Kommande
Kommande

Björlanda Ängar

Anmäl intresse

Björlanda Ängar ligger vid kusten på Hisingen i Göteborg. Här kommer vi bygga ett fantastiskt område med både kedjehus och bostadsrätter. Första etappen är 16 kedjehus av hög standard med härlig takterrass. Här bor du i sobra trähus på en lugn och barnvänlig gata i ett tryggt, nybyggt område. Nära havet och storstadens centrum på precis lagom avstånd.

Fakta

Lägenheter 0
Status Kommande
Planering pågår
Säljstart
Byggstart
Upplåtelse
Inflyttningsklart

Bostadsrätter och kedjehus på Björlanda Ängar, Göteborg

Björlanda Ängar kallar vi det nya området som växer fram bredvid Trulsegårdsskolan och är en del av Göteborgs stads satsning på nya bostadsområden. Området är ett samarbete mellan Riksbyggen, Alhem och Egnahemsbolaget, och kommer att rymma 600 nya bostäder fördelat på hyreslägenheter, bostadsrätter och kedjehus i äganderätt.

Bostäderna kommer byggas i etapper och först ut är kedjehusen, mindre enfamiljshus med egen tomt. I de efterföljande etapperna kommer det att uppföras flerfamiljshus med bostadsrätter. Här kommer husen successivt bli högre ju längre norrut i området vi kommer, för att vara cirka fem våningar längs med Björlandavägen. Här bor man på en lugn barnvänlig gata med grönområden för rekreation och lek alldeles runt knuten. Se visionsskissen för exempel på hur de olika etapperna kan komma att gestalta sig.

I visionsskissen är bostäderna preliminärt planerade att utformas enligt följande:

 • Kedjehus Låga, mysiga småhus med egen tomt och odlingsmöjligheter.
 • Gårdskvarter Bostäder i längor. Här är lägenheterna stora, perfekta för barnfamiljen med gemensamma ytor och odlingar.
 • Parkvillor Punkthus i områdets parkområde med ljuvlig utsikt över densamma.
 • Stadskvarter Ena halvan av det som utgör den mellanhöga bebyggelsen på Björlanda Ängar. Med privat gård och parkeringsgarage.
 • Kompakta bostäder Den andra halvan mellanhöga bostäder, som utgörs av hus med mindre lägenheter.

Hållbara byggen – ditt klimatsmarta boende  

Riksbyggen har alltid miljö- och hållbarhet högt upp på den dagliga agendan. En rad olika insatser kommer att genomföras på Björlanda Ängar utifrån ett hållbarhetsperspektiv; husen byggs energisnåla med låg förbrukning för uppvärmning, solceller planeras och lösningar för elbilsladdning och kompletterande bilpool kommer finnas i föreningarna.

Kedjehus och lägenheter med villakvalitéer i ett nytt närcentrum

Björlanda Ängar ska bli ett nytt närcentrum med utbyggd kollektivtrafik, pendelparkering, butiker och serviceställen nära till hands. Centrumets torg ska bli en trygg mötesplats som omges av flerbostadshusen som skapar känslan av genuin småstad. Kedjehusen i sin tur placeras en bit från torget, mot skogen till, mer naturnära. Oavsett vilken bostad du väljer, så bor du på lugna gator i gemytliga gårdskvarter, i ett hem som kräver mindre jobb och ger dig mer tid till umgänge och fritid.

Björlanda Ängar är en plats för dig som drömmer om att leva ett tryggt liv i ett hem som gör vardagen lite enklare, anpassningsbar och mer funktionell. Husen och lägenheterna är välplanerade med fokus lika mycket på interiören som ytorna utomhus. Här genomsyras såväl materialval som planlösning av harmoni, med möjlighet för dig att själv vara med och påverka slutresultatet genom tillval och alternativa planlösningar.

Björlanda Ängar – en ny plats att återvända till

Björlanda är ett område i naturen, med havet nära och storstadens centrum på precis lagom avstånd. Här får du både och, stadspulsen inom räckhåll och midsommarfirande i hembygdsföreningens regi.

Bygden, som historiskt sett varit landsbygd, förs nu vidare in i 20-talet genom utvecklandet av Björlanda Ängar. Områdets själ bevaras i kombination med alla de bekvämligheter som följer med ett modernt bygge. Området runt ängarna expanderar dessutom framåt med friidrottsarena, apotek och planerat äldreboende. Här finns redan barnomsorg och skola för F-9, med bibliotek och idrottshall. Anrika idrottsklubben Zenith har sin hemmaplan vid Zenithgården som är hemvist för många idrottsintresserade i alla åldrar och ligger ett stenkast från Björlanda Ängar.

Blandningen av flerbostadshus och kedjehus som ramas in av grönområden gör Björlanda Ängar till ett hem med plats för såväl odlingsprojekt, lek och ytor att mötas och umgås på. En plats för livet, en ny plats att återvända till.

Områden för grön rekreation, lek och motion

Vill du få ut mer av livet, i ett hem som kräver minimalt underhåll och ger dig tid till just det du vill göra? På Björlanda Ängar flyttar du in i en nyproducerad och funktionell bostad, och kan lägga din tid på att leka med barn eller barnbarn på innergårdens lekplats, ta en promenad med en vän eller åka i god tid till dagens sportaktivitet. Mindre stress, låter inte det skönt?

Bor du på Björlanda Ängar präglas din vardag av omgivningens typiska kustlandskap och närheten till havet med dess bad, segling och solnedgångar i väst. Den aktiva delen av livet är ständigt närvarande, bostäderna bäddas in av gröna kullar sommartid, och omges av vindlande promenad- och cykelstråk att njuta av året runt.

Kustnära boende

En cykeltur bort finns salta bad vid Östra pirens badplats vid Björlanda Kile – den fina viken med stor småbåtshamn. Med hamnförening och flera namnkunniga båtklubbar är den ett självklart tillhåll för dig med båtintresse, men hamnen är också ett lokalt utflyktsmål även för dig utan båt, kanske för en stunds lek på lekplatsen eller kajakpaddling en solig dag?

En plats med intressant historia

Björlanda är en kulturhistoriskt värdefull by med en boplats från stenåldern i socknen. Platsen ligger belägen sydväst om Björlanda kyrka, och där har det gjorts rikligt med fynd i form av flinta och verktyg från 8500 f.kr.

Björlanda har varit en plats där jordbruket varit historiskt dominerande, för att sedan bli en plats för rekreation då landskapet allt eftersom fylldes på med semesterboenden. Sedan 80-talet har Björlanda utvecklats till att ha blivit en populär stadsdel för familjer, med mer omfattande villabebyggelse. Idag expanderar området med ytterligare bostadsområden, där lägenheter och hus samsas med en utbyggd infrastruktur och service.

Namnet Skra Bro kommer från den bro som går över Osbäcken på västra Hisingen och som idag endast används som gångbro. Historien förtäljer att namnet härstammar från det faktum att bron förr om åren trafikerades av slädar och vagnar dragna av häst, och att det skrapande ljudet som uppstod när de skrapade emot räckena på den smala överfarten gav upphov till Skra Bro.

Dokument och faktablad

Hållbarhetsåtgärder

 • Laddstolpar
 • Bergvärme
 • Miljöbyggnad Silver
Om vårt hållbarhetsarbete

Dokument och faktablad

Hållbarhetsåtgärder

 • Laddstolpar
 • Bergvärme
 • Miljöbyggnad Silver
Om vårt hållbarhetsarbete

20 minuter från centrala Göteborg

Björlanda — Skra Bro kommer att utvecklas till ett närcentrum och en mötesplats med handel, kontor och service. I och i nära anslutning till centrum lokaliseras en tätare bostadsbebyggelse med varierade lägenhetsstorlekar och upplåtelseformer. Som en del av områdets utveckling skall även en förbättrad kollektivtrafikknutpunkt med pendelparkering inrymmas i området.

Anmäl intresse till Björlanda Ängar

Ange personnummer
Vi behöver ditt personnummer för att säkerställa att vi har rätt kontaktuppgifter till dig och för att kunna koppla din intresseanmälan till ditt medlemskap i Förtur, om du har ett sådant. Som medlem i Förtur får du chans att välja bland våra nya bostäder innan de finns tillgängliga för allmänheten.

Saknar du svenskt personnummer?

Felaktigt telefonnummer
Fyll inte i detta fält

Läs mer om hur Riksbyggen behandlar dina personuppgifter

Kontakt

Carina Ekenram Hagh

Carina Ekenram Hagh

Kundrelationsansvarig
Telefonnummer
E-post
Förtur

Förtur till din drömbostad

Är det stort vardagsrum eller balkong med morgonsol som lockar? Med Riksbyggen Förtur får du chansen att se och välja nyproducerade bostadsrätter, äganderätter och hyrköp före andra.

Gå med i Förtur

Trygghet när du köper bostadsrätt

Riksbyggens Trygghetslöfte ger ett ekonomiskt skydd för dig om något oförutsett händer.

Trygghetslofte NY.jpg

Vårt Trygghetslöfte

Att köpa en nyproducerad bostadsrätt

Intresserad av att köpa ny bostadsrätt? Här går vi steg för steg igenom hur ett bostadsköp går till.

Hus med solceller.jpg

Så här går köpet till

Bra att veta om bostadsrätt från A till Ö

Allt du behöver veta om att bo och köpa en nyproducerad bostadsrätt, från amortering till årsavgift.

Lampa_bocker.jpg

Bra att veta vid bostadsköp