Trygghetsboende i Fagersta

Anmäl intresse

Vi bygger moderna och bekväma seniorlägenheter för dig som är 65+ med centralt läge i Fagersta. Huset är utformat så att det erbjuder möjligheter till gemenskap och en rik fritid. Lägenheterna beräknas vara inflyttningsklara under februari 2024.

Är du intresserad av boendet är du varmt välkommen att ställa dig i föreningens kö för trygghetsboendet. Klicka på Anmäl intresse och skicka namn, adress och personnummer. Det går också bra att ringa 0771-860 860 och fråga efter Lena Igelöv.

Anmäl intresse

Trygghetsboendet i Fagersta byggs som en kooperativ hyresrättsförening. Du som bor här blir medlem i föreningen och medlemsavgiften är 100 kronor. Att bo i en kooperativ hyresrätt ger dig möjlighet att påverka ditt boende. En annan fördel är att du får en modern och bekväm lägenhet utan att behöva satsa något kapital. Kostnaden du har för ditt boende är en vanlig månadshyra. Läs aktuella stadgar för Trygga Hem i Fagersta.

Lägenheter för 65+ i Fagersta

I augusti 2022 påbörjades byggnationen av 47 lägenheter i trygghetsboende i Fagersta. I kvarteren runt om ligger apotek, affärer, systembolag, matställen, gym och allt annat som behövs i vardagen. Här erbjuder vi ettor till treor som är tillgänglighetsanpassade med rum för en till två personer.

Gemensamma utrymmen

På entréplan ligger 7 lägenheter och husets gemensamma ytor. Här finns en liten vinterträdgård, en gemensamhetslokal med dörrar ut mot trädgården och uteplatsen samt ett övernattningsrum som du kan boka när vänner eller familj hälsar om de vill stanna kvar över natten. I gemensamhetslokalen finns kök, TV, och gott om sittplatser och i det stora, gemensamma köket kan du byta recept, baka med grannarna och äta tillsammans vid långbordet.

Utomhus kommer det finnas möjlighet till en rad olika aktiviteter vid pergolan och den gemensamma uteplatsen. Kanske går du och några av grannarna ihop och gör odlingslådor? I en kooperativ hyresrätt finns alla möjligheter att anpassa boendet efter era egna önskemål.

Vardagsaktiviteter som ger vi-känsla

Aktiviteter som skapar möten och bidrar till samhörighet. Carina Edvardsson är trygghetsvärd på ett trygghetsboende i Bromölla och berättar om sin roll.

– Mitt jobb går inte ut på att vara den som serverar kaffe utan jag ska hitta saker som de boende kan organisera själva, som boule eller gympa eller bara en gemensam promenad. Det är lite som att vara fritidsledare, bara att mina ungar är sjuttio plus, säger Carina Edvardsson med ett skratt.

Carina Edvardsson har många år som trygghetsvärd bakom sig. Rollen innebär att vara ett stöd för de boende när det kommer till att skapa en meningsfull vardag. Hon berättar att många som flyttar in på trygghetsboenden kommer från ett liv i eget hus där de ofta bott i väldigt många år. Med flytten får de ett bekvämt boende där de fortfarande har tillgång till trädgård - men även möjlighet att lägga sin tid på annat.

Trygga hem i Fagersta är stiftad av Fagersta kommun och Riksbyggen

Fakta

Rum 1-3 rum och kök
Boarea 40-78 kvm
Antal 47
Inflyttning 2024

Om lägenheterna

Ljust, modernt och med genomtänkt planlösning

  • Lägenheterna är moderna och bekväma med väl genomtänkt utformning av kök och badrum. Här finns hiss och stora badrum där ett handtag är monterat i duschen för att minska risken för halkolyckor. Vardagsrum, kök och sovrum har enhetligt parkettgolv.
  • Köket är välplanerat med bra grundstandard och här finns kyl, frys, spishäll och inbyggnadsugn.
  • Badrummet är helkaklat, extra rymligt och tvättmaskin och torktumlare ingår som standard.
  • Alla lägenheter har egna balkonger eller uteplatser. De flesta av husets balkonger och uteplatser vetter mot den gemensamma trädgården i västerläge. Här kan du njuta av utsikten över de vackra träden och uppvuxna grönskan omkring huset.
  • På plan sex finns lägenhetsförråd som du når utan att behöva gå utomhus. Alla lägenheter och gemensamhetsutrymmen nås med både trappor och hiss.

Om närområdet

Från huset tar det inte mer än fem minuter att gå till biblioteket och Vilheminaparken, där det finns ett populärt utegym, boulebana och en stor lekplats som kan bli en ny favorit om du får små barn på besök.

Och känner du för bio en kväll, är det lika nära till Folkets Hus. För alla som vill ha en aktiv fritid finns det mycket att hitta på, både i och utanför Fagersta. Fiske och bad på sommaren och svamputflykter i skogarna runtomkring under hösten. Är du riktigt sportig blir det kanske en tur i något av skidspåren eller bastu och vattengympa i Fagerstahallens simbassäng på vintern? För dem som tycker att promenader är den bästa motionen, finns det många fina stråk att upptäcka runtomkring. Att ta sig tid och gå en promenad längs med Strömsholms kanal kan lätt bli en god vana.

På sommaren är Västanfors hembygdsgård ett givet utflyktsmål med gofika i vackra omgivningar

Illustration sedlar

Du kan ha rätt till bostadstillägg

Om du har fyllt 65 år och bor i Sverige kan du ha rätt till bostadstillägg som minskar dina bostadskostnader. Bostadstillägget betalas ut av Pensionsmyndigheten och är inget bidrag, utan är vad det låter som: ett tillägg till din pension.

Beloppet på bostadstillägget varierar beroende på inkomst och övriga tillgångar. Du som är ensamstående kan till exempel ha rätt till bostadstillägg. Du kan i så fall få högst 7 290 kronor per månad i bostadstillägg (2023). Även gifta, sambor eller registrerade partners kan få bostadstillägg.

Du måste själv ansöka om bostadstillägg och ta ut hela din pension för att vara berättigad till det.

Alla villkor finns hos Pensionsmyndigheten som också svarar på frågor, hjälper till med uträkningen och tar emot din ansökan. Tel: 0771-776 776 www.pensionsmyndigheten.se