5 minuter med Johanna Ode - livesändning om det senaste inom bostadspolitiken

Johanna Ode är Riksbyggens bostadspolitiska expert. Johanna sänder live veckovis på Riksbyggens Facebooksida och pratar om de senaste händelserna inom bostadspolitiken och Riksbyggens arbete på området. Programmet ger en snabb inblick i aktuella frågor. Välkommen att delta!

opinion - 5 minuter med Johanna Ode

2 juli-21 Annorlunda Almedalsvecka

Pandemi och politisk kris. Årets Almedalsvecka, som genomförs digitalt, är annorlunda på många sätt. Johanna Ode tar tempen på den stundande Almedalsveckan

opinion - 5 minuter med Johanna Ode

30 juni-21 Bostadspolitisk osäkerhet

De politiska förvecklingarna fortsätter och efter statsminister Stefan Löfvens avgång ska talmannen inleda talmansrundor. Vad händer med frågor om bostadsmarknaden i den här situationen?

opinion - 5 minuter med Johanna Ode

22 juni-21 Bostadspolitik utlöste regeringskris

Större dramatik än det som skett inom politiken den senaste veckan är svår att hitta, dessutom med en bostadspolitisk fråga som springande punkt. Vad händer nu?

opinion - 5 minuter med Johanna Ode

2 juni-21 Bostadsfrågor under Järvaveckan

Riksbyggen lyfter bostadsfrågor ur flera perspektiv under Järvaveckan. Bland annat bostadens roll i utsatta områden och vi svarar på praktiska frågor om bostaden och boendet i sig. Johanna Ode berättar mer.

opinion - 5 minuter med Johanna Ode

27 maj-21 Rundabordssamtal med Märta Stenevi

Bostadsministern bjöd in branschen till ett samtal om ”Ungas inträde på bostadsmarknaden”. Riksbyggen deltog och förde bland annat fram sitt förslag om införandet av ett statligt Ungbolån.

opinion - 5 minuter med Johanna Ode

18 maj-21 Öka bostadsbyggandet

Det totala tillskottet av bostäder genom ny- och ombyggnad 2020 uppgår till 54 134 lägenheter, enligt SCB. Johanna Ode berättar om hur statliga garantier skulle kunna öka bostadsrättsbyggandet.

opinion

4 maj-21 Bygga till lägre kostnad?

Johanna berättar om förslaget ”SOU 2020:75 Bygg och bo till lägre kostnad — förslag för bättre konkurrens i bostadsbyggandet” och Riksbyggen syn på det.

opinion

15 april-21 Ny rapport om bostadsmarknaden i Europa

Nyligen släppte den europeiska organisationen Housing Europe, där Riksbyggen är medlemmar, rapporten State of Housing EU. Johanna Ode berättar om rapporten.

opinion

23 mars-21 Regeringen föreslår nytt energieffektiviseringsstöd

Ett nytt energieffektiviseringsstöd ska kunna ges till både hyres- och bostadsrätter samt kooperativ hyresrätter, enligt regeringens remissförslag. Johanna berättar mer.

opinion

16 mars-21 Grönt stöd till bostadsrättsföreningar

Fler än 6 av 10 bostadsrättsföreningar skulle genomföra någon grön åtgärd om ett statligt stöd införs, visar en undersökning som Riksbyggen gjort.

opinion

11 mars-21 Regeringssammanträdenas betydelse för bostadspolitiken

Varje torsdag sammanträder regeringen där en mängd olika beslut tas. Vad innebär det för bostadspolitiken? Johanna Ode reder ut begreppen.

opinion

26 feb-21 Omvandla lokaler till bostäder

Igår redovisades Boverkets uppdrag om att omvandla lokaler till bostäder. Vilken effekt kan de få på bostadsmarknaden?

opinion

18 feb-21 Nya siffror om bostadsbyggandet från SCB

I morse presenterade SCB ny statistik om nyproduktion av bostäder för helåret 2020. Johanna Ode, bostadspolitisk expert på Riksbyggen, kommenterar de nya siffrorna.

opinion

12 feb-21 Märta Stenevis första vecka som bostadsminister

Nu har Märta Stenevi varit en vecka på sin nya post som bostadsminister. Hur ser förutsättningarna ut för nya bostadsministern?

opinion

5 feb-21 Märta Stenevi blir ny bostadsminister

Idag har regeringen presenterat sin regeringsombildning och Märta Stenevi har utsetts till ny bostadsminister och ersätter Per Bolund. Vad händer nu och vad kan vi förvänta oss av ett ministerbyte?

opinion

29 jan-21 Amorteringskrav kan återkomma

I våras beslutade Finansinspektionen att tillfälligt släppa på amorteringskraven p.g.a. pandemin. Nu flaggar generaldirektör Erik Thedéen att amorteringskraven kan komma tillbaka i höst. Hur påverkar det unga vuxnas möjlighet att komma in på bostadsmarknaden?

opinion

22 jan-21 Stora förväntningar inför regeringens byggsamtal

Försnack. Bostadsminister Per Bolund har bjudit in branschen till byggsamtal fredag 22 januari. Riksbyggen kommer delta i samtalet som har tre punkter på dagordningen - byggtakt, klimatdeklarationer samt ordning och reda.

opinion

20 jan-21 Underlätta för inträde på bostadsmarknaden

Utredningen om förslag för att underlätta inträde för förstagångsköpare på bostadsmarknaden startar nu. Eva Nordström, regeringens särskilda utredare, bjöd in till ett möte med branschen inför starten. Johanna Ode berättar direkt efter mötet vad som sades.

opinion

14 jan-21 Rundabordssamtal med Per Bolund

Årets första "5 minuter bostadspolitik med Johanna Ode" handlar om rundabordssamtalet med bostadsminister Per Bolund. Temat är lösningar för att underlätta inträde på bostadsmarknaden.

opinion

22 dec-20 Premiäravsnitt

Lyssna på Riksbyggens bostadspolitiska expert, Johanna Ode, som tar upp det allra senaste inom bostadspolitiken.