Bastubad i Riksbyggens Solar Egg på ny lista över världsattraktioner 2018-11-23, kl 09:30

Bastubad i Riksbyggens Solar Egg på ny lista över världsattraktioner

Först en viral succé. Nu en världsattraktion. Ett bastubad i Riksbyggens Solar Egg av svenska konstnärs-duon Bigert & Bergström listades nyligen av internationella guide-magasinet Time Out på plats tre av de bästa sakerna att uppleva i världen under din livstid.

För drygt en vecka sedan släppte guide-magasinet Time Out en ny ”bucket-list” över de 50 bästa sakerna att uppleva i världen under sin livstid. På tredje plats finns ett bastubad i Riksbyggens Solar Egg skapat av konstnärs-duon Bigert & Bergström.

– Vi är otroligt glada och hedrade över att ett projekt som föddes ur vår vilja att skapa ökad social hållbarhet genom samtal och stolthet i Kiruna kring samhällsomvandlingen, nu har blivit ett internationellt fenomen, säger Mathias Sandberg, marknads- och försäljningschef på Riksbyggen Stockholm/Uppland/Norr.

Time Outs lista är en del i magasinets 50-årsfirande och baseras på svar från Time Outs redaktörer, stadsexperter och 12 000 personer världen över. Förutom rekommendationer till besökare i 315 städer världen över, är Time Out ett fristående magasin med de särskilda utgåvorna Time Out London, New York, New York Kids och Tel Aviv.

Solar Egg har besökt en rad platser sedan invigningen i Kiruna i april 2017. Besökare har kunnat bastu-bada i Björkliden, på Svenska Institutet i Paris, Artipelag i Stockholm och hembygdsföreningen i Gällivare. Just nu befinner sig Solar Egg på Kunsthal Charlottenborg i Köpenhamn.

– Via museet kan besökare njuta av ett vedeldat bastubad på innergården mitt i centrala Köpenhamn fram till i januari. Det är nästan som att sitta i en träkyrka. Designintresserade besökare har rest dit från Europa enkom för att vara med om upplevelsen, vilket är jättekul, avslutar Mathias Sandberg.

Hela listan finns här

Faktaruta:
Solar Egg ritades av Bigert & Bergström som en symbol för nystart i samband med Kirunas samhällsomvandling. För de kommande tio åren har Riksbyggen och LKAB tecknat ett avtal som kommer att skapa 250 nya lägenheter i Malmfälten. Tidigare i år har Riksbyggen tagit första spadtaget för Brf Fjällvyn i Kiruna och i september blev det klartecken för byggstart i Brf Midnattssolen med 40 bostadsrätter i Gällivare.

Solar Egg för Riksbyggen har fått en rad utmärkelser, bland annat det prestigefyllda designpriset Red Dot Award, Stålbyggnadspriset 2017 samt vunnit German Design Award och Swedish Arts & Business Awards. Solar Egg har även belönats med silver i Svenska Designpriset och brons i London International Awards.

För mer information, kontakta:
Mathias Sandberg, marknads- och försäljningschef Riksbyggen Stockholm/Uppland/Norr
mathias.sandberg@riksbyggen.se
 +46 8 553 63 511
#solaregg
riksbyggen.se/solaregg-eng

Bilder