Björkdungen i Munkfors kommun

Björkdungen är ett boende för äldre med särskilda behov. Det ägs av KHF Munkfors Äldrebostäder och de boende hyr sina lägenheter.

Målsättningen med Björkdungen är att erbjuda bostäder för ett fortsatt värdigt liv och välbefinnande. Och att ha en verksamhet som tar vara på det friska hos varje person. Lokalerna är anpassade efter en speciell vårdplan där de boendes frivilliga deltagande i olika aktiviteter står i fokus.

Ett boende som anpassar sig till hyresgästen
— och inte tvärtom

På Björkdungen arbetar vi med personcentrerad omvårdnad. Vi vill stärka hyresgästen hos oss genom att fokusera på det friska. Det gör vi genom att skapa möjligheter för att fortsätta leva ett så aktivt och vanligt liv som det är möjligt. Klara sig själv, utöva sina intressen, att umgås, bjuda hem vänner. Eller helt enkelt bara vara.

En viktig del är att ha sin egna möblerade lägenhet. Kombinationen av den privata bostaden och de gemensamma, anpassade utrymmena både inomhus och utomhus, ger såväl rörelsefrihet som valfrihet. Samtidigt har man tillgång till all den trygghet och hjälp man själv önskar av personal samt undersköterskor m.fl. Dygnet runt.

Husets utformning bidrar till att varje lägenhet ligger i anslutning till avdelningens gemensamma utrymme. Här finns inga långa korridorer vilket ger en trygghet för de boende samt gör det lättare för personalen att ha en god uppsikt.

Fakta om Björkdungen i Munkfors

 • Fastighetsägare är Riksbyggens kooperativa hyresrättsförening Munkfors Äldrebostäder i Munkfors. De boende är medlemmar i föreningen.
 • Fastighetens adress är Tallåsvägen 5 i Munkfors.
 • Björkdungen började byggas i september 2011 och stod inflyttningsklart den 4 oktober 2012. Björkdungen ligger i närheten av vårdcentralen i Munkfors.
 • Riksbyggen har byggt ett liknande boende tidigare med Götene kommun.
 • Björkdungens yta är ca. 2 550 m².
 • Antalet lägenheter är 32 st. fördelat på 4 st avdelningar. Huset är byggt i två våningar. Varje avdelning har eget kök med köksö och gemensamma ytor med bl.a. TV-hörna. Mellan avdelningarna ligger entrén till Björkdungen samt en av flera utgångar till trädgården samt personalutrymmen.
 • Lägenheterna på varje avdelning:
  8 st lägenheter på ca 32 m². I varje lägenhet finns taklyft över sängen, anpassade och rymliga badrum, allrum och ett mindre pentry med diskbänk och kyl.
 • Utöver ovanstående ytor utgör de gemensamma, ytorna på Björkdungen som alla boende har tillgång till, exempelvis kök, matplats, dagrum, SPA och tvättstuga. Personalen har tillgång till pausrum, kontor och ett konferensrum.
 • Husets utformning bidrar till att varje lägenhet ligger i anslutning till avdelningens gemensamma utrymme. Här finns inga långa korridorer vilket ger en trygghet för de boende samt gör det lättare för personalen att ha en god uppsikt.
 • Varje avdelning lagar sin egen mat och de boende får delta i matlagningen efter förmåga om de vill. Doften av lagad mat, bullar mm ger matlust, gemenskap och minnen.
 • Samtliga lägenheter är utrustade med rökdetektor och bostadssprinkler.
 • Samtliga lägenheter är förberedda för bredband, bredbands-TV och IP-telefoni. Tjänsteleverantör är Telia där beställning görs. Detta hanteras av boende och anhöriga.
 • Trådlöst nätverk (WLAN) finns i hela Björkdungen som kan nyttjas av både boende och deras besökare.
 • Utöver ovanstående finns ett kabelnät för TV med uttag i varje lägenhet. Dessa kanaler ingår i månadshyran och fungerar utan digitalbox eller liknande.
 • Alla boende skall kunna nyttja alla gårdar och de hänger samman med tydliga gångstråk. På gårdarna finns exempelvis grillplats och odlingslådor. Det finns även ett antal befintliga fruktträd som har funnits sedan Björkdungen byggdes.
 • Trädgården har fruktträd, hallon, vinbär –och blåbärsbuskar och odlingslådor för att så egna grönsaker. Vackra gångstigar, vatten som stimulerat alla sinnen. Flera sittplatser finns i trädgården och en inglasad uteplats kommer förlänga utesäsongen. 

Se även Informationsbroschyr om Björkdungen i Munkfors

Vill din kommun också bilda en kooperativ hyresrättsförening (KHF) för trygghetsboende eller vård- och omsorgsboende? Kontakta oss så berättar vi mer om KHF.