Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av Riksbyggens webb. Om cookies på riksbyggen.se.

Ok
Stäng sök
Planerat

Brf NEO Davidshall

Antal bostäder: 122
Anmäl intresse
Stäng

Anmäl intresse till projektet Davidshallstorg

Ange förnamn
Ange efternamn
Ange personnummer
Ange Adress
Ange ett korrekt postnummer
Ange Postort
Felaktigt telefonnummer
Fyll inte i detta fält

Om projektet

Bostadsrätter vid polishuset på Davidshallstorg

Nu gör vi polishuset fint inifrån och ut. Stora delar av polishuset byggdes för att vara vanliga kontor, även om det till att börja med bodde några konstaplar och en polismästare i huset.

Förtur till Riksbyggens bostäder

Vid säljstarten får de intressenter som är medlemmar i Riksbyggen Förtur välja lägenheter först. Valen hanteras sedan utefter antal förturspoäng. Ju tidigare du registrerar dig till Riksbyggen Förtur desto fler poäng hinner du samla inför säljstarten. Läs mer om Riksbyggen Förtur här.

Nytt liv i kvarteret

Det är ett välkänt och omtyckt kvarter som vi ska ta hand om. Vi kommer att renovera husen ut mot gatan och torget med varsam hand och bevara det som är vackert, både på utsidan och insidan. På gården kommer vi att bygga nya hus så att fler människor kan bo vid torget.

För att skapa riktigt bra bostäder som lever upp till dagens krav har vi valt att arbeta med två erfarna arkitektkontor, Rits Arkitekter i Stockholm och Jaenecke Arkitekter i Malmö. När det är klart kommer vi att undersöka hur vi också kan skapa en skön utemiljö för dem som kommer att bo här.

Livet på Davidshall

Det är många som drömmer om att bo på Davidshall och vi förstår varför. Tänk så skönt att bara ha några steg hem från favoritrestaurangen. Och att ha lika nära ut för ett glas vin med vännerna eller en fika med grannen. Parker och bibliotek ligger bokstavligt talat runt hörnet. Ett spontanbesök på operan är fullt rimligt.

På sommaren skuggar de stora platanerna delar av torget. Här kan du beundra några av Malmös finaste exempel på den både sparsmakade och lekfulla byggnadsstil som kallas 20-talsklassicism eller Swedish Grace. Det finns flera små butiker, barberare och tatuerare i kvarteren och vill du mixa din egen smoothie köper du frukt och bär hos grönsakshandlaren utanför porten.

Allt detta. Och lite till.

Ett hus som levt i nästan 100 år är ett bra hus. Det är ett hus med karaktär. Ett hus många känner till och vill värna om – så att det lever i 100 år till och mer än så. Det är vår tanke när vi omvandlar kvarteret kring det gamla polishuset i Davidshall.

Vi behåller den vackra fasaden med drag av tjugotalsklassicism och rådhusvinet som klättrar längs den. Vi behåller de fina koppardörrar och den pampiga entrén, men omvandlar den till en lounge. Där det finns möjlighet tar vi tillvara på de vackra fönstren.

På gården bygger vi nya hus med inspiration från förr. Tillsammans bildar husen ett enhetligt kvarter med en egen identitet. Lägenheterna kommer att variera i storlek och utformning. I den gamla delen blir det generösa rum och en del bevarade detaljer från förr. I den nya adderar vi lite till.

Läget är Malmös bästa, precis vid Davidshall, med caféer, uteserveringar, kulturliv alldeles utanför dörren. I kvarteren runtomkring finns flera gallerier och en hel del av Malmös hetaste modebutiker.

Många slags hem

Vi räknar med att det totalt blir 120–130 bostadsrätter. Alla lägenheter får en hög grundstandard men storlek och planlösningar kommer att variera. På ett av taken planerar vi en lägenhet med modern studiokänsla och strålande utsikt.

Lägenheterna i det gamla polishuset får karaktär av våningar med generösa rum och några bevarade detaljer från förr. För att skapa ett enhetligt kvarter låter vi även de nybyggda husen inspireras av dåtiden. Här tänker vi låna detaljer från det gamla polishuset för att skapa karaktär.

Ett stort stycke Malmöhistoria

Från 1840-talet var hela Davidshall en del av Kockums Mekaniska Werkstad. Runt 1870 arbetade 700 människor på fabriksområdet, där de tillverkade allt från redskap till flyttbara ångmaskiner och järnvägsvagnar. Granne med verkstäderna låg arbetarbostäder och i nästa kvarter fanns värdshuset Davidshall, som drevs av Malmös nöjeskung David Lenander.

Men 1904 bröt en stor brand ut i verkstaden 1904 och några år senare flyttade delar av fabriken till hamnen. Kockums lämnade Davidshall helt 1913. Ett år senare bröt första världskriget ut och området låg öde i över tio år.

Först 1924 fick Davidshallstorg en stadsplan. Planen skapades av Eric Bülow-Hübe*, förste stadsingenjör i Malmö. I den fanns det inte bara plats för ett polishus utan också ett nytt stadsbibliotek på den södra sidan av torget. Just den delen av planen genomfördes aldrig.

Flera av husen kring torget byggdes av Erik Siegfrid Persson*, som också uppförde Malmgården, Ribersborg och Friluftsstaden. Familjen Persson bodde vid torget under några år och kunde se polishuset växa fram.

Arkitekten som fick uppdraget att rita polisens nya hus hette Frans Evers. Han ritade eleganta skapelser i gränslandet mellan klassicism och funktionalism. Bygget blev något försenat på grund av strejker men den 17 december 1934 invigdes det nya polishuset av socialministern Gustav Möller.

I över 80 år låg Malmös huvudpolisstation vid torget och det gedigna huset kommer att kunna stå här länge till. Under 1950-talet höjde man huset med en våning och gjorde några tillbyggnader på gården.

* Lite bonushistoria

Två av herrarna som satte sin prägel på torget är skulle få fantastiskt formstarka döttrar. Torun Bülow-Hübe blev en av Sveriges främsta silversmeder och formgivare av smycken. Signe Persson Melin, är en av landets ledande formgivare och Sveriges första professor i glas och keramik. Hon har bland annat gjort kärlet Gråsippa som idag står på torget.

Läs mer

Hållbart och självklart

Riksbyggen har ett väl utvecklat miljöarbete och vi bygger hållbart för en lång tid framöver.

I dag har vi människor en helt annan syn på hållbarhet än man hade när polishuset byggdes. Under stora delar av artonhundratalet tillhörde hela kvarteret Kockums Mekaniska verkstäder – precis som resten av Davidshall. Därför börjar vi med att rena jorden på innergården innan vi börjar bygga. Det ger förstås en bättre miljö – för dem som flyttar in, för dem som bor i närheten och för kommande generationer.

Miljön gynnas också genom att vi tillvaratar och återbrukar material inne i det befintliga huset. När vi renoverar de äldre delarna får byggnaden också en bättre energiklassning. Vi strävar mot att uppfylla miljömärkning enligt SGBC:s Miljöbyggnad nivå silver i projektet.

 

Bilder

Antal bostäder: 122
Anmäl intresse
Stäng

Anmäl intresse till projektet Davidshallstorg

Ange förnamn
Ange efternamn
Ange personnummer
Ange Adress
Ange ett korrekt postnummer
Ange Postort
Felaktigt telefonnummer
Fyll inte i detta fält

Karta & närområde

Dina vanliga destinationer

Hur långt är det till jobbet, svärföräldrarna eller träningen? Skriv in en adress och se.

Sök ovan eller klicka i kartan!

Projektstatus

 • Icon Planerad Dot
 • Icon Säljstart Förtur Dot
 • Icon Säljstart Höst 2018 Dot
 • Icon Byggstart Dot
 • Icon Inredningsval Dot
 • Icon Inflyttning Vinter 2021 Dot

Projektfakta

Projektinfo

 • Toggle

  Förtur till våra nybyggda bostäder

  Riksbyggen Förtur

  Vill du öka din möjlighet att välja din drömbostad? Som medlem i Riksbyggen Förtur får du inbjudan till säljstart för de projekt som du anmält intresse för innan de erbjuds till allmänheten, och du har större chans att välja just den bostad som du vill ha. Läs mer om Riksbyggen Förtur här!

Frågor och svar

 • Toggle

  Vision och koncept

  Vad ska ni göra vid Davidshallstorg?

  Vi har köpt det gamla polishuset vid Davidshallstorg. Vi tänker göra om husen längs Storgatan och Verkstadsgatan till bostäder. På gården kommer vi att bygga nya hus så att fler kan bo vid torget. Alla lägenheter blir bostadsrätter.

   

  Vad är NEO?

  NEO är Riksbyggens koncept där vi tar hand om äldre byggnader och utvecklar dem till fantastiska bostäder. Husets och platsens historia är viktig och vi arbetar för att de nya bostäderna ska bli en naturlig del i den äldre miljön. Gamla polishuset i Malmö är det första projektet inom NEO även om vi har gjort om äldre hus till fina bostäder förut. Två exempel är vårt spännande projekt Brf Qvarnen  och Beckomberga i Stockholm.

   

  Vad vill Riksbyggen göra med polishuset i Malmö?

  Vi tänker renovera husen ut mot gatan och torget med varsam hand och bevara det som är vackert, både på utsidan och insidan. På gården bygger vi nya bostadsrätter som hör ihop med de äldre delarna i kvarteret så att det blir en gemenskap.

   

  Vad kommer ni bevara av det gamla?

  Just nu utreder vi vad som kan bevaras. Det som är klart är att fasaden, rådhusvinet och fönster kommer att se ut som det gör idag. Och den pampiga porten kommer att användas som gemensam entré till alla bostäder. De vackra trapphusen, vissa tegelnischer och fönsterkarmar kommer också vara kvar.

 • Toggle

  Köpprocessen

  När kan vi skriva avtal?

  Enligt vår preliminära plan börjar vi sälja lägenheterna under hösten 2018.

  Hur går köpprocessen till?

  Du börjar köpet med ett förhandsavtal, då du betalar ett förskott på 75 000 kr. Sedan skriver vi ett upplåtelseavtal 6-8 månader innan du flyttar in. Då betalas 10 % av köpesumman, med avdrag för de 75 000 som redan är betalda. Resten betalar du den dag du får nycklarna till din nya lägenhet.

  Du gör dina tillval ca 1 år innan tillträdet och betalar 20 % av kostnaden direkt och resten när du tillträder lägenheten.

  Hur ställer man sig i kö?

  Här på hemsidan kan du anmäla ditt intresse.

  Hur ökar jag mina chanser att få en lägenhet här?

  Genom att gå med i Riksbyggen Förtur.

  Vad är Riksbyggen Förtur?

  Riksbyggen Förtur är vår prioriterade kö. När det är dags att fördela lägenheterna får de som är med i Riksbyggen Förtur välja först. Inom den gruppen rangordnas du efter antal insamlade poäng. Medlemsavgiften är 200 kronor per år och sen samlas poäng över den tid man är medlem. Du kan läsa mer och gå med på www.riksbyggen.se/fortur

 • Toggle

  Historia

  Varför heter det Brf NEO Davidshall?

  Neo kommer från grekiskan neos som betyder ny. Vi har en lång erfarenhet av att omvandla historiska byggnader till fantastiska bostäder. Och att göra det med omsorg om husens tidstypiska karaktär, gärna i samarbete med antikvarisk expertis. Husets, platsens och människornas historia är en viktig del av NEO och vi vill att de nya bostäderna ska kännas som en naturlig del av den äldre miljön.

  Vet ni något om Polishusets och platsens historia?

  Absolut! Under stora delar av 1800-talet var platsen en del av Kockums mekaniska Werkstad. De flyttade från innerstaden 1913.

  Först 1924 fick Davidshallstorg en stadsplan som skapades av Erik Bülow-Hübe som var förste stadsingenjör i Malmö. Flera av husen kring torget byggdes av Eric Sigfrid Persson som också uppförde Malmgården, Ribersborg och Friluftsstaden.

  Arkitekten som fick uppdraget att rita polisens nya hus var Frans Evers. Han ritade eleganta skapelser i gränslandet mellan klassicism och funktionalism. Den 17 december 1934 invigdes det nya polishuset.

  I över 80 år låg Malmös huvudpolisstation vid torget. 2016 köpte Riksbyggen polishuset och ger nu huset en ny historia som sträcker sig minst 100 år till.

   

 • Toggle

  Lägenheterna

  När tänker ni börja bygga? 

  I dagsläget håller vi på att projektera för att få ihop en smidig byggprocess. Det befintliga huset ska göras om från kontor till härliga lägenheter och inne på gården bygger vi helt nytt. När projekteringen för alla delar är klart vet vi mer om byggprocessen. Sanerings- och rivningsarbete avslutas under våren 2018.

                                        

  När kan jag flytta in?

  Enligt vår preliminära plan flyttar de första boende in under andra halvan av 2021.


  När är planlösningarna klara?

  För att skapa riktigt bra bostäder som lever upp till dagens krav har vi valt att arbeta med två erfarna arkitektkontor. Rits Arkitekter i Stockholm har ritat lägenheterna i det befintliga huset och Jaenecke Arkitekter i Malmö har ritat lägenheterna i de nyproducerade husen inne på gården. Slutgiltiga planlösningar presenteras strax före säljstart, preliminärt under hösten 2018.

   

  Vad blir det för stil på lägenheterna?

  Det är viktigt för oss att stilen i bostäderna hör ihop med huset. Vi kommer att inreda med retrodetaljer i lägenheterna som gör att det skapas en helhet. Både i det befintliga huset och i de nybyggda inne på gården. Du kommer också kunna göra vissa tillval för att sätta din egen prägel på ditt nya hem.

   

  Hur stora blir lägenheterna?

  Det blir varierade storlekar med lägenheter från 24 kvm till 188 kvm.

   

  Hur många rum har lägenheterna?

  Det blir lägenheter med 1-5 rum och kök.

   

  Hur många lägenheter blir det?

  Just nu räknar vi med att det blir 122 lägenheter.

   

  Kommer lägenheterna att vara genomgående och hur högt blir det till tak?

  Många av de större lägenheterna blir genomgående medan de mindre blir enkelsidiga. Takhöjden kommer att variera mellan de olika våningsplanen.

   

  Vad kommer lägenheterna att kosta?

  Vi har fortfarande inte den totala omfattningen av projektet inte klar än. Vi kan inte sätta priser i dagsläget men återkommer med mer information så snart vi har fler detaljer klara.

   

  Vad blir månadsavgiften?

  Vi kommer att ange månadsavgifter så snart vi har fler detaljer klara.

   

  Vad ingår i månadsavgiften?

  Det ingår alltid värme i avgiften. Vad som mer kommer att ingå är inte färdigt ännu. Vi uppdaterar informationen när vi har alla detaljer klara.

 • Toggle

  Service

  Kommer det finnas några gemensamma utrymmen?

  Det kommer att finnas en härlig takterrass inne på gården. Även två rymliga gemensamhetslokaler att umgås i. Behöver gästerna sova över finns det en övernattningslägenhet. Det kommer även att finnas en gemensam tvättstuga även om det finns tvättmaskin och torktumlare i de flesta lägenheterna.

   

  Är det några tjänster kopplade till huset?

  I dagsläget är det inga tjänster kopplade till huset. Riksbyggen sköter alltid förvaltningen under de första 5 åren och självklart längre om föreningen vill det.

 • Toggle

  Området

  Kommer det finnas garage?

  Det kommer finnas 13 parkeringsplatser i garaget. Resterande p-platser tillhandahåller vi i P-huset Anna.

   

  Hur löser ni parkeringsfrågan?

  Malmö stad har en parkeringsnorm som vi förstås kommer att följa. Till de köpare som inte får plats i garaget ordnar vi parkeringsmöjlighet i P-huset Anna.

   

  Vilka allmänna kommunikationer finns det?

  Det finns ett fantastiskt utbud av olika kommunikationer. Triangelns station ligger 5 minuters promenad bort så man tar sig snabbt vidare till med tåg till övriga Skåne, Köpenhamn och Kastrup. På parallellgatan går flera av Malmös stadsbussar och en kort promenad bort ligger Gustav Adolfs Torg med ytterligare bussförbindelser.

   

  Vilken service finns det i området?

  Runt torget finns det många mysiga caféer och restauranger. Strax utanför torget finns förstås hela Malmös utbud av kultur och nöjen. Några mindre livsmedelsbutiker hittar du i närområdet och Hemköp ligger vid Triangeln.

 • Toggle

  Miljö

  Hur arbetar ni med miljöfrågorna på Davidshall?

  Riksbyggen har ett väl utvecklat miljöarbete och det är viktigt för oss att vi bygger hållbart för en lång tid framöver.

  I dag har vi alla en helt annan syn på hållbarhet än man hade när polishuset byggdes. Under stora delar av artonhundratalet tillhörde hela kvarteret Kockums Mekaniska verkstäder – precis som resten av Davidshall. Därför börjar vi med att ställa i ordning marken på gården och göra rent jorden innan vi börjar bygga. Det ger förstås en bättre miljö – både för dem som flyttar in och för dem som bor i närheten.

  Även genom att vi tillvaratar och återbrukar material inne i det befintliga huset gynnas miljön. När vi renoverar de äldre delarna får byggnaden också en bättre energiklassning. Vi strävar mot att uppfylla miljömärkning enligt SGBC:s Miljöbyggnad nivå silver i projektet.

 • Toggle

  Byggprocessen

  När tänker ni börja bygga?

  I dagsläget håller vi på att projektera för att få ihop en smidig byggprocess. Det befintliga huset ska göras om från kontor till härliga lägenheter och inne på gården bygger vi tre helt nya hus. När projekteringen för alla delar är klart vet vi mer om byggprocessen. 

  Vi har påbörjat arbetet med att ta bort allt material som innehåller farliga ämnen inne i husen. Parallellt har rivningen av husen inne på gården påbörjats och därefter sanerar vi marken. Vi räknar med att allt sanerings- och rivningsarbete avslutas under våren 2018.

   

  Hur många etapper kommer det att bli?

  Det blir en etapp.

Antal bostäder: 122
Anmäl intresse
Stäng

Anmäl intresse till projektet Davidshallstorg

Ange förnamn
Ange efternamn
Ange personnummer
Ange Adress
Ange ett korrekt postnummer
Ange Postort
Felaktigt telefonnummer
Fyll inte i detta fält

Kontakt

Vår säljare svarar på dina frågor

*Obligatoriska fält
Ange namn. '<' och '>' är inte tillåtna
Ange ett fullständig telefonnummer
Fältet innehåller otillåtna tecken. '<' och '>' är inte tillåtna
Fyll inte i detta fält
Conny Knutsson Reg. fastighetsmäklare
Marie Christensen Reg. fastighetsmäklare