Gekås satsar på hyreslägenheter: ”Bygger för vanliga människor”

Det går bra för Gekås med flaggskeppet Ullared i spetsen. Nu väljer de att ge tillbaka till samhället i form av nybyggda hyreslägenheter, med Riksbyggen som totalförvaltare.

– Vi vill bygga bostäder till vanliga människor, säger Gekås  tidigare koncern-vd Boris Lennerhov.

Det är nog ingen som har missat det populära TV-programmet Ullared där tittarna får följa både de anställda och kunderna i det stora gula varuhuset. Idag är det Sveriges populäraste besöksmål och trots e-handeln fortsätter de att öka. Men istället för att plocka ut vinsten vill ägarna hjälpa till att bygga ett hållbart samhälle:

– Vi vill inte ha utdelning utan vi vill satsa långsiktigt. Men vi ville inte ha riskprojekt och därför föll valet på hyresrätter. Efterfrågan är stor och vi vill bygga bostäder till vanliga människor – och bidra till samhällsnyttan, säger Boris Lennerhov.

Monarkivägen i Falkenberg bygger Gekås 126 hyreslägenheter och vid Halmstad Tegelbruk bygger man 330 hyreslägenheter. Och det är Riksbyggen som sköter all ekonomisk och teknisk förvaltning samt fastighetsservice och drift i de nybyggda fastigheterna. Det är även de som har hand om uthyrningen av lägenheterna i Falkenberg.

– Vi valde Riksbyggen som totalförvaltare eftersom de inger förtroende, men de har även lång erfarenhet av att förvalta hyresfastigheter. Vi har dessutom samma tänk när det gäller nöjda kunder och hållbarhet – och att alla anställda är lika mycket värda. De var också det ekonomiskt bästa alternativet, säger Boris Lennerhov.

Jeanette Bernhard Bertilsson är tf marknadsområdeschef på Riksbyggen Fastighetsförvaltning i Halland och ansvarig för samarbetet med Gekås. När Riksbyggen gick in i det första projektet för ett år sedan, som innebar administrationen av Gekås hyresfastigheter i Falkenberg, var målet att utöka samarbetet.

– Det känns otroligt roligt att vi har fått fler projekt. Vi har en mycket bra dialog med Gekås och vi har byggt upp en stabil relation. Det finns även flera gemensamma beröringspunkter, säger hon och betonar att lagkänslan betyder mycket för båda bolagen.

Trots att Riksbyggen är en stor organisation arbetar alla mycket nära varandra och mot samma mål.

– Gekås pratar om att de vill vara samhällsbyggande, och det gör vi också. Vi bygger och förvaltar för att människor vill bo i bra bostäder. Vi har funnits i 78 år och vi har en stabil historik, men vi står inte still utan har hela tiden blicken på framtiden, säger Jeanette Bernhard Bertilsson.

Boris Lennerhov avslöjar att de precis har börjat arbetet med ett nytt bostadsprojekt, Vesterhavsporten i Falkenberg med inflyttning 2020.

– Riksbyggen har skött de första projekten på ett kanonbra sätt och vi kände att det inte fanns någon anledning att ta in en ny aktör. De har ett starkt varumärke och ett trevligt bemötande som känns äkta. Det är även en fördel att ha samma totalförvaltare på alla våra projekt, säger han.