Riksbyggens ”Solar Egg” av Bigert & Bergström till Köpenhamn 2018-09-26, kl 07:55

Riksbyggens ”Solar Egg” av Bigert & Bergström till Köpenhamn

Köpenhamns nya publikmagnet Kunsthal Charlottenborg öppnar i höst med Riksbyggens succébastu, Solar Egg, av svenska konst-duon Bigert & Bergström. Den numera världsberömda bastun Solar Egg skapades med anledning av samhällsomvandlingen i Kiruna - en skulptural symbol som för tankarna till pånyttfödelse.

Solar Egg flyttas nu från Gällivare, där ”Ägget” varit placerat för att manifestera starten av Brf Midnattssolen, till Köpenhamn. I samband med Kulturnatten i Köpenhamn den 12 oktober invigs Riksbyggens Solar Egg av Mats Bigert och Lars Bergström på innergården av Kunsthal Charlottenborg. Museet har fördubblat sina besökssiffror det senaste året, mycket tack vare sin fingertoppskänsla och satsning på en ung publik. Besökare kommer att kunna boka bastubad kostnadsfritt via museet.

– Solar Egg är ett av våra mest lyckade samarbetsprojekt någonsin och efterfrågas av många städer i Europa. Kunsthal Charlottenborgs unika läge kombinerat med deras höga ambitionsnivå och en spännande utställning i höst gör det här speciellt. Vi hoppas att många tar tillfället i akt att uppleva Solar Egg, säger Mathias Sandberg, marknads- och försäljningschef på Riksbyggen Bostad Stockholm/Uppsala/Norr.

Solar Egg i Köpenhamn sammanfaller med konsthallens utställning Big Art (21 sept–31 jan) med storskalig samtidskonst skapad i samband med BIG-Bjarke Ingels Groups byggnader och stadsprojekt världen över.

– Charlottenborg är en av Danmarks riktigt spännande konstinstitutioner och det är kul att få visa och diskutera verket mitt på gården”, säger Mats Bigert.

Riksbyggens Solar Egg ritades av Bigert & Bergström som en symbol för nystart i samband med Kirunas stadsflytt. För de kommande tio åren har Riksbyggen och LKAB tecknat ett avtal som kommer att skapa 250 nya lägenheter i staden. Tidigare i år har Riksbyggen tagit första spadtaget för Brf Fjällvyn i Kiruna och i september blev det klartecken för byggstart i Brf Midnattssolen med 40 bostadsrätter i Gällivare.

Solar Egg har uppmärksammats världen över och vunnit en rad internationella designpris. På sociala och traditionella medier har över en miljard människor kunnat läsa om bastun.

För mer information, kontakta:
Mathias Sandberg, marknads- och försäljningschef på Riksbyggen Bostad Stockholm/Uppsala/Norr., 
+46 8 553 63 511 
mathias.sandberg@riksbyggen.se

Bilder