Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av Riksbyggens webb. Om cookies på riksbyggen.se.

Ok
Stäng sök

Solar Egg

Köpenhamns nya publikmagnet Kunsthal Charlottenborg öppnar i höst med Riksbyggens världsberömda bastu Solar Egg av svenska konstduon Bigert & Bergström.

I samband med Kulturnatten i Köpenhamn den 12 oktober finns möjlighet att besöka och till och med pröva ett bad i Solar Egg. Kunsthal Charlottenborg har fördubblat sina besökssiffror det senaste året, mycket tack vare sin fingertoppskänsla och satsning på en ung publik. Solar Egg i Köpenhamn sammanfaller med konsthallens utställning BIG ART (21 sept–31 jan) med storskalig samtidskonst integrerad i arkitektur, verk skapade särskilt för byggnader ritade av Bjarke Ingels Group (BIG). Samtidigt återinvigs Kongens Nytorv som varit stängd för renovering under en längre tid.

"Solar Egg är ett av våra mest lyckade samarbetsprojekt någonsin och efterfrågas av många städer i Europa. Charlottenborgs höga ambitioner och återinvigningen av Kongens Nytorv efter tio års renovering gör det här speciellt", säger Mathias Sandberg, marknads- och försäljningschef på Riksbyggen.

Plats: Kunsthal Charlottenborg i Köpenhamn
Adress: Nyhavn 2, 1051 København K

Boka bastubad

I april 2017 överraskade Riksbyggen Kirunaborna med ett unikt konstprojekt – Solar Egg. Syftet med projektet är att skapa utrymme för samtal och visa på Riksbyggens roll som långsiktig samhällsutvecklare i samband med stadsflytten i Kiruna. På uppdrag av Riksbyggen skapade konstnärsduon Bigert & Bergström en skulptural symbol som för tankarna till pånyttfödelse. Detta eftersom Kiruna kommer att genomgå en omfattande förändring när hela staden kommer att flyttas på grund av utvinningen av järnmalm. Samtidigt är bastun en plats för samtal och möten som har koppling till platsen.

Riksbyggen och LKAB har ingått avtal om 250 nya bostadsrätter i Malmfälten under tio år. Först ut är Brf Fjällvyn med 47 bostadsrätter vid foten av skidbacken i Luossavaara. Luossavaara var också den första platsen där Solar Egg ställdes upp för första gången. 

Sedan april 2017 har bastun besökt Björkliden, Paris, Artipelag utanför Stockholm och Gällivare.

Solar Egg öppnades i Kiruna på vårvintern och flyttades till Björklidens fjällstation under sommaren. Därefter har verket visats på Svenska Institutet i Paris under senhösten 2017 och gjorde succé hos parisarna. Där fick besökarna förmånen att använda en kimono särskilt formgiven för Solar Egg av den svenska modedesignern Diana Orving.

Våren 2018 var verket del av den första separatutställningen någonsin av verk av Mats Bigert och Lars Bergström på Artipelag utanför Stockholm – ”I stormens öga”. Sommaren 2018 stod Solar Egg på Gellivare Hembygdsförening i Gällivare.

Solar Egg är tillverkat av guldfärgad rostfri spegelplåt där dess fasetterade form bryter upp den omgivning det reflekterar i en mångfald av olika spegelbilder. Interiören är utformad av trä där väggpaneler och golvtrall är gjorda i furu och laven av asp. I centrum av ägget står det vedeldade och hjärtformade bastuaggregatet som är tillverkat av järn och sten. Temperaturen i ägget pendlar mellan 75° och 85° Celsius, samt rymmer upp till åtta personer.För sitt samarbete kring Solar Egg har Riksbyggen och Bigert & Bergström utsetts till vinnare i årets Swedish Arts & Business Awards. Priset delades ut den 23 april 2018 och tävlingen har anordnats sedan 1993 och syftar till att uppmuntra till långsiktigt hållbara och affärsmässiga kultursamarbeten.

Solar Egg för Riksbyggen har tidigare tagit emot det prestigefyllda designpriset Red Dot Award, Stålbyggnadspriset 2017 och har även vunnit German Design Award. Det har även belönats med silver i Svenska Designpriset och brons i London International Awards.

När världsomspännande guidesajten Time Out i november 2018 släppte en lista över 50 saker du bör uppleva i världen under din livstid, placerade de ett bastubad i Solar Egg på tredje plats.

För mer information:
Mathias Sandberg, Marknads- och försäljningschef Stockholm/Uppland/Norr
Email: mathias.sandberg@riksbyggen.se
Phone: +46 8 553 63 511

www.facebook.com/riksbyggen