Anmäl intresse
Anmäl intresse

Trygghetsboende i Svenstavik

Anmäl intresse

Vi bygger moderna, tillgänglig och bekväma lägenheter med centralt läge i Svenstavik för dig som fyllt 65 år. Huset är utformat för större gemenskap och chansen är stor att du hittar nya vänner bland grannarna. Anmäl dig till kön för de kommande lägenheterna som beräknas vara inflyttningsklara under senare delen av 2023.

Trygghetsboendet i Svenstavik byggs som en kooperativ hyresrättsförening. Du som bor här blir medlem i föreningen och medlemsavgiften är 100 kronor. Att bo i en kooperativ hyresrätt ger dig möjlighet att påverka ditt boende. En annan fördel är att du får en modern och bekväm lägenhet utan att behöva satsa något kapital. Kostnaden du har för ditt boende är en vanlig månadshyra. Läs aktuella stadgar för Svenstaviks trygghetsboende.

Fakta

Rum 1-3 rum och kök
Boarea 37-77 kvm
Antal 24
Inflyttning 2023
Riksbyggen Hyresförmedling AB ansvarar för uthyrningen av våra lägenheter. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter i vår personuppgiftspolicy.

Lägenheterna i Svenstavik

I april 2022 startade byggnationen av 24 lägenheter, ettor till treor anpassade för en till två personer. I närområdet finns hälsocentral, apotek, service och kommunikationer inom räckhåll.

Lägenheterna är moderna och bekväma med väl genomtänkt planering av kök och badrum. När vänner eller familj hälsar på finns en gästlägenhet som du kan boka om de vill stanna över natten.

Husets balkonger är vända dels mot torget, dels mot den gröna trädgården. På gatuplan mot torget finns planer på en indragen arkadgång. När läslusten faller på kommer du enkelt kunna ta dig torrskodd ner via trapporna eller hissen till kommunens kulturmötesplats med tillhörande bibliotek som är beläget på bottenvåningen. 
I en kooperativ hyresrätt finns alla möjligheter att anpassa boendet efter era egna önskemål.

   • Huset har en gemensam takterrass.
   • Tillgänglighetsanpassat med stora badrum och handtag i duschen.
   • Stort utrymme för samvaro med TV och kök för gemensam bakning och måltider med grannarna vid långbordet.
   • Utomhus finns boulebana, pergola och uteplats.
   • Samtliga lägenheter har lägenhetsförråd.
   • Huset har hiss som du når från alla delar av huset.
   • Möjlighet att hyra p-plats i carport med tillgång till laddstolpe samt uttag för motorvärmare.

Vardagsaktiviteter som ger vi-känsla

Aktiviteter som skapar möten och bidrar till samhörighet. Carina Edvardsson är trygghetsvärd på ett trygghetsboende i Bromölla och berättar om sin roll.

– Mitt jobb går inte ut på att vara den som serverar kaffe utan jag ska hitta saker som de boende kan organisera själva, som boule eller gympa eller bara en gemensam promenad. Det är lite som att vara fritidsledare, bara att mina ungar är sjuttio plus, säger Carina Edvardsson med ett skratt.

Carina Edvardsson har många år som trygghetsvärd bakom sig. Rollen innebär att vara ett stöd för de boende när det kommer till att skapa en meningsfull vardag.

Hon berättar att många som flyttar in på trygghetsboenden kommer från ett liv i eget hus där de ofta bott i väldigt många år. Med flytten får de ett bekvämt boende där de fortfarande har tillgång till trädgård - men även möjlighet att lägga sin tid på annat.

Föreningen är bildad av Bergs kommun och Riksbyggen.

Lägenheterna

Vardagsrum, kök och sovrum har enhetligt parkettgolv. Kökets grundstandard är hög med kyl, frys, spishäll och inbyggnadsugn.

Köket är planerat för att du ska slippa böja dig ner eller klättra högt och har smarta lösningar – till exempel kärl för källsortering.

Badrummet är helkaklat, extra rymligt och tvättmaskin och torktumlare ingår som standard.

Ettorna har franska balkonger i västerläge, och här har du också tillgång till en gemensam balkong på våning fyra. Alla tvåor och treor har egna balkonger. 

Bo centralt i Svenstavik

När du öppnar dörren och kliver in på entréplan på Trygghetsboendet står du i Bergs kommuns kulturmötesplats och bibliotek. Här kan du läsa tidningen i lugn och ro, låna böcker och delta i olika arrangemang.

Utanför kulturmötesplatsens fönster finns en indragen arkadgång som binder ihop torget med en väderskyddad del av huset. På torget planeras för en lekplats och här kommer marknader anordnas.

Inte långt från huset ligger Svenstaån som ringlar sig under bron som knyter ihop Svenstaviks två delar. Du som är fiskeintresserad har inte långt att gå för att fiska. 

Illustration sedlar

Du kan ha rätt till bostadstillägg

Om du har fyllt 65 år och bor i Sverige kan du ha rätt till bostadstillägg som minskar dina bostadskostnader. Bostadstillägget betalas ut av Pensionsmyndigheten och är inget bidrag, utan är vad det låter som: ett tillägg till din pension.

Beloppet på bostadstillägget varierar beroende på inkomst och övriga tillgångar. Du som är ensamstående kan till exempel ha rätt till bostadstillägg. Du kan i så fall få högst 7 290 kronor per månad i bostadstillägg (2023). Även gifta, sambor eller registrerade partners kan få bostadstillägg.

Du måste själv ansöka om bostadstillägg och ta ut hela din pension för att vara berättigad till det.

Alla villkor finns hos Pensionsmyndigheten som också svarar på frågor, hjälper till med uträkningen och tar emot din ansökan. Tel: 0771-776 776 www.pensionsmyndigheten.se