5 minuter med Johanna Ode - livesändning om det senaste inom bostadspolitiken

Johanna Ode är Riksbyggens bostadspolitiska expert. Johanna sänder live veckovis på Riksbyggens Facebooksida och pratar om de senaste händelserna inom bostadspolitiken och Riksbyggens arbete på området. Programmet ger en snabb inblick i aktuella frågor. Välkommen att delta!

OPINION - 5 MINUTER MED JOHANNA ODE

30 november - 30 Johan Danielsson ny bostadsminister

Idag har Sverige fått en ny bostadsminister och sedan i förra veckan har vi en ny budget. Hur kommer detta att påverka bostadspolitiken?

opinion - 5 minuter med Johanna Ode

12 november - 21 Utredning för att motverka överskuldsättning

Regeringen har gett en särskild utredare i uppdrag att granska marknaden för konsumentkrediter, vilket kan komma att påverka regelverket kring lån till bostäder. Johanna Ode berättar om utredarens uppdrag och hur regleringen av bolånemarknaden påverkar bostadsmarknaden.

opinion - 5 minuter med Johanna Ode

28 oktober - 21 Fortsatt debatt om investeringsstödet

Debatten om investeringsstödet pågår för fullt. Debatten handlar både om stödets vara eller icke vara, samt om stödets utformning. Johanna Ode berättar om den senaste händelseutvecklingen.

opinion - 5 minuter med Johanna Ode

14 oktober - 21 Debatt kring investeringsstödet 

Investeringsstödet för byggande av hyresrätter har väckt debatt under den senaste tiden. Johanna Ode berättar om hur stödet fungerar och om Riksbyggens syn på detta.

opinion - 5 minuter med Johanna Ode

5 oktober - 21 Avgifter på tomträtter

Både i Stockholm och Göteborg är det just nu debatt kring avgifterna för tomträtter. Johanna Ode berättar mer om tomträtten som konstruktion och den senaste tidens debatt.

OPINION - 5 MINUTER MED JOHANNA ODE

22 september -21 Snabbare bygglov med Certifierade byggprojekteringsföretag

Regeringen har överlämnat lagrådsremissen Certifierade byggprojekteringsföretag – en mer förutsägbar byggprocess till Lagrådet. Johanna Ode berättar om förslaget som kan leda till snabbare väg genom bygglovsprocessen.

opinion - 5 minuter med Johanna Ode

14 september -21 Bostadssatsningar i statsministerns regeringsförklaring?

Idag är det riksmötets öppnande och i samband med den statsministerns regeringsförklaring. Vilka frågor med bäring på det bostadspolitiska området tog statsministern upp i sin regeringsförklaring? Johanna Ode analyserar regeringsförklaringen.

opinion - 5 minuter med Johanna Ode

7 september -21 Bostadsministern bjuder in till möte om materialförsörjning i byggbranschen

Bostadsminister Märta Stenevi har bjudit in byggherrar och andra representanter från branschen till ett möte om åtgärder för att minska sårbarheten inom materialförsörjningen, med anledning av situationen kring Cementa på Gotland. Mötet hålls på onsdag och Riksbyggen är inbjudna att delta. Johanna Ode berättar mer om det kommande mötet.

opinion - 5 minuter med Johanna Ode

2 september -21 Riksbyggen på Frihamnsdagarna

För första gången arrangeras Frihamnsdagarna i Göteborg. På sikt ska Frihamnsdagarna bli ungefär som i Almedalen eller Järvaveckan. Riksbyggen är med både som partner och deltar bland annat med eget seminarium om unga vuxnas situation på bostadsmarknaden. Johanna Ode berättar om Riksbyggens deltagande under Frihamnsdagarna.

opinion - 5 minuter med Johanna Ode

25 augusti-21 Hänt i bostadspolitiken under sommaren

Utredningen om fri hyressättning i nyproduktionen utlöste en regeringskris som slutade med regeringen fick sitta kvar efter omröstning i Riksdagen. Vad har hänt sedan dess inom bostadspolitiken? Johanna Ode berättar!

opinion - 5 minuter med Johanna Ode

7 juli-21 Efter statsministeromröstningen

Riksdagens omröstning om Stefan Löfven som statsminister är klar. Vad innebär den nya situationen och hur påverkar det bostadspolitiken? Johanna Ode analyserar läget.

opinion - 5 minuter med Johanna Ode

2 juli-21 Annorlunda Almedalsvecka

Pandemi och politisk kris. Årets Almedalsvecka, som genomförs digitalt, är annorlunda på många sätt. Johanna Ode tar tempen på den stundande Almedalsveckan

opinion - 5 minuter med Johanna Ode

30 juni-21 Bostadspolitisk osäkerhet

De politiska förvecklingarna fortsätter och efter statsminister Stefan Löfvens avgång ska talmannen inleda talmansrundor. Vad händer med frågor om bostadsmarknaden i den här situationen?

opinion - 5 minuter med Johanna Ode

22 juni-21 Bostadspolitik utlöste regeringskris

Större dramatik än det som skett inom politiken den senaste veckan är svår att hitta, dessutom med en bostadspolitisk fråga som springande punkt. Vad händer nu?

opinion - 5 minuter med Johanna Ode

2 juni-21 Bostadsfrågor under Järvaveckan

Riksbyggen lyfter bostadsfrågor ur flera perspektiv under Järvaveckan. Bland annat bostadens roll i utsatta områden och vi svarar på praktiska frågor om bostaden och boendet i sig. Johanna Ode berättar mer.

opinion - 5 minuter med Johanna Ode

27 maj-21 Rundabordssamtal med Märta Stenevi

Bostadsministern bjöd in branschen till ett samtal om ”Ungas inträde på bostadsmarknaden”. Riksbyggen deltog och förde bland annat fram sitt förslag om införandet av ett statligt Ungbolån.

opinion - 5 minuter med Johanna Ode

18 maj-21 Öka bostadsbyggandet

Det totala tillskottet av bostäder genom ny- och ombyggnad 2020 uppgår till 54 134 lägenheter, enligt SCB. Johanna Ode berättar om hur statliga garantier skulle kunna öka bostadsrättsbyggandet.

opinion

4 maj-21 Bygga till lägre kostnad?

Johanna berättar om förslaget ”SOU 2020:75 Bygg och bo till lägre kostnad — förslag för bättre konkurrens i bostadsbyggandet” och Riksbyggen syn på det.

opinion

15 april-21 Ny rapport om bostadsmarknaden i Europa

Nyligen släppte den europeiska organisationen Housing Europe, där Riksbyggen är medlemmar, rapporten State of Housing EU. Johanna Ode berättar om rapporten.

opinion

23 mars-21 Regeringen föreslår nytt energieffektiviseringsstöd

Ett nytt energieffektiviseringsstöd ska kunna ges till både hyres- och bostadsrätter samt kooperativ hyresrätter, enligt regeringens remissförslag. Johanna berättar mer.

opinion

16 mars-21 Grönt stöd till bostadsrättsföreningar

Fler än 6 av 10 bostadsrättsföreningar skulle genomföra någon grön åtgärd om ett statligt stöd införs, visar en undersökning som Riksbyggen gjort.

opinion

11 mars-21 Regeringssammanträdenas betydelse för bostadspolitiken

Varje torsdag sammanträder regeringen där en mängd olika beslut tas. Vad innebär det för bostadspolitiken? Johanna Ode reder ut begreppen.

opinion

26 feb-21 Omvandla lokaler till bostäder

Igår redovisades Boverkets uppdrag om att omvandla lokaler till bostäder. Vilken effekt kan de få på bostadsmarknaden?

opinion

18 feb-21 Nya siffror om bostadsbyggandet från SCB

I morse presenterade SCB ny statistik om nyproduktion av bostäder för helåret 2020. Johanna Ode, bostadspolitisk expert på Riksbyggen, kommenterar de nya siffrorna.

opinion

12 feb-21 Märta Stenevis första vecka som bostadsminister

Nu har Märta Stenevi varit en vecka på sin nya post som bostadsminister. Hur ser förutsättningarna ut för nya bostadsministern?

opinion

5 feb-21 Märta Stenevi blir ny bostadsminister

Idag har regeringen presenterat sin regeringsombildning och Märta Stenevi har utsetts till ny bostadsminister och ersätter Per Bolund. Vad händer nu och vad kan vi förvänta oss av ett ministerbyte?

opinion

29 jan-21 Amorteringskrav kan återkomma

I våras beslutade Finansinspektionen att tillfälligt släppa på amorteringskraven p.g.a. pandemin. Nu flaggar generaldirektör Erik Thedéen att amorteringskraven kan komma tillbaka i höst. Hur påverkar det unga vuxnas möjlighet att komma in på bostadsmarknaden?

opinion

22 jan-21 Stora förväntningar inför regeringens byggsamtal

Försnack. Bostadsminister Per Bolund har bjudit in branschen till byggsamtal fredag 22 januari. Riksbyggen kommer delta i samtalet som har tre punkter på dagordningen - byggtakt, klimatdeklarationer samt ordning och reda.

opinion

20 jan-21 Underlätta för inträde på bostadsmarknaden

Utredningen om förslag för att underlätta inträde för förstagångsköpare på bostadsmarknaden startar nu. Eva Nordström, regeringens särskilda utredare, bjöd in till ett möte med branschen inför starten. Johanna Ode berättar direkt efter mötet vad som sades.

opinion

14 jan-21 Rundabordssamtal med Per Bolund

Årets första "5 minuter bostadspolitik med Johanna Ode" handlar om rundabordssamtalet med bostadsminister Per Bolund. Temat är lösningar för att underlätta inträde på bostadsmarknaden.

opinion

22 dec-20 Premiäravsnitt

Lyssna på Riksbyggens bostadspolitiska expert, Johanna Ode, som tar upp det allra senaste inom bostadspolitiken.