Stambyte i 343 lägenheter i Brf Ängsvallen

Stammar i 343 lägenheter behövde bytas ut och renoveras – det var vad styrelsen vid Brf Ängsvallen i Vänersborg stod inför när det konstaterades att stammarnas livslängd hade uppnåtts. Med Riksbyggen som ansvarig för stambytet flyter projektet smidigt framåt.

MajLis Göransson från Brf Ängsvallen, Jörgen Johansson och Alexanders Hermansson från Riksbyggen och Johan Forsell från entreprenören Peab

- Vi hade inget val, efter flertalet vattenskador och att stammarnas livslängd hade passerats med råge stod vi inför ett omfattande stambyte, säger MajLis Göransson, styrelseledamot i Brf Ängsvallen.

Föreningen har sin fastighetsförvaltning hos Riksbyggen och med det ett tätt samarbete med projektchefen Alexander Hermansson och biträdande projektledaren Andreas Andreasson. Genom förvaltningen hade behovet av stambyte uppmärksammats.

Stegvis stambyte ger mer exakt metod och kostnad

För att skapa struktur och smarta lösningar i ett omfattande projekt som påverkar många boende i deras hem beslöt styrelsen tillsammans med Riksbyggen att genomföra projektet i flera etapper och att göra en ”provtryckning” först med ett testhus. På så sätt kan metoderna som passar bäst just i dessa fastigheter och i den här föreningen utvecklas och kostnaderna kan beräknas mer exakt. Riksbyggen tar in offerter på genomförandet och denna gång var det Peab som fick uppdraget.

Nu sker stambytet stegvis. En av utmaningarna med ett stort ombyggnadsprojekt som stambyte i en bostadsrättsförening är kommunikation med alla boende, att oroas inför en stor renovering är naturligt. Här har Brf Ängsvallen genomfört ett antal informationsmöten där även Alexander på Riksbyggen har deltagit.

- Det är jättebra att Riksbyggen är med på informationsmötena, de har mer kompetens kring stambytet och strukturen på projektet, de kan besvara frågorna från boende kring just den biten. Man behöver som styrelse ha förståelse för att detta är jobbigt, kanske främst för de som har renoverat sina badrum och att äldre behöver mer hjälp, därför har vi haft öppet kontor i arbetsgruppen i föreningen dit man kan komma och ställa frågor, berättar MajLis.

Ordning och reda på byggplatsen skapar trygghet och förtroende

Projektet drivs i föreningen av en arbetsgrupp om tre personer från styrelsen, som har regelbundna möten med Alexander och Andreas från Riksbyggen och entreprenören Johan Forsell från Peab.

-För oss är det viktigt att hålla ordning och reda på byggplatsen, det ska vara snyggt och välorganiserat för att de boende ska känna trygghet och förtroende för oss som projektledare och entreprenörer, säger Alexander.

Med Riksbyggen får föreningen en stabil och trygg samarbetspartner som ger ett fast pris och fem års garanti på projektet samt tar ett helhetsansvar med upphandlingar, myndighetskrav, besiktningar, kalkyler, projektplaner, arbetsmiljöansvar, information till boende och mycket mer.

Att få ett nytt fräscht och modernt badrum kan göra stor skillnad i vardagen, här syns ett färdigställt badrum och ett som ännu inte har renoverats.

Eftersom ett stambyte oftast också kräver en badrumsrenovering finns ljus i tunneln även om processen kan vara jobbig för de boende. I slutändan får man ett nytt fräscht funktionellt badrum.

- Vi får så mycket positiv återkoppling från våra boende, som tycker att det är fint och välstädat, ordningen i bygget uppskattas och att de flesta nu känner stor glädje i att få ett helt nytt badrum, berättar MajLis.

Lösningar som underlättar för boende under stambytet

För att underlätta för de boende vars lägenhet byggs om för tillfället finns en bod uppställd på gården med tre badrum, fullt utrustade med dusch och wc, på varje våningsplan installeras en diskho och vattenkran.


Under vissa perioder är vattnet avstängt i bostaden under ett stambyte, för att de boende ska slippa springa i trappor och hämta vatten i andra byggnader är en diskho med rinnande vatten monterad på varje våningsplan.

För den vars förråd berörs av projektet har Riksbyggen ställt upp en container med låsbara alternativa förråd på gården. Allt för att göra ombyggnadsprojektet enklare för de boende.


Under byggtiden behöver en del boende tömma sina förråd, en byggcontainer med låsbara förråd har ställts upp på gården som ersättning för förråden.

- Tiden för ett stambyte kan variera men brukar oftast ta mellan cirka sex till åtta veckor från start till färdigt badrum för varje lägenhet och under den perioden gör vi anpassningar som krävs för att den boende ska kunna bo kvar, berättar Alexander.

- Vi vet att byggtiden kommer att pågå i två år, eftersom vi har valt att göra det stegvis, men snabbt är inte alltid bäst. Vi känner total trygghet i processen och att de åtgärder som har gjorts är de bästa för vår förening, säger MajLis.

Kompetensen hos Riksbyggen och en styrelse som känner sina medlemmar är framgångsfaktorer

MajLis menar att en framgångsfaktor är att anlita Riksbyggen som projektledare, med rätt kompetens och erfarenhet, full kontroll på regelverket som ska följas och som dessutom kan historiken i byggnaden eftersom de förvaltar fastigheten.

Jörgen Johansson och Alexander Hermansson från Riksbyggen samtalar med MajLis Göransson, ledamot Brf Ängsvallen.

- En styrelse kan inte köra ett så här stort projekt själva, det behövs kompetens och erfarenhet av liknande projekt, det är inget man gör kvällstid efter jobbet. Skulle det hända något sitter styrelsen inte i ett jätteroligt läge, den bästa kombinationen för ett lyckat ombyggnadsprojekt är en styrelse som kan sin förening och känner medlemmarna i kombination med en kompetent förvaltare och projektledare som Riksbyggen, avslutar MajLis.

Så här arbetar Riksbyggen vid ombyggnadsprojekt