Trygghetsboende i Svenstavik

Svenstavik är ett trygghetsboende i Bergs kommun för personer som fyllt 65 år. Lägenheterna är moderna och bekväma och ligger centralt, med närhet till vård, apotek, service och kommunikationer. Det är en kooperativ hyresrättsförening och de boende hyr sina lägenheter. Byggnationen är igång sen april 2022 och inflyttning är planerad till 2023.

Kooperativa hyresrätter i Svenstavik

Trygghetsboendet i Svenstavik byggs som en kooperativ hyresrättsförening. De boende blir medlemmar i föreningen och medlemsavgiften är 100 kronor.

Att bo i en kooperativ hyresrätt ger möjlighet att påverka sitt boende – varje år hålls en medlemsstämma där alla i huset medverkar och utser styrelsen.

En annan fördel är att de boende får en modern och bekväm lägenhet, utan att behöva satsa något kapital. Kostnaden för boendet är vanlig månadshyra.

Moderna och bekväma lägenheter

Svenstavik består av ett 20-tal lägenheter, ettor till treor, som har väl genomtänkt planering av kök och badrum. Alla tvåor och treor har egna balkonger. Ettorna har franska balkonger i västerläge och tillgång till en gemensam balkong på varje våningsplan.

Vardagsrum, kök och sovrum har enhetligt parkettgolv och kökets grundstandard är hög med kyl, frys, spishäll och inbyggnadsugn. Köket är planerat för att man ska slippa böja sig ner eller klättra högt och har smarta lösningar – till exempel kärl för källsortering. Badrummet är helkaklat, extra rymligt och tvättmaskin och torktumlare ingår som standard.

Alla lägenheter och gemensamhetsutrymmen nås med både trappor och hiss. Det är färre trösklar i hela fastigheten och handtag är monterat i duschen för att minska risken för halkolyckor. Det finns även ett gästrum som kan bokas när vänner eller familj hälsar på och vill stanna över natten.

Ett socialt och aktivt liv

Huset är utformat för större gemenskap och chansen är stor att de boende hittar nya vänner bland grannarna. Det finns en fin gemensamhetslokal med stort kök, tv och många sittplatser. Högst upp finns en takterrass i västerläge. 

En trygghetsvärd finns på plats varje dag och arrangerar en rad gemensamma aktiviteter. Att göra saker tillsammans skapar gemenskap och trygghet. Men att delta i aktiviteter är förstås helt frivilligt. På gården finns bland annat pergola, uteplats och boulebana.

På entréplan ligger Bergs kommuns kulturmötesplats och bibliotek. Här kan man läsa tidningen i lugn och ro, låna böcker och delta i olika arrangemang. 

Trygghetsboendet i Svenstavik

Vill din kommun också bilda en kooperativ hyresrättsförening (KHF) för trygghetsboende eller vård- och omsorgsboende? Kontakta oss så berättar vi mer om KHF.