Riksbyggens Futura Clara i Göteborg - en av finalisterna i Guldhemmet 2024-02-02, kl 14:00

Riksbyggens Futura Clara i Göteborg - en av finalisterna i Guldhemmet

Riksbyggens bostadsprojekt Futura Clara i Göteborg är en av finalisterna i Guldhemmets tävling i kategorin ”Årets Nytänkare”. I Futura Clara har en kooperativ hyresrättsföreningen skapats med 40 bostäder för unga vuxna.

Sedan fem år tillbaka arrangerar Hemnet galan Guldhemmet för att etablera Guldhemmet-utmärkelserna som en kvalitetsstämpel för extraordinära insatser inom den svenska bostadsbranschen. Riksbyggens bostadsprojekt Futura Clara i Göteborg, som vänder sig till unga vuxna, är en av finalisterna i Guldhemmets tävling i kategorin ”Årets Nytänkare”. Vinnaren kommer att tillkännages under galan den 7 mars. Även Riksbyggens Bonum Brf Boulevarden i Täby i Stockholm är en av finalisterna i kategorin.

- Att knipa en finalplats som Årets Nytänkare i Guldhemmet är otroligt glädjande och ett kvitto på vikten av att underlätta för unga vuxna att komma ut på bostadsmarknaden, säger Dzejna Wallin, marknadsområdeschef på Riksbyggen i Göteborg.

Futura Clara är en kooperativ hyresrättsförening som ligger i Lindholmshamnen i Göteborg i vilken unga vuxna under 35 år kan teckna sig för en kooperativ hyresrätt. Föreningen består av 32 traditionella bostäder om 25-35 kvm och åtta bostäder belägna i en kollektivlägenhet, så kallad co-living, där de boende delar på kök och vardagsrum men har egna rum och badrum.

- Futura Clara är innovativ bostadsutveckling skapad för att tillgodose unga vuxnas behov på bostadsmarknaden. Social hållbarhet står i fokus genom co-living och delning av innergård och gemensamma ytor med två traditionella bostadsrättsföreningar, vilket främjar intressanta möten över generationsgränser, säger Martin Lundblad, sälj- och marknadsansvarig på Riksbyggen i Göteborg.

Guldhemmets motivering för nominering
Årets Nytänkare går till det projekt eller initiativ som vågar tänka i nya banor och som bidrar till en positiv förändring för den svenska bostadsbranschen. En nytänkare som ser möjligheter genom att göra saker på ett nytt sätt, till exempel ett nytt arbetssätt för att bedriva sin affär eller sitt företag, att använda sig av en viss byggteknik, arkitektur, bostadsform och materialval eller skapa nya finansieringslösningar. Priset kan delas ut till små som stora initiativ i branschen, till både företag och projekt.

Så funkar Riksbyggens kooperativa hyresrätter
En kooperativ hyresrätt är ett mellanting mellan en bostadsrätt och en vanlig hyresrätt. Den boende betalar en upplåtelseinsats som är betydligt lägre än insatsen för en motsvarande bostadsrätt. Den kooperativa hyresrätten kan inte säljas, men den boende får tillbaka sin insats vid flytt. Den om tecknar sig för en kooperativ hyresrätt blir medlem i föreningen Futura Clara och får inflytande över sitt boende.

Mer om Futura Clara

För mer information:
Martin Lundblad, Sälj- & Marknadsansvarig på Riksbyggen i Göteborg
Bostad Väst, martin.lundblad@riksbyggen.se eller 031-704 56 12

Bilder