Solar Egg har nominerats till Swedish Arts & Business Awards 2018-03-23, kl 07:00

Solar Egg har nominerats till Swedish Arts & Business Awards

Riksbyggens Solar Egg, skapad av konstnärsduon Bigert & Bergström, är ett av tre nominerade bidrag till Swedish Arts & Business Awards. Tävlingen har anordnats sedan 1993 syftar till att uppmuntra till långsiktigt hållbara och affärsmässiga kultursamarbeten.

– Vi är mycket glada och hedrade över nomineringen. Syftet med Solar Egg har ända sedan idéstadiet varit just att kombinera kultur med affärsmässighet som ett led i Riksbyggens roll som en långsiktig samhällsutvecklare, säger Mathias Sandberg, marknads- och försäljningschef på Riksbyggen Bostad Stockholm/Uppsala/Norr.

Nomineringen lyder:
"Solar Egg skapar en positiv symbol för pånyttfödelsen av Kiruna och blir ett landmärke för samhällsomvandlingen och en mötesplats för dess innevånare. Solar Egg är en mycket professionell skapelse utförd med konstnärlig elegans och virtuositet."

I samband med samhällsomvandlingen i Kiruna har konstnärsduon Bigert & Bergström, på uppdrag av Riksbyggen, skapat en skulptural symbol som för tankarna till pånyttfödelse – Solar Egg. Solar Egg är tillverkat av guldfärgad rostfri spegelplåt där dess fasetterade form bryter upp den omgivning det reflekterar i en mångfald av olika spegelbilder.

Solar Egg för Riksbyggen har tidigare tagit emot det prestigefyllda designpriset Red Dot Award, Stålbyggnadspriset 2017 och har även vunnit German Design Award. Det har även belönats med silver i Svenska Designpriset och brons i London International Awards.

Den slutgiltiga vinnaren i Swedish Arts & Business Awards kommer att koras den 23e april på Tekniska museet i Stockholm.

Riksbyggen och LKAB ingick under 2017 ett avtal om 250 nya bostadsrätter i Malmfälten under de kommande tio åren. Först ut är Brf Fjällvyn, som byggstartades i februari i år, och nästa projekt i tur är Brf Midnattssolen i Gällivare.

För mer information:
Mathias Sandberg, Marknads- och försäljningschef Stockholm/Uppsala/Norr
mathias.sandberg@riksbyggen.se, +46 8 553 63 511

Bilder