsvecka, som genomförs digitalt, är annorlunda på många sätt.Johanna Bjurskog (f.d.Ode) tar tempen på den stundande Almedalsveckan

opinion - 5 minuter med Johanna Bjurskog (f.d.Ode)

30 juni-21 Bostadspolitisk osäkerhet

De politiska förvecklingarna fortsätter och efter statsminister Stefan Löfvens avgång ska talmannen inleda talmansrundor. Vad händer med frågor om bostadsmarknaden i den här situationen?

opinion - 5 minuter med Johanna Bjurskog (f.d.Ode)

22 juni-21 Bostadspolitik utlöste regeringskris

Större dramatik än det som skett inom politiken den senaste veckan är svår att hitta, dessutom med en bostadspolitisk fråga som springande punkt. Vad händer nu?

opinion - 5 minuter med Johanna Bjurskog (f.d.Ode)

2 juni-21 Bostadsfrågor under Järvaveckan

Riksbyggen lyfter bostadsfrågor ur flera perspektiv under Järvaveckan. Bland annat bostadens roll i utsatta områden och vi svarar på praktiska frågor om bostaden och boendet i sig. Johanna Bjurskog (f.d.Ode) berättar mer.

opinion - 5 minuter med Johanna Bjurskog (f.d.Ode)

27 maj-21 Rundabordssamtal med Märta Stenevi

Bostadsministern bjöd in branschen till ett samtal om ”Ungas inträde på bostadsmarknaden”. Riksbyggen deltog och förde bland annat fram sitt förslag om införandet av ett statligt Ungbolån.

opinion - 5 minuter med Johanna Bjurskog (f.d.Ode)

18 maj-21 Öka bostadsbyggandet

Det totala tillskottet av bostäder genom ny- och ombyggnad 2020 uppgår till 54 134 lägenheter, enligt SCB. Johanna Bjurskog (f.d.Ode) berättar om hur statliga garantier skulle kunna öka bostadsrättsbyggandet.

opinion

4 maj-21 Bygga till lägre kostnad?

Johanna Bjurskog (f.d.Ode) berättar om förslaget ”SOU 2020:75 Bygg och bo till lägre kostnad — förslag för bättre konkurrens i bostadsbyggandet” och Riksbyggen syn på det.

opinion

15 april-21 Ny rapport om bostadsmarknaden i Europa

Nyligen släppte den europeiska organisationen Housing Europe, där Riksbyggen är medlemmar, rapporten State of Housing EU. Johanna Bjurskog (f.d.Ode) berättar om rapporten.

opinion

23 mars-21 Regeringen föreslår nytt energieffektiviseringsstöd

Ett nytt energieffektiviseringsstöd ska kunna ges till både hyres- och bostadsrätter samt kooperativ hyresrätter, enligt regeringens remissförslag. Johanna Bjurskog (f.d.Ode) berättar mer.

opinion

16 mars-21 Grönt stöd till bostadsrättsföreningar

Fler än 6 av 10 bostadsrättsföreningar skulle genomföra någon grön åtgärd om ett statligt stöd införs, visar en undersökning som Riksbyggen gjort.

opinion

11 mars-21 Regeringssammanträdenas betydelse för bostadspolitiken

Varje torsdag sammanträder regeringen där en mängd olika beslut tas. Vad innebär det för bostadspolitiken? Johanna Bjurskog (f.d.Ode) reder ut begreppen.

opinion

26 feb-21 Omvandla lokaler till bostäder

Igår redovisades Boverkets uppdrag om att omvandla lokaler till bostäder. Vilken effekt kan de få på bostadsmarknaden?

opinion

18 feb-21 Nya siffror om bostadsbyggandet från SCB

I morse presenterade SCB ny statistik om nyproduktion av bostäder för helåret 2020. Johanna Bjurskog (f.d.Ode), bostadspolitisk expert på Riksbyggen, kommenterar de nya siffrorna.

opinion

12 feb-21 Märta Stenevis första vecka som bostadsminister

Nu har Märta Stenevi varit en vecka på sin nya post som bostadsminister. Hur ser förutsättningarna ut för nya bostadsministern?

opinion

5 feb-21 Märta Stenevi blir ny bostadsminister

Idag har regeringen presenterat sin regeringsombildning och Märta Stenevi har utsetts till ny bostadsminister och ersätter Per Bolund. Vad händer nu och vad kan vi förvänta oss av ett ministerbyte?

opinion

29 jan-21 Amorteringskrav kan återkomma

I våras beslutade Finansinspektionen att tillfälligt släppa på amorteringskraven p.g.a. pandemin. Nu flaggar generaldirektör Erik Thedéen att amorteringskraven kan komma tillbaka i höst. Hur påverkar det unga vuxnas möjlighet att komma in på bostadsmarknaden?

opinion

22 jan-21 Stora förväntningar inför regeringens byggsamtal

Försnack. Bostadsminister Per Bolund har bjudit in branschen till byggsamtal fredag 22 januari. Riksbyggen kommer delta i samtalet som har tre punkter på dagordningen - byggtakt, klimatdeklarationer samt ordning och reda.

opinion

20 jan-21 Underlätta för inträde på bostadsmarknaden

Utredningen om förslag för att underlätta inträde för förstagångsköpare på bostadsmarknaden startar nu. Eva Nordström, regeringens särskilda utredare, bjöd in till ett möte med branschen inför starten. Johanna Bjurskog (f.d.Ode) berättar direkt efter mötet vad som sades.

opinion

14 jan-21 Rundabordssamtal med Per Bolund

Årets första "5 minuter bostadspolitik med Johanna Bjurskog (f.d.Ode)" handlar om rundabordssamtalet med bostadsminister Per Bolund. Temat är lösningar för att underlätta inträde på bostadsmarknaden.

opinion

22 dec-20 Premiäravsnitt

Lyssna på Riksbyggens bostadspolitiska expert, Johanna Bjurskog (f.d.Ode), som tar upp det allra senaste inom bostadspolitiken.

Vårt opinionsarbete