Fullbokat direkt när Riksbyggens världsberömda bastu Solar Egg återvänder till Norrland 2023-02-10, kl 07:00

Fullbokat direkt när Riksbyggens världsberömda bastu Solar Egg återvänder till Norrland

Norrländsk vinterkyla och värme möts när Solar Egg invigs på Sara kulturhus Norra terrass i Skellefteå lördagen den 11 februari. När bokningarna släpptes blev det fullt direkt. Men alla bastusugna får chansen igen när nästa omgång öppnar 27 februari. Den mobila bastun och skulpturen skapades 2017 av konstnärsduon Bigert & Bergström för Riksbyggens räkning för att uppmärksamma samhällsomvandlingen i Kiruna. På samma sätt ska nu Skellefteås utveckling belysas.

– Syftet med Solar Egg är att lyfta samhällsomvandling och hållbarhet genom samtal. Att vi nu på lördag får inviga bastun i Skellefteå, en av Sveriges mest expansiva och moderna platser, ska bli väldigt intressant och spännande, säger Johanna Frelin, vd på Riksbyggen.

Riksbyggen har varit verksamma i Skellefteå i årtionden.

– Nu fortsätter vi att utveckla Skellefteå och senast i raden av projekt är Brf Utsikten med byggstart i början på 2023. Det är extra kul att Riksbyggen som samhällsbyggare är en del av den här stadsutvecklingsresan, säger Johanna Frelin.

Sedan 2017 har Solar Egg varit på turné som rönt stor uppmärksamhet i bland annat Kiruna, Paris, Minneapolis, Köpenhamn, Rättvik, Jukkasjärvi och senast Stockholm. Nu kommer Skellefteåborna och stadens besökare få en spektakulär bastuupplevelse när solägget placeras på Sara kulturhus Norra takterrass, en av världens högsta träbyggnader. Bastun är öppen för allmänheten och går att boka här. I Skellefteå står Skellefteå Konsthall i samarbete med Sara kulturhus och Wood hotel som mottagare av Bigert & Bergströms Solar Egg.

– Bastun fungerar som mötesplats för svettiga framtidsfrågor, som social hållbarhet, elektrifiering och bör av nya bostäder, säger Mathias Sandberg, konceptchef affärsområde bostad, på Riksbyggen.

På uppdrag av Riksbyggen skapade Solar Egg av konstnärerna Bigert & Bergström som i över 30 år satt ljus på planetens klimatförändringar genom sin konst. På prisbelönta Sara kulturhus tar Solar Egg nu plats fram till 30 april 2023.

– Vilken upplevelse bastubadarna kommer att få! Med Solar Eggs besök i Skellefteå vill vi belysa den moderna och innovativa utvecklingen som Skellefteå genomgår. Att vi får pryda Sara kulturhus med Sveriges största och mest välkända guldklimp värmer gott, säger Mathias Sandberg, konceptchef affärsområde bostad på Riksbyggen.

– Med utställningen The broken green house och Solar Egg bidrar till Skellefteå konsthall ännu en gång till att intressera både för samtidskonst och även klimat- och hållbarhetsfrågan, något som ligger helt i linje med det hållbarhetsarbete som Skellefteå lägger stort fokus vid nu och i framtiden. Jag ser verkligen fram emot att få en del av utställningen likväl som de samtal som kommer att väcka människor emellan i bastun Solar Egg, säger Evelina Fahlesson, kommunalråd och vice ordförande kommunstyrelsen, Skellefteå kommun.

Solar Egg är öppen för allmänheten
Sedan öppningen av Solar Egg i Kiruna 2017 har nästan 5 000 personer fått bada bastu och känna värmen från det hjärtformade aggregatet av gjutjärn. På Sara kulturhus står bastun i en fantastisk miljö med möjlighet till ombyte och dusch. Solägget är på plats mellan 11 februari och 30 april. Bastun är kostnadsfri och öppen för allmänheten. Bastun är öppen för allmänheten och går att boka här. Riksbyggens Solar Egg i Skellefteå av Bigert & Bergström är ett samarbete med Skellefteå Konsthall.

Om Solar Egg
Konstnärsduon Mats Bigert och Lars Bergström är internationellt erkända med en mängd större utställningar i Europa, Kina och USA. Verket Solar Egg, som är 5 meter högt och 4,5 meter brett, har ett skal av guldpläterat rostfritt stål. Skalet som är självbärande består av 69 bitar och kan demonteras och flyttas runt. Bastun värmes av ett vedeldat aggregat i formen av ett mänskligt hjärta. Belysningen använder el från ett eget solcellsaggregat.

Solar Egg ritades åt Riksbyggen av Bigert & Bergström som en symbol för nystart i samband med samhällsomvandlingen av Kiruna. I tillväxtstaden Skellefteå planerar Riksbyggen över 200 nya lägenheter de närmaste åren.

Solar Egg för Riksbyggen har fått en rad utmärkelser, bland annat det prestigefyllda designpriset Red Dot Award, Stålbyggnadspriset 2017 samt vunnit German Design Award och Swedish Arts & Business Awards. Solar Egg har även belönats utmärkelser i Svenska Designpriset och London International Awards. 2018 utsåg populärkulturstidskriften Time Out Solar Egg som det tredje mest spektakulära turistmålet i världen. I sociala och digitala medier har över 1,3 miljarder människor kunnat läsa om bastun eller se fotografier av Jean-Baptiste Béranger. En bok om Solar Egg gavs ut 2019 på förlaget Art&Theory. Läs mer på: riksbyggen.se/solaregg

Om Skellefteå Konsthall
Skellefteå Konsthall är en kommunal konsthall vars mål är att ge ett rikare konstliv av hög kvalitet, en ökad kulturell delaktighet och en attraktiv livsmiljö där samtidskonsten synliggörs och diskuteras. Målet är även att medverka till att utveckla samspelet mellan konst, plats och identitet. Skellefteå Konsthall producerar utställningar och program, arbetar med konstnärlig gestaltning enligt enprocentregeln samt vårdar och visar en konstsamling där visionen är att bidra till att öka intresset och förståelsen för samtidskonst. Men även att främja allas möjlighet till konstupplevelser, inspirera till eget skapande samt stödja konstnärligt arbete.

Pressbilder på Solar Egg av Bigert & Bergström för Riksbyggen. Foto: Jonas Westling.

För mer information om Solar Egg, kontakta: Mathias Sandberg, konceptchef, Riksbyggen affärsområde bostad mathias.sandberg@riksbyggen.se , 08-553 63 511

För pressinformation, kontakta: Mira Lindahl, presschef Riksbyggen, mira.lindahl@riksbyggen.se , 070-258 36 38

För mer information om Skellefteå konsthall, kontakta: Anna Karin Larsson, konstintendent Skellefteå konsthall Anna-karin.larsson@skelleftea.se 070-584 05 23

För mer information om Skellefteå kommun, kontakta: Caroline Thorén, press- och mediestrateg Skellefteå kommun caroline.thoren@skelleftea.se , 076-127 94 32


Bilder