Starta insektshotell

Pollen- och nektarsökande insekter är ett viktigt inslag i våra trädgårdar. De förbättrar skörden och hjälper till att bekämpa skadeinsekter. Ett insektshotell hjälper till att locka exempelvis bin, humlor och nyckelpigor till trädgården.

Vad är insekter bra för?

Nyckelpigor och blomflugor äter bladlöss. Bin, fjärilar och humlor pollinerar dina fruktträd. Tyvärr är många av dessa nyttiga insekter hemlösa, men genom att sätta upp ett insektshotell i din trädgård kan du hjälpa dem att hitta en boplats och en plats att söka skydd.

Ett insektshotell kan se ut på många olika sätt. Ofta är det indelat i olika rum och inrett med till exempel kottar, träpinnar med borrade hål och bamburör för att locka till sig olika slags gäster. Insektshotellet kan sättas upp från tidigt på våren till sent på hösten eftersom insekterna använder hotellet på olika sätt.

Placering

När du sätter upp ett insektshotell bör du välja ett skyddat läge, gärna i öst så att det får morgonsol. Sätt upp hotellet på en husvägg, grindstolpe eller staket cirka 1–1,5 meter från marken. Hotellet ska helst placeras i närheten av blommande växter eller träd och gärna nära vatten. Plantera gärna växter i närheten som attraherar fjärilar och insekter – då ökar chansen att pollinerare söker sig till trädgården. Exempel på insektslockande växter är lavendel, jätteverbena, kryddtimjan, kryddsalvia, fjärilsbuske, röd rudbeckia, syrén, fruktträd, rosor och bärbuskar. För att öka överlevnadsgraden under vintern är det bra om hotellet står frostfritt.

Bygg själv med barnen

Idag det finns en uppsjö med småhus för olika insekter att köpa, men de är inte svåra att bygga själv. Allt du behöver göra är att borra några hål (cirka 5-10cm djupa) i exempelvis ett vedträ eller annat massivt trä. Hålen kan variera i storlek för att passa olika insekter. Ett annat alternativ är att bunta ihop bambu eller vass med en bit snöre.

Kanske kan ni anordna en gemensam hotellbyggaraktivitet tillsammans med de boende i föreningen? Aktiviteten kommer garanterat att vara välbesökt av barnen.

Läs mer om vårt hållbarhetsarbete!