Vad får jag renovera i en hyresrätt?

Renovera badrum eller måla om i sovrummet? Vad får du egentligen göra när du bor i hyresrätt?

Fråga alltid hyresvärden

Om du är det minsta osäker på vad du själv får göra i lägenheten ska du alltid kontakta din hyresvärd. Om du inte följer reglerna kan du bli tvungen att återställa lägenheten när du flyttar.

 

Badrum

Om du bor i en hyresrätt får du inte borra eller göra andra hål i badrummets väggar, golv eller tak. Du får inte heller kakla eller måla om i badrummet själv utan tillstånd från din hyresvärd.  Det är för att inte riskera att fuktspärren skadas.

Vill du sätta upp något på väggarna i badrummet måste du först prata med din hyresvärd. Ett tips är att köpa sugproppar. Då slipper du borra i väggarna.

Duschdraperi är bra att sätta upp ett som skydd mot vattnet. Välj en modell av draperistång som inte behöver skruvas fast i väggen. Då är den lätt att ta med vid flytt och det blir inga skador på väggen.

Måla och tapetsera

Du har rätt att måla och tapetsera i lägenheten men arbetet ska utföras på fackmannamässigt sätt. Val av tapet och färg måste godkännas av  förvaltaren innan arbetet börjar i annat fall kan du få betala för ommålning och omtapetsering när du flyttar. Du får inte måla direkt på tapeten utan lov från hyresvärden, måla eller sprutlackera köksluckor, garderobsdörrar eller andra dörrar.

Tvättmaskin och diskmaskin

Om du vill ha en diskmaskin eller tvättmaskin i din hyresrätt måste du först fråga och få det godkänt av din hyresvärd. Vi godkänner oftast sådana installationer där det är möjligt.

Installationen av diskmaskin måste utföras av en professionell elektriker eller VVS-montör. Det gäller alla typer av diskmaskiner: bänkdiskmaskiner, diskmaskiner på golv och inbyggda diskmaskiner. Tar du bort ett skåp för att installera diskmaskin ska skåpet förvaras i ditt lägenhetsförråd.

Vill du ha tvättmaskin i lägenheten måste du anlita en fackman för att koppla in VVS och el. Du kan bli ersättningsskyldig om det uppstår skador för att du inte tagit hjälp av en yrkesman. Kom också ihåg att inte tvätta mellan 22.00 och 06.00, eftersom vibrationerna från tvättmaskin och centrifug kan störa grannarna.

Glöm inte att lägga ett golvskydd och läckageskydd under din tvättmaskin och diskmaskin.

Skåp och dörrar

Om du tar bort ett skåp ansvarar du för att förvara det på ett sätt så att det inte tar skada. Skåpet ska sättas upp igen när du flyttar från lägenheten. 

Du får ta bort innerdörrarna i lägenheten, om du sätter tillbaka dem när du flyttar. Tänk på att förvara dörrarna så att de inte skadas. 

Om du sätter upp en egen hatthylla ska du spara den gamla hyllan och montera upp den igen när du flyttar. Den ingår i bostadens standardutrustning och måste finnas på plats när du flyttar ut.

Balkong och uteplats

Vill du hänga upp blomlådor på balkongen gör du det på insidan av balkongräcket. Det är inte tillåtet av själv dra ut ström till en uteplats eller balkong. Det är förenat med livsfara och ska utföras av en fackman.

Väggar och el

Större ingrepp som att ändra planlösningen på lägenheten genom att ta bort eller sätta upp en vägg eller ett valv är inte tillåtet. Du får inte heller göra ingrepp på lägenhetens fasta elinstallation.