Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av Riksbyggens webb. Om cookies på riksbyggen.se.

Ok
Stäng sök
Planerat

Fängelset i Norrköping

Antal bostäder: 50
Anmäl intresse
Stäng

Anmäl intresse till projektet Fängelset

Ange förnamn
Ange efternamn
Ange personnummer
Ange Adress
Ange ett korrekt postnummer
Ange Postort
Felaktigt telefonnummer
Fyll inte i detta fält

Om projektet

Bostadsrätter i Fängelset i Norrköping

När vi omvandlar det nerlagda 1700-talsfängelset i Norrköping till bostäder är det på många sätt ett drömprojekt – både för oss och för dig som kommer att bo där. Du bor mitt i den livliga staden och har samtidigt Motala ström och Norrköpings största park utanför dörren.

Vill du veta mer?

Många är nyfikna på hur Riksbyggen planerar att omvandla det gamla fängelset till bostäder. Just nu pågår en juridisk process, när den är avslutad kommer vi uppdatera med ny information. För att hålla dig uppdaterad, klicka på ”Anmäl intresse” och fyll i dina kontaktuppgifter och ta del av våra nyhetsbrev.

Vid vattnet och parken

Det nya bostadsområdet ligger centralt i Norrköping vid Folkparken, universitetet och Motala ström. Folkparken är stadens 20 hektar gröna vardagsrum med skogspartier, frisbeegolfbana med 18 hål, beachvolleyboll, lekplatser och promenadstråk längs med Motala Ström. I parken finns även Folkparksskolan som tar emot elever från förskoleklass till årskurs tre.

Bostadsområdet ligger i ett ovanligt lugnt och avskilt läge som saknar genomfartsvägar, där parken och vattnet är de närmaste grannarna. Ändå har du nära till stadsbussar och spårvagnar. Några kvarter bort ligger två stora matbutiker och efter ytterligare några minuters promenad står du mitt i stadskärnan, omgiven av 150 butiker.

Förtur till Riksbyggens bostäder

Vid säljstarten får de intressenter som är medlemmar i Riksbyggen Förtur välja lägenheter först. Valen hanteras sedan utefter antal förturspoäng. Ju tidigare du registrerar dig till Riksbyggen Förtur desto fler poäng hinner du samla inför säljstarten. Läs mer om Riksbyggen Förtur här.

Läs mer

Anmäl ditt intresse

Nu pågår arbetet med att ta fram en detaljplan för att bygga ett helt nytt kvarter med uppåt 250 bostäder. Vi planerar att bygga vanliga bostadsrätter, StegEtt-boenden för dig som behöver något mindre och även Bonum seniorboende – lägenheter för dig som fyllt 55 år.

Vi befinner oss fortfarande tidigt i projektet, men tar redan emot intresseanmälningar som en följd av det stora intresset. Så hör av dig och berätta vad du är intresserad av.

Bilder

Antal bostäder: 50
Anmäl intresse
Stäng

Anmäl intresse till projektet Fängelset

Ange förnamn
Ange efternamn
Ange personnummer
Ange Adress
Ange ett korrekt postnummer
Ange Postort
Felaktigt telefonnummer
Fyll inte i detta fält

Karta & närområde

Dina vanliga destinationer

Hur långt är det till jobbet, svärföräldrarna eller träningen? Skriv in en adress och se.

Sök ovan eller klicka i kartan!

Projektfakta

Projektinfo

 • Toggle

  Förtur till våra nybyggda bostäder

  Riksbyggen Förtur

  Vill du öka din möjlighet att välja din drömbostad? Som medlem i Riksbyggen Förtur får du inbjudan till säljstart för de projekt som du anmält intresse för innan de erbjuds till allmänheten, och du har större chans att välja just den bostad som du vill ha. Läs mer om Riksbyggen Förtur här!

Frågor och svar

 • Toggle

  Frågor och svar kring komplikationerna för Fängelset

  Ni har ju lovat Norrköpingsborna bostäder vid fängelset – hur blir det med dem nu?

  - Det råder bostadsbrist i Norrköping och vi har planerat för 300 bostäder på Fängelset. Men det som nu har hänt är att den under processens gång har uppdagats att det finns ett stort antal gravar från kvinnor och barn från 1700-1800-talet under en större asfalterad och grusad yta. Länsstyrelsen har därför avslagit en ansökan om slutundersökning, vilket i praktiken innebär att vi inte kan gå vidare med byggplanerna just nu. Det beslutet har vi överklagat.

  Vilka är skälen till överklagan?

  - De formella skälen till överklagan är två.

  Dels att vi inte har fått vara med i dialogen kring hur vi i projektet skulle kunna lyfta fram och berätta kvinnorna och barnens glömda historia. Enlig förvaltningslagen måste man ha den typen av dialog innan ett beslut fattas. Där har vi blivit avbrutna i den möjligen att bidra.

  Dels på sakskäl. I beslutet finns inget resonemang om exploateringsintresset som man måste ta hänsyn till i den här typen av beslut, det vill säga fler bostäder till Norrköping.

  Hur kunde ni ha missat att det fanns gravar på området?

  - Vi var väl medvetna om fastighetens speciella historia och har sett den som en intressant möjlighet att lyfta fram historien i projektet. Innan man köper en fastighet gör man självklart en del undersökningar, som geologiska undersökningar som att man borrar i marken, samt tar del av uppgifter i offentliga register. Myndigheter, bland annat Länsstyrelsen, som är experter på området har ställt sig positiva.

  Men med facit i hand har vi ett stort antal gravar att ta hänsyn till, och det finns många möjligheter att göra det på ett bra sätt så att denna glömda delen av Norrköpings historia kan berättas. Det vill vi kunna bidra till och därför har vi överklagat Länsstyrelsens beslut.

   

  Struntar ni i gravarna och fängelsets historia bara ni får bygga?

  - Nej, det är ju exakt tvärt om. Det är precis fängelsets historia vi har tyckt är spännande att få ta vara på i området.

   

  Vad händer nu?

  - Nu tar den juridiska processen vid och jag skulle tro att vi vet mer om Fängelsets framtid till sommaren.

Antal bostäder: 50
Anmäl intresse
Stäng

Anmäl intresse till projektet Fängelset

Ange förnamn
Ange efternamn
Ange personnummer
Ange Adress
Ange ett korrekt postnummer
Ange Postort
Felaktigt telefonnummer
Fyll inte i detta fält

Kontakt

Vår säljare svarar på dina frågor

*Obligatoriska fält
Ange namn. '<' och '>' är inte tillåtna
Ange ett fullständig telefonnummer
Fältet innehåller otillåtna tecken. '<' och '>' är inte tillåtna
Fyll inte i detta fält