Riksbyggens draknäste i Almedalen – är innovationer svaret på hur vi ska kunna bo bra?

I Riksbyggens version av draknästet ligger fokus på att lösa bostadsmarknadens utmaningar. Här handlar pitcharna om vad som kan göras för att alla i Sverige ska ha ett bra boende att leva i - och en panel som tycker till.

Det råder en stor bostadsbrist som hindrar unga från att skaffa en egen bostad och äldre från att flytta till en bostad som skulle passa dem bättre. Det finns ett behov av bostäder i olika upplåtelseformer över hela landet, för människor i olika åldrar med olika ekonomi.  Ett bra boende är mer än tak över huvudet. Förutom att fler ska ha råd att köpa en bostad, bör hemmet också bidra med trygghet och gemenskap. Samtidigt behöver vi minska vår resursanvändning för att respektera planetens gränser och nyttja teknisk och innovation för att skapa smarta och flexibla hem.

I vår version av draknästet ligger fokus på att lösa bostadsmarknadens utmaningar. Här handlar pitcharna om vad som kan göras för att alla i Sverige ska ha ett bra boende att leva i - och en panel som tycker till.

Panel:

Gert Wingårdh

Gert Wingårdh, arkitekt och vd för arkitektbyrån Wingårdhs. Gert är en av Sveriges mest prisbelönta arkitekter som deltagit i projekt som uppmärksammats även internationellt. Många känner igen Gert från SVT:s realityserie Husdrömmar. Wingårdh har fått sex Kasper Salin-pris - fler än någon annan svensk arkitekt.

Ingela Lindh

Ingela Lindh, styrelseproffs och har som arkitekt varit verksam i både Sverige och Italien. Hon är ordförande och styrelseledamot i flera bolag och organisationer däribland ordförande i Sveriges Fastighetsägare och styrelseledamot i flera fastighetsbolag. Ingela har tidigare hunnit vara biträdande stadsdirektör, vd för AB Stockholmshem samt Stadsbyggnadsdirektör.

Medverkande idésprutor:

Nadia Tolstoy

Nadia Tolstoy, partner och inredningsarkitekt på Tengbom, ett av Nordens största arkitektkontor känt för sin innovativa design. Nadias engagemang i sitt arbete har lett till att flera av hennes projekt har vunnit utmärkelser. Som en av Tengboms trendspanare har hon hållit ett flertal föredrag om den senaste utvecklingen inom arkitektur och design.

Mattias Goldmann

Mattias Goldmann har korats till Mäktigast i Hållbarhetssverige, dubbats till riddare av Frankrikes president för sitt klimatarbete och utsetts till Årets Framtidspolitiker. Mattias driver även 2030-sekretariatet. Han är numera bosatt i Sydostasien, som är mest utsatt av klimatförändringarna.

Mikael Ahlström

Mikael Ahlström, entreprenör och föreläsare inom innovation och digitalisering. Mikael har sedan 90-talet varit med och startat över 20 bolag med digitalisering som superkraft. Mikael är bland annat grundare av co-working-platsen The Park och delägare i mediaskolan Hyper Island

Moderator: Johanna Frelin, vd Riksbyggen