Checklista vid flytt från hyreslägenhet

När du ska flytta från en hyreslägenhet finns det flera viktiga saker som du bör tänka på. Nedan kan du läsa om fyra steg som är bra att tänka på innan flytten!

1. Säg upp hyreskontraktet 

  1. Logga in på Mitt Riksbyggen om du inte redan är inloggad.
  2. Gå till sidan "Mina kontrakt" (som du hittar uppe i menyn) och tryckt på knappen "Säg upp kontrakt".
  3. Fyll i den nödvändiga informationen och skicka in din uppsägning digitalt.

Observera att du som hyresgäst är skyldig att betala hyran under uppsägningstiden. Hur lång uppsägningstiden är framgår av hyreskontraktet och gäller även om du flyttar ut tidigare.

2. Boka besiktning

När du säger upp ditt hyreskontrakt kommer någon från vår förvaltning att boka en tid för en förbesiktning av lägenheten. Detta är för att vi som hyresvärd ska kunna avgöra om lägenheten kan hyras ut direkt till en ny kund och för att du som hyresgäst ska beredas möjlighet att rätta till eventuella brister. Som hyresgäst kan du bli skyldig att betala för onormalt slitage och skador i lägenheten. Om hyresvärden till exempel behöver spärrmåla lägenheten för att du har rökt inomhus så har denne rätt att kräva ersättning för detta.

3. Städa

Till sist ska lägenheten städas mycket noggrant innan du lämnar tillbaka nycklarna. Om lägenheten inte är ordentligt städad vid avflyttning har hyresvärden rätt att se till så att städningen blir ordentligt gjord och sedan kräva dig på ersättning för detta.

4. Adressändra

Glöm inte att göra adressändring till skatteverket.se/flytta när du flyttar så att din folkbokföring blir rätt. Vill du att posten under en viss tid ska skickas vidare till din nya adress så kan du begära eftersändning av din post. Du kan göra adressändring på adressandring.se