Fiskebäck äldreboende blev ”Årets vård- och omsorgsbyggnad 2021"

Fiskebäck äldreboende i Lysekil utsågs till ”Årets vård- och omsorgsbyggnad 2021”. Kooperativ hyresrättsförening (KHF) Lysekils Omsorgsbostäder har varit byggherre med Riksbyggen som totalentreprenör. Tävlingen arrangeras av företaget Nohrcon.

– Det är en stor ära och glädjande för KHF Lysekils Omsorgsbostäder att vårt äldreboende i Fiskebäck vinner tävlingen ”Årets vård- och omsorgsbyggnad 2021”. Vi har bemödat oss att sätta kvalité för de boende och personal i första rummet. Lysekils kommun, som är beställare av verksamheten i fastigheten, skall också, med sin kravspecifikation ha del i utmärkelsen, säger Roland Karlsson, ordförande i KHF Lysekils Omsorgsboende.

– Det känns fantastiskt roligt att Fiskebäck äldreboende i Lysekil utsetts till ”Årets vård- och omsorgsbyggnad 2021”, på Riksbyggen är vi både hedrade och stolta. Inflyttningen skedde i december 2020 och det har blivit ett väldigt fint och funktionellt äldreboende med stort fokus på hemlikhet och hållbarhet vilket utmärkelsen är ett kvitto på, säger Joakim Jacobsson, projektchef Riksbyggen.

Ett tryggt och socialt boende

Första spadtaget för det nya äldreboende i Fiskebäck togs 31 augusti 2018. Huset innehåller 80 lägenheter om 35 kvm för vård- och omsorg. Av dessa ligger 60 lägenheter i markplan med egen uteplats och 20 lägenheter ligger på plan två. Utöver detta finns även storkök, restaurang, café och lokal för dagverksamhet. På plan två innehåller huset konferensrum, kontor, personalrum och omklädningsrum.

Stora delar av husets tak är belagt med sedum vilket är en del i dagvattenhanteringen och på taken finns även solpaneler. Utemiljön erbjuder asfalterade promenadvägar, lekplats för besökande barn, boulebana och aktivitetsredskap.

Juryns motivering:

"Ett gott exempel på ett marknära boende med fina boendekvaliteter som egen uteplats och varierade vistelseytor. Den innovativa planlösningen skapar spännande rumsligheter som bryter ner skalan och motverkar institutionskänslan."

Riksbyggen hade två nominerade projekt i tävlingen. Förutom projektet i Lysekil var även vård- och omsorgsboendet Västanvid i Knislinge, Östra Göinge, nominerade. KHF Göingebygdens Trygga var byggherre för Västanvid med Riksbyggen som totalentreprenör.

Nästan 700 personer röstade

Bland annat sades detta om äldreboende i Fiskebäck:
”Byggt med brukaren i fokus! Möjliggöra ett så självständigt liv som möjligt men också gemenskap.”
”Här vill jag bo när jag blir gammal!”
”Det smälter in snyggt i landskapet och har en fin skala. De gemensamma rummen både ute och inne har fina former och jag tycker träet på innerväggarna ger en värme till rummen.”

Läs mer om Årets vård- och omsorgsbyggnad 2021 (Nohrcon)

Vill din kommun också bilda en kooperativ hyresrättsförening (KHF) för trygghetsboende eller vård- och omsorgsboende? Kontakta oss så berättar vi mer om KHF.