Jag har flyttat - var lämnar jag gamla möbler?

Om du har flyttat eller ska flytta och vill göra dig av med möbler eller andra grejer– tänk återanvändning istället för att slänga dem.

Hållbart att återanvända

Det som är gammalt och trist för dig kan vara värdefullt får någon annan. Fundera därför en extra gång på om det du vill slänga kan fortfarande kan användas. Att återanvända prylar är hållbart då det sparar på jordens resurser då produktens livslängd förlängs vilket minskar nytillverkning och konsumtion av nya varor.

Sälj eller skänk

Det som går att återanvända kan du till exempel sälja på internet, skänka till second-hand butiker eller till välgörenhetsorganisationer. På många återvinningscentraler finns idag återbruk eller kretsloppsparker där du kan lämna in dina möbler eller andra prylar som kan återanvändas. Kanske finns det möjlighet att lämna prylar i närheten av boendet i form av en prylhylla eller liknande. Bra att tänka på att det du lämnar ifrån dig för återanvändning ska vara helt och rent.

Är dina möbler miljömärkta?

Möbler och textilier innehåller ämnen som är skadliga både för människa och miljö. Om du ska köpa nya möbler, kolla så att de är miljömärkta. Detta för att undvika skadliga ämnen som bland annat ftalater och flamskyddsmedel samt för att säkra att känslig skog inte avverkats i samband med produktionen.  När det gäller träråvaror är det bra att hålla utkik efter FSC- eller PEFC-märkningen som innebär att råvaran kommer från miljöanpassat och ansvarsfullt skogsbruk. Fråga gärna efter möbler i naturmaterial.

Få mer tips och idéer i Miljöskolan som finns tillgänglig för alla på Riksbyggens hemsida.