Brf NEO Davidshall i Malmö - Referensprojekt

Det gamla polishuset vid Davidshallstorg i centrala Malmö har byggts om och byggts till med nya lägenheter.

Huset och lägenheterna

I Brf NEO Davidshall finns 122 lägenheter i storlekarna 24-188,5 kvm och 1-5 rum och kök. Husen är mellan fem till åtta våningar höga.

Bostäderna ligger dels i det gamla polishuset som är byggt på 1930-talet och i nybyggda hus på innergården.

Mellan husen finns grönskande gårdar och för att gynna den sociala hållbarheten finns fyra gemensamma utrymmen som de boende kan använda. Längst ner i ett av de nyproducerade husen finns ett orangeri med matplats och pentry. Hit kan boende bjuda sina gäster och öppna upp glaspartierna mot innergården.

Överst i samma hus finns en gemensam takterrass med utsikt över Malmös takåsar. I den stora gemensamhetslokalen, inrymd i den vackra Ordersalen, kan boende bjuda in större sällskap på fest eller middag. För långväga gäster finns en bokningsbar övernattningslägenhet att sova över i.

Hållbarhet

Under stora delar av artonhundratalet tillhörde hela kvarteret Kockums Mekaniska verkstäder – precis som resten av Davidshall. Därför började Riksbyggen med att sanera jorden på innergården innan vi började bygga. 

Miljön gynnas också genom att vi tillvaratar och återbrukar material inne i det befintliga huset. När vi renoverade de äldre delarna fick byggnaden också en bättre energiklassning.

För att bidra till en social hållbarhet skapar vi mötesplatser i form av samlingslokal, takterrass, uterum och övernattningslägenhet. Sociala mötesplatser såväl för det gemensamma mötet som för den ensamma stunden.

Byggtiden var 35 månader.

Priser och nomineringar

Stadsbyggnadspriset, Malmö Stad

Brf Neo Davidshall belönas med Stadsbyggnadspriset och Gröna Lansen 2022.

Läs mer om utmärkelsen

Mipim awards 2022

Riksbyggens Brf NEO Davidshall i Malmö är nominerad i Mipim Awards 2022 i kategorin ”Best Residental Development”.

Läs mer om nomineringen

Årets Miljöbyggnad

Riksbyggens Brf NEO Davidshall i Malmö har utsetts till Årets Miljöbyggnad 2021 i Sweden Green Building Awards.

Läs mer om utmärkelsen