Brf  Häradshövdingen 10 är årets mest hållbara bostadsrättsförening i Nyköping 2021-12-22, kl 08:00

Brf Häradshövdingen 10 är årets mest hållbara bostadsrättsförening i Nyköping

Brf Häradshövdingen 10 är bostadsrättsföreningen som gjort en insats för ökad hållbarhet, till exempel har föreningen installerat en storskalig solcellsanläggning. Nu har Brf Häradshövdingen 10 utsetts till Årets Hållbarhetsförening i Sörmland av Riksbyggen. Tävlingen Årets Hållbarhetsförening har i år haft rekordmånga deltagare.

– Det känns fantastiskt roligt att vi i Brf Häradshövdingen blivit Årets Hållbarhetsförening i Sörmland. Det är ett kvitto på att allt arbete vi lagt ner har lönat sig och vi är väldigt stolta över utnämningen. Inte nog med att vi sänker våra medlemmars kostnader, vi blir även producent och leverantör av ren energi, säger Erik Sjöman, ordförande i Brf Häradshövdingen 10.

Cirka 350 bostadsrättsföreningar över hela landet är i år med i tävlingen, vilket är rekord.

– Det är både roligt och viktigt att intresset för hållbarhet ökar i bostadsrättsföreningarna. Ungefär en miljon lägenheter i Sverige är bostadsrätter och det finns en enorm potential i att göra det här bostadsbeståndet mer hållbart. Stort grattis till Brf Häradshövdingen 10 som gjort ett fantastiskt arbete, säger Tobias Nordström, marknadsområdeschef på Riksbyggens Fastighetsförvaltning i Nyköping

Några exempel på hållbarhetsåtgärder som Brf Häradshövdingen 10 gjort:

  • En storskalig solcellsanläggning med beräknad årlig produktion på 78MWh.
  • Energieffektivisering genom IMD, individuell mätning och debitering.
  • Förberedelse för laddning av elbilar.
  • Blomstrande innergård med odlingslådor, fruktträd, insektshotell.
  •  Grillplats, lekplats och sociala ytor för alla åldrar.

Brf Häradshövdingen 10 består av en sammanhållande byggnad bestående av 30 lägenheter. Byggnaden är uppförd 1975.

Juryns motivering:

"En enig jury menar att bostadsrättföreningen Häradshövdingen 10:s hållbarhetsarbete är en klass för sig som kommer att kunna inspirera många andra föreningar i framtiden.
Häradshövdingen 10:s inkluderande arbetssätt och medlemmarnas engagemang visar på en sammansvetsad förening som tillsammans värnar om hållbar och långsiktig förvaltning av fastigheten på ett kostnadseffektivt sätt."

Förutom äran, blommor och diplom så vinner föreningen en biljett Svenska Hjältargalan där Riksbyggen och Aftonbladet utsåg Årets hållbarhetshjälte.

Riksbyggen har cirka 4 400 bostadsrättsföreningar som medlemmar och kunder.

– Omställningen till ett hållbart samhälle är en av vår tids främsta utmaningar och hur vi bor och lever har stor betydelse. Riksbyggen som organisation en viktig uppgift att fylla för att sprida kunskap, inspiration och vägleda föreningarna vid större investeringar för ökad hållbarhet, säger Karolina Brick, hållbarhetschef på Riksbyggen.

För första gången i år har Riksbyggen publicerat sin Hållbarhetsbarometer som tar temperaturen på hållbarhetsfrågorna i landets bostadsrättsföreningar.

För mer information:
Andreas Norling,tf marknadsområdeschef på Riksbyggens Fastighetsförvaltning i Nyköping
Andreas.norling@riksbyggen.se
Karolina Brick, hållbarhetschef, Riksbyggen, 070-291 54 47
Karolina.brick@riksbyggen.se

Bilder