Riksbyggens Brf Kadetten i Helsingborg är årets mest hållbara bostadsrättsförening i Helsingborg 2021-12-06, kl 07:30

Riksbyggens Brf Kadetten i Helsingborg är årets mest hållbara bostadsrättsförening i Helsingborg

Brf Kadetten är bostadsrättsföreningen som gjort massor för ökad hållbarhet, till exempel har föreningen jobbat aktivt med att sänka energiförbrukningen, öka den biologiska mångfalden och implementerat ny teknik, som tex. laddstolpar. Nu har Brf Kadetten utsetts till Årets Hållbarhetsförening i Helsingborg och hela Riksbyggens marknadsområde i norra Skåne. Tävlingen Årets Hållbarhetsförening har i år haft rekordmånga deltagare.

– Det känns fantastiskt roligt att vi i Brf Kadetten blivit Årets Hållbarhetsförening i norra Skåne. Det är ett kvitto på allt arbetet vi lagt ner lönat sig och vi är väldigt stolta över utnämningen. Vi har sedan många år tillbaka haft hållbarhet som ett naturligt förhållningssätt i alla våra projekt, både stora och små, säger Berit Andersen, ordförande i Brf Kadetten.

Brf Kadetten består av 11 byggnader med 242 lägenheter. Byggnaderna färdigställdes 1968.

– Det gäller att följa med utvecklingen och implementera nya tankar och tekniker, således att vi även i morgon kan erbjuda våra bostadsrättshavare ett attraktivt boende som är hållbart, både miljömässigt, tekniskt, ekonomiskt och socialt, säger Berit Andersen.

Cirka 350 bostadsrättsföreningar över hela landet är i år med i tävlingen, vilket är rekord.

– Det är både roligt och viktigt att intresset för hållbarhet ökar i bostadsrättsföreningarna. Ungefär en miljon lägenheter i Sverige är bostadsrätter och det finns en enorm potential i att göra det här bostadsbeståndet mer hållbart. Stort grattis till Brf Kadetten som gjort ett fantastiskt arbete, säger Carina Persson, marknadsområdeschef på Riksbyggens Fastighetsförvaltning i Norra Skåne.

Några exempel på hållbarhetsåtgärder som Brf Kadetten gjort:

  • Inglasning av balkonger.
  • Uppsättning av laddstolpar på en del av föreningens p-platser.
  • Energieffektivisering genom injustering av värmesystem, tilläggsisolering, energisnål utrustning och uppsättning av LED-armaturer.
  • Ökat den biologiska mångfalden genom aktivt att plantera insektsvänliga växter och skapat förutsättningar för en ökad biologisk mångfald.
  • Skapat nya mötesplatser för boende på gårdarna.

Juryns motivering:
Vinnare av årets hållbarhetsförening 2021 i Norra Skåne är en förening som med långsiktighet och viljan av att ständigt utvecklas engagerar alla medlemmarna i resan mot en hållbar framtid. Föreningen ligger i framkant gällande underhåll av husen, planerar för omfattande energiåtgärder och värnar om livsmiljöerna i och runtom husen. Genom dialog med medlemmarna och ett tydliggörande av vad föreningen gör t.ex. genom att använda sig av Riksbyggens hållbarhetsidéer skapas medvetenhet och involvering som leder till fler goda idéer att genomföra. Vinnare av årets Hållbarhetsförening i Norra Skåne är RB Brf Kadetten.

Förutom äran, blommor och diplom så vinner föreningen en biljett Svenska Hjältargalan där Riksbyggen och Aftonbladet utser Årets hållbarhetshjälte.

Riksbyggen har cirka 4 400 bostadsrättsföreningar som medlemmar och kunder.

– Omställningen till ett hållbart samhälle är en av vår tids främsta utmaningar och hur vi bor och lever har stor betydelse. Riksbyggen som organisation en viktig uppgift att fylla för att sprida kunskap, inspiration och vägleda föreningarna vid större investeringar för ökad hållbarhet, säger Karolina Brick, hållbarhetschef på Riksbyggen.

För första gången i år har Riksbyggen publicerat sin Hållbarhetsbarometer som tar temperaturen på hållbarhetsfrågorna i landets bostadsrättsföreningar.

För mer information:
Carina Persson, marknadsområdeschef på Riksbyggens Fastighetsförvaltning i Norra Skåne, 042-18 66 01
carina.persson@riksbyggen.se
Karolina Brick, hållbarhetschef, Riksbyggen, 070-291 54 47
karolina.brick@riksbyggen.se

Bilder