Riksbyggen och Hudiksvalls kommun i samarbete om särskilt boende för äldre 2020-08-20, kl 07:00

Riksbyggen och Hudiksvalls kommun i samarbete om särskilt boende för äldre

Nu inleder Riksbyggen och Hudiksvalls kommun ett samarbete för att ta fram ett beslutsunderlag för byggandet av ett särskilt boende för äldre med 100 lägenheter. Det nya särskilda boendet planeras att vara inflyttningsklart under första kvartalet 2023 och med upplåtelseformen Kooperativ Hyresrättsförening.

– Det finns ett stort behov av att skapa fler bostäder för äldre i moderna, ändamålsenliga lokaler i Hudiksvall. Riksbyggen har ett spännande koncept, därför har vi valt att tillsammans med dem ta fram ett beslutsunderlag för att skapa en attraktiv boendelösning. Det ligger i linje med vårt utvecklingsarbete för äldreomsorgen, säger Mikael Löthstam (S), kommunstyrelsens ordförande i Hudiksvall.

– På Riksbyggen är vi mycket glada över samarbetet med Hudiksvalls kommun. Riksbyggen har under lång tid arbetat med att skapa anpassade bostäder för äldre genom Kooperativ Hyresrättsförening och vi hoppas att kunna göra det även i Hudiksvall, säger Yvonne Westerlund, affärsutvecklare boende för äldre på Riksbyggen.

Nästa steg i processen är att Riksbyggen arbetar fram ett gediget underlag för beslut i kommunfullmäktige (KF). Boendet planeras att byggas i området Stormyra i Hudiksvall.

Om kooperativa hyresrättsförening för äldre
Riksbyggen har under de senaste 30 åren etablerat kooperativa hyresrättsföreningar i tio procent av landets kommuner. I koncept med kooperativ hyresrättsförening (KHF) boende för äldre, stiftas en förening gemensamt av kommunen och Riksbyggen som i samarbete skapar moderna och värdiga vård- och omsorgsboenden samt trygghetsboende, helt styrt av kommunens behov.

– Bildandet av en kooperativ hyresrättsförening är bra för de kommuner som vill ha ett alternativ till traditionellt, kommunalt fastighetsförvaltande, men samtidigt möta ett ökande vård- och omsorgsbehov samt trygghetsboenden. Att bo i en kooperativ hyresrätt ger också de boende ett inflytande över sitt boende och inträdesavgiften är låg, avslutar Yvonne Westerlund, affärsutvecklare boende för äldre på Riksbyggen.

För mer information:
Yvonne Westerlund, affärsutvecklare Riksbyggen, 072-232 73 49
yvonne.westerlund@riksbyggen.se

Bilder