Var sparsam med vattnet

När solen skiner och regnet uteblir påverkar det tillgången på vatten. Ibland blir det brist då grundvattennivån sjunker. Håll koll på din kommuns information om vad som gäller. Alla kan vi bidra med vattenbesparande åtgärder så det räcker till oss alla, hela sommaren.

I år har flera kommuner redan infört, än så länge, tillfälliga bevattningsförbud och ytterligare cirka 80 kommuner har gått ut med uppmaningar om att vi ska vara försiktiga med vattenanvändningen. Orsaken till detta är att maj månad varit ovanligt varm och torr som i sin tur lett till en högre vattenförbrukning än normalt. Förbuden/uppmaningarna handlar i de flesta fall inte om att grundvattennivåerna är ovanligt låga utan att flera av vattenverken ligger nära sin tekniska maxkapacitet för att producera vatten.

Det är främst under höst och vinter som grundvattennivåerna fylls på av regn och smält snö. Hösten och vintern 2016/2017 var ovanligt torra i många delar av landet. Detta tillsammans med ett par torra år innan ledde till vattennivåerna var rekordlåga på många håll i Sverige. Många kommuner fick vidta åtgärder som t. ex. bevattningsförbud som gäller förbud mot bevattning med slang eller spridare samt förbud att tvätta bilen med slang.

Brunnsägare med grävda brunnar eller borrade brunnar i områden med risk för saltinträngning uppmanas vara extra försiktiga med vattenuttagen eftersom grundvattentillgången i de små magasinen förväntas sjunka ytterligare under sommaren.
Förbuden/uppmaningarna handlar i de flesta fall inte om att grundvattennivåerna är ovanligt låga utan att flera vattenverk ligger nära sin tekniska maxkapacitet för att producera vatten.

Vattenspartips för dig hemma och i sommarstugan

 • En tio minuters dusch om dagen kostar cirka 2 000 kronor per år. Med ett snålspolande duschhandtag kan du halvera vattenmängden och kostnaden.
 • Installera snålspolande kranar och duschmunstycken. Stäng av duschen när du masserar in schampo och balsam i håret.
 • Duscha kort istället för att bada.
 • Samla regnvatten i tunnor eller damm och använd för bevattning av odling och trädgård. Det vattnet är dessutom syrerikare än kranvatten.
 • Laga onödiga läckor, exempelvis en droppande kran eller en rinnande toalett. Står kranen och droppar ett helt år slösar du nästan 9 000 liter vatten. Det motsvarar 270 kronor i vatten- och avloppskostnad, plus 440 kronor för uppvärmningen om det är varmvatten som droppar.
 • Installera snålspolande toaletter.
 • Har du en äldre toalettstol? Lägg en tegelsten eller två i vattentanken så går det åt mindre vatten vid spolning.
 • Fyll disk- och tvättmaskiner innan du kör dem. Använd kortprogram.
 • Diska inte under rinnande vatten. Använd diskpropp eller balja. Skölj i kallt vatten.
 • Stäng av kranen när du borstar tänderna. Använd gärna en tandborstmugg.
 • Fyll en kanna vatten och ställ i kylen så har du kallt vatten istället för att spola ur kranen tills det blir kallt.
 • Du som använder vatten på jobbet: diskutera hur ni kan använda vattnet smart på arbetsplatsen.
 • Det går åt en del vatten till att skölja förpackningar som ska återvinnas – till exempel yoghurtpaket. Om du diskar för hand; använd diskvattnet som blir över för att skölja ur förpackningar. Du kan också klippa upp kladdiga förpackningar och torka ur med ett torkpapper/hushållspapper i stället för att skölja med vatten.

I Riksbyggens Enkla Hållbarhetsidéer, som du hittar på Mitt Riksbyggen, finns idéer och tips som handlar om vattenbesparande åtgärd. Du hittar till Mitt Riksbyggen genom att välja "Logga in" på riksbyggen.se.

Läs mer om vår livsviktiga naturresurs vattnet och aktuell information om grundvattenläget.
SGU - grundvattennivåer

Källlor:
Bevattningsförbud Gotland
Svenskt Vatten