2018-11-28, kl 07:45

Pressinbjudan: Solceller + elbussbatterier = sant i Brf Viva

Hur skapar vi framtidens hållbara boende samtidigt som vi gör elnätet smartare? Energilagring i bussbatterier är en lösning och som nu testas i Riksbyggens Brf Viva på Guldheden i Göteborg i samarbete med Volvo, Göteborg Energi och Johanneberg Science Park. Onsdagen den 5 december bjuder vi in media att se anläggningen och Brf Viva där inflyttningen precis har startat.

I Brf Viva på Guldheden i Göteborg har Riksbyggen, Volvo, Göteborg Energi och Johanneberg Science Park tillsammans skapat ett unikt system där energi från solceller på byggnadernas tak lagras i begagnade elbussbatterier från linje 55. Energilagret bidrar till att effektivisera Brf Vivas eget energisystem liksom det omgivande elnätet i staden.

Vid en pressträff den 5 december visar vi upp energilagret och berättar mer om de satsningar som gör Brf Viva till Sveriges mest innovativa och hållbara bostadsprojekt.

Medverkande:

Anders Johansson, bitr marknadsområdeschef, Riksbyggen
Peter Selberg, forskningsstrateg, Johanneberg Science Park
Ylva Olofsson, projektkoordinator, Volvo
Helena Nordström, projektledare, Göteborg Energi

Datum: Onsdagen den 5 december
Tid: 10.00-11.30
Plats: Brf. Viva, Dr Allards gata 4 (fortsätt sedan in på återvändsgatan)

Hjärtligt välkommen!

För mer information och anmälan kontakta:

Martin Lundblad, sälj- och marknadsansvarig för Riksbyggen i Göteborg, 031-704 56 12
Martin.lundblad@riksbyggen.se

Om Riksbyggens Brf Viva
Brf Viva består totalt av 132 lägenheter. I mitten av november startade inflyttningen för den första etappen som består av 47 lägenheter. Målet med Brf Viva är att skapa Sveriges mest innovativa och hållbara bostadsprojekt baserat på forskning inom Positive Footprint Housing, (PFH). Solcellsanläggning, energilagring, återvinning av värme från ventilation (FTX), bil- och elcykelpooler, ungdomsettor, distansarbetsplatser samt resurssnålt byggande i klimatsmart betong visar vägen mot framtidens hållbara boende.

PFH är tvärvetenskaplig forskning för helhetstänkande kring innovativ hållbar bostads- och stadsutveckling. Projektet ska resultera i ökad miljömässig, social och ekonomisk hållbarhet där vunna insikter och lärdomar får sin första praktiska tillämpning i Brf Viva. Projektet är initierat av Riksbyggen i samverkan med bland andra Johanneberg Science Park, Chalmers, Göteborgs universitet, Göteborg Energi, Göteborgs Stad och RISE.

Vissa delar, som exempelvis energilagring i begagnade bussbatterier, sker med stöd från EU-projektet IRIS Smart Cities. IRIS är ett femårigt Light House-projekt, finansierat av EUs HORIZON 2020. Inom IRIS ska sju städer, varav Göteborg är en av dess, ta fram och testa smarta, hållbara lösningar inom energi, mobilitet och IKT, samt sprida lösningarna över Europa. Totalt samverkar 43 parter i nio länder och medborgarengagemang löper som en röd tråd genom projektet.