Kommande
Kommande

Brf Tornsvalan

I lugnt och rofyllt läge med naturen utanför dörren pågår byggnationen av Brf Tornsvalan, 50 moderna bostadsrätter om 2-5 rum och kök intill lummiga Råbyskogen i Fredriksberg. Preliminär säljstart i början av 2023 och inflyttning i slutet av 2023. Låt något eget bli din nya verklighet!

Fakta

Lägenheter 50
Status Kommande

Visningar

Gör en intresseanmälan genom att klicka på ”Anmäl intresse”. Då får du löpande information om Brf Tornsvalan. Vid frågor är du välkommen att kontakta mäklaren.

Gå även med i Riksbyggen Förtur. Vid säljstarten får de som är medlemmar och anmält intresse möjlighet att välja lägenhet först, utifrån turordning efter antal poäng. Du samlar en poäng per vecka du är medlem.

Riksbyggen Förtur

Öka din möjlighet att välja just den bostad som du vill ha — inbjudan till säljstart innan de erbjuds till allmänheten.

Läs mer om Riksbyggen Förtur

Trygghet när du köper ny bostadsrätt

Vårt Trygghetslöfte ger dig ekonomisk trygghet mot oförutsedda händelser när du köper ny bostadsrätt.

Läs mer om Riksbyggens Trygghetslöfte

Bostadsrätter intill Råbyskogen i Västerås

Mitt i Råbyskogens mysiga grönska, där Stenkumlaskolan tidigare låg växer en ny och modern bostadspärla fram. Här har vi påbörjat byggnationen av 50 moderna och välplanerade bostadsrätter om 2-5 rum och kök.

Brf Tornsvalan är ett av våra utvalda bostadsprojekt som vi startar med egna medel, vilket innebär att vi påbörjar byggnationen innan säljstart, detta för att du som framtida köpare ska få kortare tid mellan köp och inflyttning. Vi planerar för säljstart i början av 2023 och inflyttning sker preliminärt i slutet av 2023. Lagom lång tid för att kunna planera den perfekta flytten, men utan att behöva ha alltför många månader mellan köp och inflyttning, inte så tokigt tänker vi.

Livet mellan husen

Här kommer vi kunna erbjuda en ovanlig typ av naturnära boendemiljö och idén för gårdsmiljön är att i så stor utsträckning som möjligt bevara den befintliga naturmarken. I Brf Tornsvalan finns både den väldisponerade tvåan och den unika, rymliga femrummaren med såväl balkong som privat terrass. Däremellan finns trivsamma treor och fantastiska fyror med dubbla badrum. Våra nya bostäder finns med storlekar mellan 46 och 114 kvm och alla får balkong eller uteplats.

Föreningen kommer omfatta två punkthus på vänster sida av Stenkumlagatan, ett 8-våningshus med en suterrängkällare/entrévåning och ett 6-våningshus med integrerad förskola. Föreningens natursköna tomt har en höjdskillnad på upp till fyra meter, vilket gör att gården kommer få en vacker utblick över hela området Kornknarren och Råbyskogen och här bygger vi också ett trädäck i bästa solläge som skapar en vacker utsiktsplats för de boende i föreningen.

Direkt till vänster när du kommer in i det nya området finner du 8-våningshuset (Rapphönan 1) med 32 lägenheter och på översta våningen finns ett indraget våningsplan där det blir två 3:or och en unik 5:a på 114 kvm med balkong i västerläge och egen terrass på cirka 30 kvm i fritt söderläge. Högst upp på gatan ligger 6-våningshuset (Rapphönan 3) med 18 lägenheter och integrerad förskola. Huset kommer bestå av en sexvåningsdel utformad som ett punkthus och en tvåvåningsdel som är vinklad i förhållande till den högre delen. Förskolans lokaler är en egen fastighet och ägs av Hemsö. Förskolan kommer finnas i tvåvåningsdelen och även gå in i de nedersta två våningarna i punkthuset. Resterande del av den högre delen av Rapphönan 3 är bostäder och tillhör föreningen.

Inredning

Att ha ett hem där man trivs, bara kan vara och ta det lugnt eller umgås med vänner är viktigt. Vi tror att de bästa husen är de som anpassas för livet. Här har vi valt inredning med omsorg om detaljer, men också för att skapa ett vackert intryck tillsammans. En inredning med kvalitativa produkter från kända leverantörer. De vitmålade väggarna och trägolvet ger den perfekta grunden i din nya bostad. I köket har vi valt ett Vedumkök med vita släta luckor, kromade beslag, stående vitt/grått stenfärgat matt kakel av modell större, grå slitstark laminatbänkskiva och rostfria vitvaror.

Badrummet har ett genomgående rent uttryck med ljusgrå klinkerplattor på golvet och vit/grå liggande stenfärgade matta kakelplattor av modell större på väggarna. Färgerna och material är valda för att hålla idag och många år framåt. Kommoden och spegelskåpet i badrummet ger bra förvaring och de vikbara duschväggarna ger extra gott om plats när duschen inte används. Tvättmaskin och torktumlare eller kombimaskin ingår i alla badrum och ovanför maskinerna finns en praktisk arbetsbänk i ljusgrå laminat. Här är det enkelt och bekvämt att sköta tvätten.

Naturnära innergårdar

Utemiljön vid 8-våningshuset Rapphönan 1 utgörs av stor andel naturmark med uppvuxna träd och stora stenblock och det finns också inslag av lövträd, men det är framför allt tallarna som skapar karaktären runt om huset. Tomten har en markant höjdskillnad på upp till 4 meter, vilket leder till att gården har en vacker utblick över hela området Kornknarren och Råbyskogen. Längs med Stenkumlagatan vid husets huvudentré blir det ett entrérum med en sluttande plantering och en lång sittbänk. Sittbänken tillsammans med plantering kommer skapa ett visuellt avstånd mellan vägen och husets entréer.

Entréplatsen och gården knyts samman genom ett stråk som löper bakom byggnaden samt en platsbyggd trappa i trä och stål som slingrar ned från gården till gatunivå. På gården blir det ett stort trädäck med grill och sittplatser under tallarnas kronor och i anslutning till trädäcket bygger vi en utsiktsplats i bästa solläge. Intill trädäcket kommer även skogsleken att finnas, en plats för spontan och kreativ lek med ett antal lekskulpturer och hoppkubbar i trä. Vår tanke med gestaltningen av gården är att utnyttja platsens förutsättningar och skapa en genomtänkt och hållbar gårdsmiljö.

Utemiljön vid 6-våninghuset Rapphönan 3 kommer bli en lummig miljö med grönska i olika nivåer under alla årstider. Ett skyddande staket och häck samt en låg mur kommer rama in gården mot förskoleverksamheten. Här blir det sittplatser med bekväma parksoffor med arm- och ryggstöd och pergola i närheten av lekytan. På gården kommer vi skapa en bra lekmiljö för barn med sandlåda och lekbara skulpturala element. Vår tanke med gestaltningen av gården är att bjuda in barnen i husen till en friare naturlek och erbjuda en fin utblick mot naturmarken.

Parkering

För dig som är bilburen kommer det finnas ca 36 parkeringsplatser att hyra och för dig som inte har en egen bil, men som ser fördelar med att ha tillgång till bil vid behov, planeras en bilpool. Parkeringsplatser är placerade på den gemensamma parkeringen i planområdets södra och norra del. Cykelparkering finns i suterrängplanet och kompletteras även med utvändiga platser. Husen byggs för att certifieras enligt kraven Miljöbyggnad Silver som visar på viktiga kvaliteter hos en byggnad när det gäller energi, inomhusmiljö och byggnadsmaterial och det blir solpaneler på taken för produktion av egen el.

Mer information kommer

För Brf Tornsvalan finns ännu ingen information om priser att tillgå och priserna kommer publiceras i samband med säljstarten 2023 och vi uppdaterar hela tiden den här sidan med ny information.

Gör en intresseanmälan redan idag så håller vi dig uppdaterad via mejl om vad som händer i bostadsprojektet och när det är dags får du såklart även en inbjudan till säljstart! Vid säljstarten presenteras visualiseringar av det nya kvarteret, priser och givetvis planlösningar. Alla kan köpa en bostadsrätt av Riksbyggen, men som medlem i Riksbyggen Förtur kan du se och välja nyproducerade bostäder innan de finns tillgängliga för allmänheten.

Det nya kvarteret intill Råbyskogen

I Fredriksberg växer ett nytt bostadsområde fram i en naturnära miljö. Området angränsar direkt till naturmark åt norr och öster och inom 200 meter finns parkytor med öppna gräsytor, fotbollsplaner och naturområde med elljusspår och endast 300 meter bort ligger idrottsanläggningen Råby IP där det även finns ett utegym.

Tillsammans med Västerås stad och Hemsö utvecklar och förvandlar vi området till ett nytt levande kvarter där vi vill skapa en plats för människor att bo, leva och trivas på. I det nya området planeras det för sju fristående punkthus med hög ambitionsnivå och påkostade utemiljöer med mycket grönska. All byggnation i det nya området anpassas väl till Råbyskogens unika förutsättningar. Här kommer det bli en sammanhållen bebyggelse med individuella byggnader i detaljer såsom färgsättning och materialval.

Bo bekvämt och modernt mitt i gröna kvarter med en lugn rofylld skogsglänta som granne, och med allt du behöver inom promenadavstånd.

Vad händer inom området?

I somras öppnade det nyrenoverade utomhusbadet Fredriksbergsbadet som ligger några minuters promenad från det nya området och här har vi även färdigställt tre punkthus med 120 nyproducerade hyresrätter i Kv. Kornknarren.

Välkommen till en ny verklighet med lugn och ro!

Hållbarhetsåtgärder för Brf Tornsvalan

 • Miljöbyggnad Silver
 • Solceller och bilpool
 • Kuperad gård i skogsmiljö

Läs om vårt hållbarhetsarbete.

placeholder

 • Planering pågår

  September 2021
 • Byggstart

  Sommar 2022
 • Säljstart

  Kv.1 2023
 • Visningsbostad

   
 • Inflyttningsklart

   

Fredriksberg - gröna områden och närhet till service

Stadsdelen Fredriksberg är belägen ett par kilometer väster om Västerås city och området ligger fint inbäddat i naturvacker omgivning och motionsspår alldeles intill. De stora grönområdena ger hela området parkkaraktär. Här bor du nära ett rikt utbud av både natur- och rekreationsområden och med promenadavstånd till mataffär, gym och padelhall.

Råbyskogen är en av Västerås stadsdelsskogar med höga värden, både ur naturvärdeshänseende och för rekreation. I den norra delen av skogen finns Råby IP, som bland annat används för fotbollsspel och allmänhetens skridskoåkning. Råby IP är och är hemvist för fotbollsklubben IK Franke. Råby motionsspår är en 2,5 km kuperad bana i Råbyskogen mellan stadsdelarna Hammarby och Råby. Banan utgår från Råby idrottsplats och här finns även ett utegym.

I området finns fornlämningar och kulturhistoriska lämningar. Området kring Råby har varit bebott sedan bronsåldern och kallades tidigare för Kumla (Kumbla) som kommer från ordet gravkummel. Området utgörs huvudsakligen av en hårdgjord glänta i skogen som kantas av barrskog på blockrik mark. Råbyskogen är populär ur rekreationssynpunkt och i skogen finns många upptrampade stigar och ett elljusspår. I området finns det flera förskolor, grundskolor och runt om finns flera olika varianter av lekplatser.

Goda kommunikationer och nära service

I Råby centrum strax intill finns bland annat bland annat livsmedelsbutik, kiosk, pizzeria/restaurang, bibliotek, fritidsgård och sporthall. Det är det cirka tre och en halv kilometer till centrala Västerås. Med buss, bil eller cykel når du Västerås centrum på 10–15 minuter och med bil tar du dig snabbt till Erikslund Shopping Center, som ligger tvärs över E18 och Bäckbymotet. Med över 80 butiker, restauranger, caféer och IKEA.

Fredriksberg avgränsas av E18, Narvavägen, södra delen av Råbyskogen och Surahammarsvägen. Angränsande stadsdelar är i öster Vetterslund och Vetterstorp, i söder Hammarby och i väster Bäckby. Det finns gång- och cykelvägar som når området från alla väderstreck. Området nås idag med bil österifrån från Råbyleden, via Fredriksbergsgatan, Tornsvalegatan och därefter Stenkumlagatan.

Anmäl intresse till Brf Tornsvalan

Du behöver enbart göra en intresseanmälan per bostadsprojekt även om du är intresserad av flera lägenheter. Du kommer få löpande information och möjlighet att lämna ditt intresse för specifika lägenheter i ett senare skede. På mittriksbyggen.se hittar du information om vilka bostadsprojekt du anmält dig till.

Information om bostadsköp

Att köpa en nyproducerad bostadsrätt

Intresserad av att köpa ny bostadsrätt? Här går vi steg för steg igenom hur ett bostadsköp går till.

Så här går köpet till