Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av Riksbyggens webb. Om cookies på riksbyggen.se.

Ok
Stäng sök

Grilla på balkongen?

Äntligen är grillsäsongen tillbaka! I en brf är det viktigt att alltid tänka på ordning och trivsel, såväl som säkerhet. Men är det okej att grilla på balkongen? Och vem är det som bestämmer reglerna?

Det kan vara direkt livsfarligt att grilla på balkongen så det är viktigt att veta vad det är som gäller i just din brf.

Det är föreningen som bestämmer

Det är föreningen själv som bestämmer om det ska vara tillåtet att grilla eller inte och kan utforma egna ordningsregler för vad som gäller. För att ordningsreglerna ska vara väl förankrade i föreningen rekommenderar vi att de tas på stämma.

En förening kan till exempel förbjuda grillning på balkonger/takterrasser med kol- eller gasolgrill med hänvisning till brandfara och störande os men tillåta grillning med elgrill på balkonger. Även i det fall grillning är tillåtet gäller förstås att bostadsrättshavarna ska visa hänsyn till sina grannar och se till att iaktta allt som fordras för att bevara ”sundhet, ordning och gott skick” inom och utanför huset.

Att grilla på eller direkt under en inglasad balkong kan dock vara direkt livsfarligt. Orsaken är att man kan drabbas av kolmonoxidförgiftning om rökgaserna inte ventileras bort. Vissa föreningar iordningställer en gemensam grillplats på gården eller i närheten för användande av kolgrill. Om föreningen hänvisar till gemensamma eller allmänna grillplatser bör man första kontrollera kommunens allmänna lokala ordningsföreskrifter angående grillning, om ev. rådande eldningsförbud eller andra begränsningar. Vissa kommuner har också förbjudit grillning på balkonger av miljöskäl.