Riksbyggen och Bigert & Bergström vinnare i Swedish Arts & Business Awards 2018-04-24, kl 10:40

Riksbyggen och Bigert & Bergström vinnare i Swedish Arts & Business Awards

För sitt samarbete kring Solar Egg har Riksbyggen och Bigert & Bergström utsetts till vinnare i årets Swedish Arts & Business Awards. Priset delades ut den 23 april och tävlingen har anordnats sedan 1993 och syftar till att uppmuntra till långsiktigt hållbara och affärsmässiga kultursamarbeten.

Föreningen Kultur & Näringsliv arrangerar Swedish Arts & Business Awards.

– Det känns otroligt hedrande att Riksbyggen och Bigert & Bergström får utmärkelsen. Solar Egg är ett mycket bra exempel där vi lyckats kombinera samhälls- och affärsnytta med kultur och design och att vi nu blir vinnare i Swedish Arts & Business Awards är ett fint kvitto på det, säger Mathias Sandberg, marknads- och försäljningschef på Riksbyggen Bostad Stockholm/Uppsala/Norr.

– Det är roligt att vårt gemensamma projekt Solar Egg har fått en utmärkelse igen. I ett större perspektiv hoppas vi att detta kan uppmuntra andra aktörer inom näringslivet att inleda oväntade samarbeten med konstnärer, säger Mats Bigert.

Priset delades ut under en ceremoni på Tekniska Muséet i Stockholm

Motiveringen:

"Solar Egg skapar en positiv symbol för pånyttfödelsen av Kiruna och blir ett landmärke för samhällsomvandlingen och en mötesplats för dess innevånare. Solar Egg är en mycket professionell skapelse utförd med konstnärlig elegans och virtuositet."

I samband med samhällsomvandlingen i Kiruna har konstnärsduon Bigert & Bergström, på uppdrag av Riksbyggen, skapat en skulptural symbol som för tankarna till pånyttfödelse – Solar Egg. Solar Egg är tillverkat av guldfärgad rostfri spegelplåt där dess fasetterade form bryter upp den omgivning det reflekterar i en mångfald av olika spegelbilder.

Solar Egg för Riksbyggen har tidigare tagit emot det prestigefyllda designpriset Red Dot Award, Stålbyggnadspriset 2017 och har även vunnit German Design Award. Det har även belönats med silver i Svenska Designpriset och brons i London International Awards.

Riksbyggen och LKAB ingick under 2017 ett avtal om 250 nya bostadsrätter i Malmfälten under de kommande tio åren. Först ut är Brf Fjällvyn, som byggstartades i februari i år, och nästa projekt i tur är Brf Midnattssolen i Gällivare.

För mer information:
Mathias Sandberg, marknads- och försäljningschef Stockholm/Uppsala/Norr
mathias.sandberg@riksbyggen.se, +46 8 553 63 511

Bilder