10 tips hur du skyddar dig mot inbrott

Innan du planerar semestern, sätt dig ner och gör en genomgång av vad du kan göra för att skapa ett säkrare och tryggare hem och minska risken för ovälkommet besök.

1. Be grannen tömma brevlådan

Be en granne ta in posten när du är bortrest och peta in post som sticker ut.

2. Placera skor synligt i hallen

Är hallen fylld med skor kan det kanske avskräcka en potentiell inbrottstjuv.

3. Sätt lampor på timer

Använd smart teknik för att slå på och av elektronik automatiskt och oregelbundet, som belysning när det är mörkt, radio, men inte TV som är brandfarligt, och inte på för hög volym. Installera utomhusbelysning som tänds med rörelse vid balkongdörrar på marknära våningsplan.

4. Skaffa brytbleck eller säkerhetsdörr

De flesta inbrott i lägenheter sker genom ytterdörren. Satsa på en säkerhetsdörr om du inte redan har det. I nyproducerade lägenheter hos Riksbyggen är det standard med säkerhetsdörr. I äldre hus med brevinkast, se till att sätta en kåpa över låsvredet på insidan av dörren.

5. Byt portkod i huset

Se till att byta portkod med jämna mellanrum. Kanske inför semestrarna om möjligt.

6. Sätt upp en lapp om att du har larm (och skaffa larm)

Skaffa ett uppkopplat hemlarm, det kan också fungera som ett effektivt brandlarm.

7. Göm värdesaker på olika ställen och DNA-märk dem

Stöldmärk dina mest värdefulla ägodelar. Upprätta en lista över dina ägodelar och se till att gömma värdesakerna på olika ställen.

8. Ha lås på altandörrar

En vanlig ingångsväg vid inbrott är via fönster och altandörrar. Mest utsatta är lägenheter på markplan och första våningen. Se till att ha bra lås på balkongdörrar, altandörrar och fönster allra helst i markplan.

9. Skylta inte med att du är bortrest

Tala inte om att du är bortrest på telefonsvararen. Och skylta inte på nätet när du reser bort. Var försiktig med statusuppdateringar i sociala medier, tala inte om att du är bortrest och hur länge. Kom ihåg att många tjänster geotaggar dina inlägg (Facebook, Instagram, Twitter med flera).

10. Etablera Grannsamverkan

Tala om för grannarna att du reser bort och be dem hålla uppsikt. Forskning visar att det mest effektiva sätten att minska risken för inbrott är att starta Grannsamverkan